Πέρασαν μέρες, μήνες, ίσως και χρόνια ολόκληρα. Κι εκεί που πίστευες ότι είχες ξεπεράσει επιτέλους τον πόνο του χωρισμού σας, συνέβη κάτι απρόσμενο που ήρθε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, η επανασύνδεση. Και πλέον το ερώτημα που ταλανίζει τις σκέψεις σου είναι ένα: γύρισες επειδή δεν είχες πού αλλού να πας ή επειδή ήταν στ’ αλήθεια ό,τι καλύτερο σου έτυχε;

Πάντα υπάρχουν οι δύο όψεις του νομίσματος. Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σου, η απάντηση θα ήταν θετική αν πρόκειται για περίπτωση βολέματος. Είναι γεγονός πως η οικειότητα αποτελεί χαρακτηριστικό μιας σχέσης που απαιτεί χρόνο για να ριζώσει για τα καλά ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Αν επέλεξες να επιστρέψεις απλά και μόνο από συνήθεια, τότε οι λόγοι σου είναι εξ αρχής λάθος κι η επανασύνδεση στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια.

Αν, ακόμη, κινητήρια δύναμή σου για να αναθερμάνεις μια σχέση ήταν ο φόβος σου πως δε θα βρεις κάτι αντίστοιχο, εξακολουθείς να πληροίς τα κριτήρια για το πρώτο μέρος της εσωτερικής σου διαμάχης. Γύρισες από καθαρή δειλία κι εγωισμό κι αυτό θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε δεύτερο κι ίσως ακόμη πιο σφοδρό χωρισμό. Το λάθος σου και στις δύο περιπτώσεις είναι πως εξισώνεις καταστάσεις αλόγιστα. Κάθε σχέση είναι μοναδική και δεν πρέπει να αλλοιώνεται από εξιδανικευμένες εικόνες προηγούμενων δεσμών ούτε απ’ το άγχος σου για την εύρεση του ενδεχόμενου αντικαταστάτη.

Αν όμως γύρισες, επειδή συνειδητοποίησες πως ήταν η καλύτερη σχέση που σου έτυχε; Η ζωή είναι απρόβλεπτη, γεμάτη πιθανότητες. Μπορεί να μην είχατε καλό timing την πρώτη φορά ή να μην ήσασταν σε θέση να διατηρήσετε μια σχέση εξ αποστάσεως. Ή ακόμη και να ωριμάσατε και να αλλάξατε ιδέες κι απόψεις σε σχέση με τότε. Τα σενάρια αμέτρητα μα ο συνδετικός τους κρίκος ένας: οι λόγοι που οδήγησαν εξαρχής στο χωρισμό. Η πραγματική ενδοσκόπηση για το αν η επανασύνδεση αποτελεί ενδεδειγμένη λύση πρέπει να επικεντρωθεί στις αιτίες.

Μια επανασύνδεση μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε περίπτωση που κι οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να κατανοήσουν τους λόγους και να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων που είχαν σαν αποτέλεσμα το χωρισμό. Δεδομένου ότι η σχέση σας δε λειτούργησε την πρώτη φορά είναι πολύ πιθανό να διαλυθεί και πάλι αν δεν επέλθουν αλλαγές. Επομένως, αν ειλικρινά επέστρεψες γιατί πιστεύεις στη δύναμη της σχέσης σας, οφείλεις να συζητήσεις και να συμβιβαστείς, να αλλάξεις και να προτρέψεις κι εσύ αλλαγές, να θέσεις νέα όρια. Αλλιώς, οι εντάσεις αργά ή γρήγορα θα έρθουν και πάλι στην επιφάνεια και κάθε ελπίδα για οριστική επανασύνδεση θα γκρεμιστεί άδοξα.

Εξίσου σημαντικό, ωστόσο, είναι να εμπιστευτείς το ένστικτό σου. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα από καθέναν τον εαυτό σου και τα όριά του. Γίνε σκληρός κριτής και δες το τοπίο καθαρά. Θέσε ερωτήματα. Τι σας ώθησε στο χωρισμό; Πιστεύεις ότι οι ίδιες αιτίες θα στέκονταν εμπόδιο στην περίπτωση αναθέρμανσης της σχέσης σας; Γιατί στοχεύεις στην επανασύνδεση; Κράτα αντικειμενική στάση και μην ωραιοποιείς καταστάσεις. Πολλές φορές επιλέγουμε να ξεχνάμε τα λάθη μας ή αυτών που αγαπάμε, προκαλώντας μια σύγχυση στον εαυτό μας. Άφησε στην άκρη τις παρωπίδες και σκέψου. Άλλωστε, η απόφαση είναι καθαρά δική σου.

Τέλος, για να δώσεις μια οριστική απάντηση στο αρχικό σου δίλημμα, πρέπει να αφήσεις την αυτογνωσία σου να εξερευνήσει με διαύγεια τα βαθιά κρυμμένα κίνητρά σου. Επιστροφή από ανασφάλεια ή από αγάπη; Πριν βιαστείς να απαντήσεις θυμήσου πως οι επιλογές σου δεν είναι ποτέ περιορισμένες.

Αγάπησες στο παρελθόν, μπορείς να αγαπήσεις ξανά. Και φυσικά μπορείς να αγαπηθείς ξανά. Μην κάνεις το λάθος να γυρίσεις σε μια σχέση από φόβο. Τα μονοπάτια που μπορείς να ακολουθήσεις είναι αμέτρητα, ακόμη κι αν η αμφιβολία τα επισκιάζει. Εξέτασε προσεκτικά τα συναισθήματα και τα κίνητρά σου πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να σε πληγώσει.

 

Συντάκτης: Χρύσα Παναγοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη