Είναι παρά πάνω από γνωστό πως οι συνθήκες εργασίας όσων δουλεύουν σεζόν δεν είναι και οι ιδανικότερες, μιας και τα παιδιά πολλές φορές δουλεύουν πέραν του νόμιμου ωραρίου, χωρίς ρεπό, ενώ ξεκουράζονται 10 το βράδυ με 8 το πρωί που ξαναξεκινούν δουλειά. Κι όλα, αυτά, ενώ κοιμούνται σε μικρά δωμάτια σε ισόγεια ή υπόγεια και μοιράζονται το δωμάτιο με έναν ή και περισσότερους συγκατοίκους. Κάπως έτσι, έχουμε φτάσει το 2024, να ψάχνουν οι εργοδότες σεζονίστες με το κιάλι, οι οποίοι δικαίως τους γύρισαν την πλάτη.

Αυτά είδε κι ένας επιχειρηματίας στη Σέριφο κι αποφάσισε να βάλει μια αγγελία εργασίας λίγο διαφορετική από όσο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Δηλαδή, αποφάσισε να αναφέρει όλα όσα θα παρέχει η επιχείρηση στον εργαζόμενό της, τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά μάλλον δεν είναι και τόσο. Η αγγελία έγινε viral καθώς οι παροχές που προσφέρει καθώς και ο τρόπος που τις τονίζει ο εργοδότης, είναι άμεσος, φιλικός και προφορικός, ενώ προκαλεί κι ένα γλυκόπικρο γέλιο, ειδικά όταν αναφέρεται στις «ανθρώπινες ώρες εργασίας».

 

aggelia.jpg 1

 

Ολόκληρη η αγγελία:

Ψάχνουμε ΑΜΕΣΑ για βοηθό κρύας κουζίνας (με εμπειρία ή χωρίς) για να κλείσουμε την ομάδα μας.

Παρέχονται τα εξής:

Ικανοποιητικός μισθός (δεν εννοώ τα 1200€ ως ικανοποιητικό μισθό)
Πλήρης ασφάλιση με όλα τα νόμιμα επιδόματα (όχι μισά, φοιτητικά, 1 τον μήνα) κλπ.
Πλήρης διατροφή (όχι τοστακι και Coca Cola, πλήρη γεύματα μαγειρεμένα στην κουζίνα μας καθώς και τον καφέ σας, το αναψυκτικό σας, το νερό σας κλπ)
Διαμονή σε σπίτι πλήρως εξοπλισμένο με συγκάτοικο. Πλήρως ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ και ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ με αυλή, parking και θέα θάλασσα.
Μεταφορικά έξοδα από και προς τη Σέριφο
Tips (παίρνουν όλοι, όχι μόνο το service)
8ωρο (πολύ σπάνια να χρειαστεί 1 ώρα παραπάνω – αν χρειαστεί πληρώνεται υπερωρία)
1 repo την εβδομάδα (η ξεκούραση είναι σημαντική για όλους)
Bonus στο τέλος της χρονιάς εφόσον πάμε καλά (και τα 3 προηγούμενα χρόνια δώσαμε)
Οι συνθήκες δουλειάς είναι ανθρώπινες.

Δεν δουλεύουμε μέχρι να πέσουμε κάτω.

Δεν δουλεύουμε 12 ώρες την ημέρα.

Δεν ψάχνουμε για δούλους.

Ψάχνουμε για συνεργάτες.

Το μόνο που ζητάμε είναι σεβασμό, ειλικρίνεια και όρεξη για δουλειά.

Για να μην τα λέω όλα τέλεια και θετικά και αναρωτιέστε ποιον λάκκο έχει η φάβα…

Η σεζόν είναι μικρή (3 μήνες)

Έχει δουλειά.

Έχει τρέξιμο.

Κάποιες φορές έχει άγχος να βγει η δουλειά.

Είμαστε ένα μικρό μαγαζί με 20 τραπέζια.

Είμαστε το καλύτερα βαθμολογημένο μαγαζί σε όλη τη Σέριφο.

Αλλά ως το καλύτερα βαθμολογημένο μαγαζί, όλοι θέλουν να έρθουν σε εμάς.

Και δεν το λέω για να το παίξω κάποιος.

Αλλά γιατί πραγματικά δε βλέπουμε τον πελάτη σαν τσέπη.

Κοιτάμε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

Να φύγουν με μια ωραία ανάμνηση από τη Σέριφο (και την Ελλάδα γενικότερα) και όχι να νιώθουν ότι τους εκμεταλλευτήκαμε.

Πελάτες και συνεργάτες.

Η σεζόν πάει μέχρι και Σεπτέμβριο.

Ιδανική για φοιτητές/φοιτήτριες.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ καλέστε στο (…) ή μήνυμα στο messenger.

ΥΓ Γνωρίζω ότι όλα αυτά φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά.

Ειδικά σε αυτές τις εποχές που οι συμπεριφορές που ακούω από διάφορους εργοδότες είναι τουλάχιστον ΤΡΑΓΙΚΕΣ.

Προσωπικά όμως, μου αρέσει να συμπεριφέρομαι σε αυτόν που φεύγει από το σπίτι του και έρχεται να συνεργαστούμε, όπως θα μου άρεσε να μου συμπεριφέρονταν και εμένα.

Με σεβασμό και κατανόηση.

Κανείς δε φεύγει από το σπίτι του για πλάκα. Όλοι έχουμε ανάγκες και προσωπικά τις σέβομαι απεριόριστα.

 

Το 2024 αυτές οι παροχές φαντάζουν ουτοπικές. Γιατί; Απλά γιατί στο κυνήγι του χρήματος, οι συνθήκες για τους εργαζόμενους δεν είναι ανθρώπινες και για κάποιο λόγο έχει καθιερωθεί πως ναι, στη σεζόν δουλεύεις μέχρι να πέσεις κάτω. Και φυσικά, εν λόγω αγγελία παίζει με έξυπνο μάρκετινγκ και θα γινόταν viral, αφού καταγράφει ένα κάρο παροχές που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες αλλά για τους περισσότερους δεν είναι. Έτσι, με καλή διάθεση κι ανοιχτές προθέσεις προσελκύει τον εργαζόμενο, αλλά κάνει κι ένα ξεκάθαρο κοινωνικό σχόλιο για τον χώρο εργασίας που ονομάζεται Τουρισμός και μας έχει ξετινάξει. Κι έτσι, όταν για κάποιους οι εργαζόμενοι στη σεζόν δεν έχουν δικαιώματα, αυτός ο εργοδότης δείχνει να τα ξέρει και να τα βάζει μπροστά.

Προσφέρει λοιπόν μισθό που δεν είναι ικανοποιητικός μόνο στα λόγια, επιδόματα ολόκληρα και όχι μισά, διαμονή σε σπίτι με θέα τη θάλασσα, οχτάωρο του και αν μία στο τόσο χρειαστεί να μείνει περισσότερο θα πληρωθεί υπερωρία, ενώ θα παίρνει και τα φιλοδωρήματα που του αντιστοιχούν κι ένα ρεπό τη βδομάδα. Κανονικό μισθό, σπίτι, tips, ρεπό σε αγγελία εργασίας για σεζόν; Στην Ελλάδα; Παιδιά το τριπλότσεκάρισα, αλήθεια σας λέω. Κι όμως τα καλύπτει όλα και κάνει και τα ανάλογα σχόλια. Φυσικά και θα πάρει ρεπό ο εργαζόμενος, να ξεκουραστεί, αναφέρει. Γιατί μάλλον δεν είναι ρομπότ, να δουλεύουν 24 ώρες κάθε μέρα. Γιατί αξίζουν ένα ανακαινισμένο σπίτι, με ωραία θέα, γιατί παραμένουν εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη να αποφορτιστούν κι αυτό δεν επιτυγχάνεται σε τρώγλες κάτω από τη γη. Α και τα tips που είναι κάτι που δε βλέπεις εύκολα σε δουλειές σεζόν, όχι γιατί δεν τα δίνουν οι πελάτες, αλλά γιατί τα κρατάνε οι εργοδότες, εδώ -φαίνεται να- πηγαίνουν στην τσέπη εκείνου που τα δουλεύει.

Είναι αυτή η αγγελία too good to be true; Το μόνο σίγουρο είναι ότι με το virality που απέκτησε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι όντως true. Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή αγγελιών στις οποίες όλα τα παραπάνω, θα είναι απλά αυτονόητα.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου