Στον έρωτα επιλέγουμε συντρόφους που λίγο πολύ μπορούμε να καταλάβουμε τι έχουν να μας δώσουν. Οι σχέσεις που συνάπτουμε από μικρή κιόλας ηλικία μας δημιουργούν κάποια στάνταρτς ως προς το ταίρι που θα επιλέξουμε να έχουμε μια ζωή μαζί μας. Όσες περισσότερες εμπειρίες σχέσεων έχει κάποιος τόσο πιο εύκολα μπορεί να καταλάβει ποιο άτομο θέλει, ή μπορεί να καταλάβει τι είδους ανθρώπους μπορεί να προσελκύσει.

Το δεδομένο είναι ότι πάντα θα προσελκύεις ανθρώπους που σου βγάζουν έστω και μια μικρή ομοιότητα με τους προηγούμενους· φυσικά θα υπάρχουν διαφορές που θα θέλαμε και θα επιδιώκαμε να είναι προς το καλύτερο. Τα στανταρτς που αναφέραμε παραπάνω, αναλόγως την ηλικία και τη φάση που περνάμε, αλλάζουν κι ελπίζουμε κάθε φορά πως η επιλογή συντρόφου που κάνουμε θα είναι και η πιο σωστή. Γιατί όμως συνεχίζουμε να επιλέγουμε συντρόφους που δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους, παράλληλα με το ότι δεν οδηγεί η σχέση και στη δική μας προσωπική ευτυχία;

Η κάθε σχέση πρέπει να σου μαθαίνει και κάτι παραπάνω, ακόμα κι αυτές που δεν κράτησαν για πολύ, μπορούν να σου προσφέρουν έναν καθρέφτη για να δεις τον εαυτό σου να εξελίσσεται. Συνήθως όμως δεν προχωράμε στην επόμενη σχέση με το σκεπτικό αυτό. Δεν επιλέγουμε τον επόμενο σύντροφο με την πεποίθηση ότι θα έχουμε διορθωθεί και μάθει μέσα από τα λάθη μας. Πηγαίνουμε όπου μας πηγαίνει η καρδιά χωρίς να το πολυσκεφτούμε, αλλά έτσι δεν είναι ο έρωτας και η καψούρα; Δε σκέφτεσαι με το μυαλό, ούτε αν η επιλογή που κάνεις θα σου φέρει θετικά αποτελέσματα.

Πηγαίνοντας με μια πιο λογική σκοπιά όμως, ειδικά αν διαπιστώνουμε ότι τα στανταρτς μας πρέπει να αλλάξουν γιατί δε θα έχουμε χάπι εντ ούτως ή άλλως, γιατί να επιλέξουμε τον ίδιο τύπο συντρόφου; Μήπως γιατί αυτό αντέχουμε ή ακόμα καλύτερα, γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε; Ανέκαθεν το καινούριο μας τρόμαζε να το ανακαλύψουμε. Όταν ο άλλος μας δίνει διαφορετικές πληροφορίες από αυτές που έχουμε συνηθίσει, σαν να βραχυκυκλώνουμε και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την αλλαγή. Το άγχος είναι μεγαλύτερο και δεν μπορούμε να διαβάσουμε τα δεδομένα που μας δίνονται. Έτσι λειτουργούμε πάντα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, πράγμα που μας κάνει να βαδίζουμε αργά και διστακτικά.

Κάποιοι βέβαια το κυνηγάνε και το θέλουν αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα ενώ τους συναρπάζει το γεγονός ότι λαμβάνουν καινούργιες εμπειρίες και πληροφορίες από άτομα εντελώς διαφορετικά από ό, τι είχαν συνηθίσει να συναναστρέφονται στο παρελθόν τους. Η στάση αυτή για το καινούριο δείχνει και κάποια ωριμότητα η οποία προκύπτει από την εμπειρία. Δε θες να επιλέξεις έναν σύντροφο με τα ίδια συναισθηματικά κριτήρια με κάποιον προηγούμενο, εφόσον βλέπεις πως δε λειτουργούν. Δε θα κάνεις τις ίδιες προσπάθειες με εκείνες που έκανες στα 18 σου γιατί δεν έχεις ούτε το ίδιο μυαλό αλλά ούτε και τις ίδιες βλέψεις.

Το να απορρίπτεις συνειδητά ανθρώπους που δε σου προσφέρουν συναισθηματικά αυτό που ζητάς δε σημαίνει ότι είσαι περίεργος και απαιτητικός στον έρωτα. Σημαίνει ότι γνωρίζεις το πώς θα μπορέσεις να υπάρξεις εντός μιας σχέσης όντας χαρούμενος έτσι ώστε αυτό να ανταποδώσεις. Η στάση σου αυτή αποδεικνύει ότι έχεις ξεπεράσει τον φόβο του να μείνεις μόνος, ενώ αναζητάς κάτι το οποίο θα σε ικανοποιήσει πλήρως και δε θα αποτελέσει ένα υποκατάστατο ώστε να σβήσει για λίγο τη φλόγα σου.

Είναι η στιγμή που αφήνεις έξω από τα θέλω σου και τη λογική σου τις σχέσεις που δεν ξέρουν τι είναι και γιατί υπάρχουν. Πολλές φορές το «δε θέλω» του άλλου μας διεγείρει περισσότερο από κάτι πιο ξεκάθαρο, ίσως όμως αυτό συμβαίνει γιατί έτσι έχουμε μάθει ή μάλλον έτσι έχουμε βάλει τον εαυτό μας να λειτουργεί απέναντι στις σχέσεις. Μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή αυτή “safe”; Γι’ αυτούς που την έχουν ζήσει ξανά και ξανά κατά έναν τρόπο ναι, γι’ αυτούς που την αποφεύγουν όχι, τα αποτελέσματα όμως είναι ίδια, κάποιος στο τέλος θα πληγωθεί.

Οι πιο αυστηροί της υπόθεσης θα πουν ότι δεν υπάρχουν “safe” καταστάσεις στον έρωτα, πας κι όπου βγει. Δε διαφωνούμε σε αυτό, άλλωστε πολλές φορές το outsider είναι αυτό που τελικά ερωτευόμαστε και προχωράμε μαζί. Σημασία έχει να μπορείς να έχεις ανοιχτά τα μάτια για να είσαι σε θέση να διαβάσεις πιο σωστά τα δεδομένα, γιατί όλες οι λύσεις των προβλημάτων προκύπτουν αφού ελέγξουμε σωστά τις πληροφορίες που μας δίνονται αρχικά.

Η επιλογή νέων πρωτόγνωρων εμπειριών δεν πρέπει να σε τρομάζει, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αντιθέτως, χρειάζεται να σε κάνει να λαχταράς να ζήσεις νέες καταστάσεις. Μη φοβάσαι να επιλέξεις έναν σύντροφο που σε άλλη χρονική περίοδο δε θα επέλεγες, γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει η σχέση. Άλλωστε, δεν είναι προτιμότερο να μην ξέρεις τι σου επιφυλάσσει η συνέχεια;

 

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου