Ξεκινάει σαν μια μικρή σκέψη και σιγά σιγά γίνεται λαχτάρα να το μοιραστείς με κάποιον κοντινό σου άνθρωπο. Η ιδέα του χωρισμού μπορεί να σε τριγυρίζει καιρό και ίσως τη νιώθεις να σε πνίγει, γι’ αυτό και θα αναζητήσεις τη γνώμη κάποιου που εμπιστεύεσαι, ίσως και περισσότερο από τον ίδιο σου τον εαυτό. Η συζήτηση γύρω από το ζήτημα του χωρισμού πλέον είναι πιο έντονη και κάποια στιγμή έρχεται η επίμαχη ερώτηση. «Τι γίνεται; Τι αποφάσισες;» και εκεί ίσως αισθανθείς μια κάποια ασφυξία. Είναι όντως λοιπόν λυτρωτικό να το συζητάς με κάποιο φιλαράκι πριν μπεις στη διαδικασία να το συζητήσεις με εκείνον που τον αφορά πιο πολύ;

Οι συζητήσεις περί χωρισμού με τους κολλητούς είναι μεν λυτρωτικές αλλά δεν μπορείς να βασιστείς απόλυτα σε αυτές. Ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται την έννοια της σχέσης διαφορετικά, πόσο μάλλον το χωρισμό! Σίγουρα μια εξωτερική κριτική πάνω σε ένα ζήτημα που σε αφορά θα σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα πιο αντικειμενικά, μιας και δεν υπάρχουν συναισθήματα στη μέση ώστε να επηρεάσουν την κρίση, ωστόσο δεν μπορούμε να ζητήσουμε μέσα από μια τέτοια κουβέντα από έναν κοντινό μας άνθρωπο να πάρει την απόφαση για εμάς, επειδή ίσως νιώθουμε μπερδεμένοι και δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

Πριν αποφασίσεις να μοιραστείς με κάποιον τις σκέψεις σου, αναλογίσου όλα τα αρνητικά. Υπάρχει ο κίνδυνος να σε γεμίσει με απόψεις δικές του και ερωτηματικά που δεν υπήρχαν προηγουμένως στο μυαλό σου, κάτι το οποίο πιθανότατα θα εντείνει τη σύγχυση που υπήρχε ήδη μέσα στο κεφάλι σου. Δε θες μια άποψη η οποία θα σε μπερδέψει περισσότερο αλλά εκείνη που θα σε βοηθήσει να δεις πιο καθαρά το πρόβλημά σου. Θα επιλέξεις το φίλο που σε στηρίζει περισσότερο σε αυτά τα ζητήματα και δε θα σε κρίνει για την οποιαδήποτε σκέψη σου, αντιθέτως θα τα βάλετε κάτω και θα συζητήσετε ουσιαστικά και ειλικρινά όλα σου τα συναισθήματα ώστε να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα. Αυτές οι συζητήσεις είναι δύσκολες, για αυτό η επιλογή του ατόμου θα πρέπει να γίνει προσεκτικά. Ο χωρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και γι’ αυτό χρειάζεσαι τη στήριξη ενός ατόμου που μπορεί να σου σταθεί, εκείνη τη στιγμή δε χωράνε εγωισμοί και κακεντρέχειες, αλλά κατανόηση και συμπαράσταση.

Αν επιλέξεις να το μοιραστείς, μην το κάνεις με πολλούς. Πολλές γνώμες σημαίνουν και πολλές αμφιβολίες. Όσοι περισσότεροι γνωρίζουν την κατάστασή σου, τόσο πιο περίπλοκο γίνεται για εσένα. Μέχρι δύο άτομα και αυτό μόνο και μόνο γιατί ορισμένες φορές η άποψη του ενός δεν είναι απολύτως αντικειμενική. Όσο περισσότεροι εμπλέκονται, τόσο πιθανότερο είναι να βρεθούν άτομα που θα φερθούν με ζήλια, θα βγάλουν απωθημένα ή ίσως και αδιαφορία πάνω στο δικό σου ζήτημα. Δε θα το συζητήσουν σαν ένα πρόβλημα που τους αφορά άμεσα. Τις συμβουλές καθώς και τις απόψεις τέτοιων ανθρώπων, μόνο βοηθητικές δεν τις λες εκείνη τη στιγμή.

Μπορεί να αναρωτιέσαι αν έχεις τελικά έναν τόσο καλό φίλο, ο οποίος θα μπορούσε να σε ακούσει και να σε καταλάβει τώρα που τον έχεις ανάγκη. Τον έχεις όμως πραγματικά ανάγκη; Αν το καλοσκεφτείς την απόφαση θα την πάρεις εσύ και μόνο εσύ, γιατί στην τελική μόνο εσένα επηρεάζει. Το να ζητάς γνώμες άλλων σίγουρα δεν είναι κακό αλλά στην ουσία είναι ανακύκλωση δικών σου σκέψεων. Είναι ανούσιο και όπως λέει και ο σοφός λαός, το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς. Η συνεχής αναμόχλευση του ίδιου ζητήματος δε θα σε οδηγήσει σε κάποια σοβαρή λύση. Καλοί οι υποστηρικτικοί φίλοι, καλές και οι απόψεις τους, αλλά μήπως αυτό που χρειαζόμαστε είναι να απομακρυνθούμε λιγάκι, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μια πιο καθαρή ματιά την κατάσταση;

Ας μην ξεχνάμε ότι η απόφαση τελικά είναι δική μας. Ο μόνος που όντως χρειάζεται να ενημερωθεί είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Το ότι εμείς έχουμε μέσα στο μυαλό μας τους λόγους και την απόφαση ξεκάθαρη, δε σημαίνει ότι ο άνθρωπος που είχαμε τόσο καιρό δίπλα μας δε δικαιούται γνώμη. Μια τέτοια απόφαση αφορά πάντα και μόνο δύο. Βάλε λοιπόν πρώτα τον εαυτό σου στην απέναντι καρέκλα και ρώτα τον ειλικρινά τι θέλει και έπειτα συζήτησε τους προβληματισμούς σου με τον άλλον και δώσε του την ευκαιρία να πει την άποψή του. Και τέλος, αφού έχεις ξεκαθαρίσει την κατάσταση μέσα σου, αν νιώθεις την ανάγκη κάνε και μια κουβέντα με τους φίλους. Να θυμάσαι όμως ότι ο ρόλος του φίλου είναι να είναι εκείνος που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις ένα χωρισμό αν και όταν αυτός έρθει. Μέχρι να γίνει αυτό, ο χωρισμός είναι ζήτημα που αφορά το ζευγάρι και μόνο.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη