«Μπορείτε να μιλήσετε λίγο πιο δυνατά παρακαλώ;» Για σένα που αυτή η ερώτηση δεν αποτελεί κοινό τόπο, αφού δε θα την ακούσεις συχνά είναι αυτό το κείμενο. Μιλάς δυνατά και συχνά αυτό αποτελεί αντικείμενο κριτικής από τους γύρω σου ή σου προκαλεί απορίες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για σένα; Καλώς ή κακώς κάθε χαρακτηριστικό σου κάτι έχει να δείξει· ακόμη και η δυνατή ομιλία λοιπόν, είναι ικανή να αποκαλύψει πράγματα που ούτε καν φανταζόσουν.

Πριν βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα, μάθε πως αν μιλάς δυνατά δε σημαίνει πως έχεις κακούς τρόπους ή θέλεις να εξουσιάζεις τους άλλους. Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτή σου η τάση έχει πολλές εξηγήσεις. Ίσως οφείλεται απλά στο ταμπεραμέντο σου, τα παλιότερά βιώματά σου, μια εσωτερική ανάγκη προσοχής ή ακόμη και επιβολής ακόμη. Πάμε, όμως, να δούμε μαζί τι μπορεί να σημαίνεισε δεύτερο επίπεδο, πριν σου ασκήσεις κριτική ή πριν δεχτείς κάποιο σχόλιο που θα σε φέρει σε δύσκολη θέση.

Μιλάς δυνατά: Ίσως να φταίει το πού γεννήθηκες!

Όπως αναφέρθηκε αυτή η ιδιαιτερότητά, κάποιες φορές είναι έκκληση για να σε προσέξουν οι άλλοι ή ένας τρόπος να εκφράσεις ένα συναίσθημα κακώς διοχετευμένο. Αλλά αυτό δε σημαίνει πάντα πως είσαι αγενής ή εγωιστής. Σε κάποιες χώρες, όπως Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, η δυνατή ομιλία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Είναι ο τρόπος υπόδειξης ενθουσιασμού, πάθους και κοινωνικότητας και φυσικά σημάδι του μεσογειακού ταμπεραμέντου. Σε άλλες χώρες πάλι, π.χ Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο ή Γερμανία θεωρείται έλλειψη σεβασμού ή και εισβολής στο χώρο των άλλων. Η τάση αυτή λοιπόν είναι και θέμα πολιτισμικού πλαισίου.

Φυσικά, δεν είναι μόνο η χώρα στην οποία βρίσκεσαι που έχει σημασία, αλλά και ο λόγος που θα χρησιμοποιήσεις δυνατή φωνή.

Η φωνή ως μέσο να πεις “δείτε με”

Η δυνατή ομιλία δείχνει κάποιες φορές ένα άτομο εξωστρεφή. Είσαι κοινωνικός και δε φοβάσαι να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις. Διαθέτεις μία κυρίαρχη προσωπικότητα και με τη δυνατή σου ομιλία προσπαθείς να ακουστείς και να δείξεις πως είσαι εκεί. Σκέψου τώρα πως μέσω της φωνής σου, αντανακλάς και τη συναισθηματική σου κατάσταση, συνδυαστικά με την εξωστρεφή και διεκδικητική σου προσωπικότητα.

Μέσο κοινωνικοποίησης

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα εσύ να διαθέτεις ντροπαλή προσωπικότητα και η δυνατή ομιλία να είναι ο τρόπος σου να καθησυχάσεις τον εαυτό σου. Δεν είναι θέμα ισχυρής αυτοπεποίθησης, αλλά ανάγκης να είσαι μέλος μίας ομάδας. Η δυνατή ομιλία σου αντικατοπτρίζει μια εσωτερική σου ανάγκη να αναγνωριστείς από τους γύρω σου. Και κάπου εδώ έρχεται η ψυχολογία να σου πει πως όλο αυτό ίσως προέρχεται από την παιδική σου ηλικία που ενδεχομένως δεν ακουγόσουν πολύ ή από μία πιο πρόσφατη περίπτωση έλλειψης προσοχής.

Χούι οικογενειακό

Ναι, πέρα από τη χώρα καταγωγής παίζει ρόλο και το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο έχεις μεγαλώσει. Τα παιδιά από τη φύση τους είναι μιμητικά όντα. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον που οι γονείς μιλούν δυνατά, λογικό είναι να αποκτήσεις κι εσύ αυτή τη συνήθεια. Σε αυτή την περίπτωση, φυσικά, δεν υπάρχει κακή προαίρεση. Είναι απλά η δύναμη της μίμησης και της συνήθειας που σε οδηγούν σε αυτή την τάση.

Απλά δεν ακούς καλά

Κι αυτό δεν είναι κακό. Αλλά είναι ένας λόγος που σε ωθεί στο να μιλάς δυνατά. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα στην ακοή σου και κακή αντίληψη της έντασης, απλά δεν μπορείς να καταλάβεις πως μιλάς δυνατά. Γι’ αυτό πριν κρίνεις εσένα ή κάποιον άλλο που μιλάει δυνατά, σκέψου πως μπορεί για αυτό να ευθύνεται κάποιο θέμα υγείας, που καλώς ή κακώς κανείς δε σκέφτεται αμέσως.

Καλό ή κακό το να μιλάς δυνατά τελικά;

Από μόνο του το να μιλάς δυνατά δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Αυτό που πρέπει να σκεφτείς και να κατανοήσεις είναι το πλαίσιο που οδηγεί σε αυτή την τάση. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να μάθεις να προσαρμόζεις τη φωνή σου και την έντασή της κατά περίπτωση. Η δυνατή ομιλία μπορεί να εκληφθεί ως απειλή, ή επιβολή, ακόμη και αν δεν έχεις αυτή τη διάθεση. Επιπλέον, ίσως σου κλείσει και μερικές πόρτες σε φιλικό, επαγγελματικό αλλά και ρομαντικό επίπεδο.

Πριν πανικοβληθείς, επειδή τυχαίνει να μιλάς δυνατά, θυμήσου πως δεν είναι ελάττωμα και απόδειξη κακών τρόπων. Είναι ένα σήμα που δείχνει κάποιες φορές πως είσαι ενθουσιώδης, άλλες αγχωμένος. Το κλειδί σε όλο αυτό είναι πάντα να ξέρεις πώς και κυρίως πότε να χρησιμοποιήσεις τη φωνή σου.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου