Έφτασε η ώρα που ετοιμάσατε βαλίτσες, αγοράσατε εισιτήρια και βρεθήκατε στην προβλήτα (ή πύλη) αναχώρησης με τεράστια χαμόγελα και μάτια που λάμπουν από ενθουσιασμό. Το πρώτο μέρος του σχεδίου έχει ολοκληρωθεί: όλες οι εκκρεμότητες περί ετοιμασιών έχουν τακτοποιηθεί έπειτα από πολύωρες συζητήσεις πάνω από υπολογιστές, άφθονο κρασί και μπίρα.

Παρ’ όλο που είστε ο ορισμός της ασυνεννοησίας –όπως και να το κάνουμε είναι πολλοί οι αναποφάσιστοι στην παρέα– τα καταφέρατε και φτάσατε στην ώρα σας για την έναρξη των πρώτων σας κοινών διακοπών. Κρατηθείτε γερά, γιατί τώρα έρχεται το πιο συναρπαστικό κομμάτι: η άφιξη στον προορισμό σας.

Είναι εξωπραγματικό το πόσο γρήγορα κυλάει ο χρόνος όταν βρισκόμαστε σε διακοπές. Σαν να ήταν χθες που κάποιος έριξε την ιδέα για το ταξίδι και κλείστηκαν τα εισιτήρια. Σαν να μην πέρασε λεπτό απ’ τη στιγμή που μπήκατε όλη η παρέα στο μικρό ενοικιαζόμενο δωμάτιο κι ο ένας άρχισε να γκρινιάζει για το μέγεθος του μπάνιου και κάποιος άλλος σωριάστηκε στο ντιβάνι ξεκινώντας το ροχαλητό. Οι αμέτρητες ώρες στο beach bar της παραλίας και τα ποτά στο μεγαλύτερο club του νησιού, όλα πλέον έγιναν αναμνήσεις, γλυκές εικόνες των πρώτων σας καλοκαιρινών διακοπών.

Το πιο εντυπωσιακό όλων, ωστόσο, είναι το πόσο πολύ μπορεί να ανανεωθεί μια παρέα στο σύντομο αυτό διάστημα της συγκατοίκησης. Διότι οι διακοπές αποτελούν αναμφίβολα κομβικό σημείο, καθώς αποδεικνύουν κατά πόσο υπάρχει χημεία ανάμεσα στους φίλους. Σίγουρα, υπήρξαν φορές που τα γούστα της παρέας δεν ήταν κοινά. Ο ένας μπορεί να ήθελε να απολαύσει τη θάλασσα, ενώ ο άλλος να προτιμούσε μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια.

Αν δε γυρίσατε τσακωμένοι, τότε σίγουρα το κλειδί για να αποφύγετε τέτοιου είδους διαφωνίες κι εντάσεις ήταν να συμβιβαστείτε. Ναι, ο καθένας είναι ανεξάρτητος κι έχει τις δικές του ανάγκες κι επιθυμίες, ωστόσο για να δουλέψει καλά η συγκατοίκηση πολλών ατόμων ο καθένας οφείλει να κάνει πίσω πού και πού για χάρη της πλειοψηφίας.

Επιπλέον, μάθατε να συμβιώνετε ειρηνικά σεβόμενοι την ιδιωτικότητα και τις ιδιαίτερες συνήθειες των υπολοίπων. Βρήκατε τις ισορροπίες σας, ανακαλύπτοντας μέσω της καθημερινής τριβής συμπεριφορές που δεν είχαν γίνει ποτέ αντιληπτές έως τότε, γιατί πολύ απλά είναι εντελώς διαφορετικό να βλέπεις έναν άνθρωπο για μερικές ώρες απ’ το να είστε μαζί είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Ίσως να εκνευριστήκατε λίγο με το φίλο που αναστάτωνε κάθε φορά όλο το δωμάτιο ψάχνοντας μονίμως κάτι ή να σκουντήξατε κάνα δυο φορές εκείνον που ροχάλιζε στο αφτί σας όλη νύχτα, αλλά βρήκατε τρόπο να ξεπεράσετε κάθε μικρό λόγο για μίνι διαπληκτισμό, χαμογελώντας και συνεχίζοντας τη μέρα σας θετικά.

Ακόμη πιο αξιοθαύμαστος ήταν ο τρόπος που καταφέρατε να συντονίσετε τους ρυθμούς του καθενός καταστρώνοντας κοινά σχέδια. Παρ’ όλο που, για παράδειγμα, ο ένας προτιμούσε να ξυπνάει το απόγευμα κι ο άλλος ήθελε να ξεκινάει τη μέρα του νωρίς-νωρίς, βρήκατε τη χρυσή τομή κι αποφασίσατε να φεύγετε από το ξενοδοχείο στις δώδεκα και να μένετε στην παραλία μέχρι τις εφτά.

Σίγουρα υπήρξαν γκρίνιες -ας μην ξεχνάμε το φίλο-αρχηγό που ήθελε να γίνονται όλα με βάση το πρόγραμμά του ή το φίλο που σας χάλαγε τα σχέδια πεινώντας ή νυστάζοντας επί μονίμου βάσεως. Το θέμα είναι πως μάθατε να συγκατοικείτε ειρηνικά δημιουργώντας ένα αρμονικό πλαίσιο επικοινωνίας και μαθαίνοντας να επιλύετε κάθε ζήτημα ως ώριμοι ενήλικες.

Και κάπως έτσι πλάσατε όμορφες στιγμές που αργότερα έγιναν αναμνήσεις κι αντικείμενο συζήτησης για τις χειμωνιάτικες νύχτες που θα αναζητάτε λίγο ήλιο κι αλμύρα. Γελάσατε, θυμώσατε, ενθουσιαστήκατε, ίσως και να κλάψατε όταν τελείωσε, αλλά το σίγουρο είναι πως βιώσατε κάθε συναίσθημα στο έπακρον, έχοντας πλάι σας ανθρώπους που δέθηκαν ακόμη περισσότερο μαζί σας.

Ίσως και να πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση οι κοινές διακοπές. Άλλωστε, αποκαλύπτουν ολοκάθαρα το κατά πόσο ταιριάζει και σε ποιο βαθμό μπορεί να συμβιώσει αρμονικά μια παρέα. Δείκτης χημείας, λοιπόν! Τολμήστε το ανεπιφύλακτα!

Υ.Γ.: Τα παραπάνω ισχύουν για παρέες που δε γύρισαν σπίτι μαλλιοτραβηγμένες ή με πρησμένα μάτια -είτε από το κλάμα είτε από μπουνιές. Σε αυτή την περίπτωση, λυπάμαι, αλλά το άρθρο μάλλον δεν αντιπροσωπεύει την περίπτωσή σας.

Συντάκτης: Χρύσα Παναγοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη