Αχ αυτό το πρώτο ραντεβού. Πόσες φορές το έχεις φέρει στο μυαλό σου, άραγε; Κι είμαι απολύτως βέβαιη, πως θα πλήρωνες για να το ξανά ζήσεις, μερικές φορές. Κι άλλες πάλι, για να το ξεχάσεις.

Αν με ρωτάς, το πρώτο ραντεβού για μένα θα έπρεπε να είναι λες και τρως το πιο λαχταριστό γλυκό όλου του κόσμου. Η διαφορετικότητα και η σπανιότητά του πρέπει να το καθορίζουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να σου μείνει η εμπειρία αξέχαστη. Χρειάζεται αρκετή ισορροπία, μια δόση γλύκας για μην το παρακάνουμε, διαφορετικά γευστικά επίπεδα για να σπάει η μονοτονία κι αν έχει και μια τσαχπινιά, για να μη γίνει καθόλου προβλέψιμο, μιλάμε για συνταγή που αξίζει αστέρι Michelin.

Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα γλυκά (όπου “γλυκό” βάλε “ραντεβού” εσύ) που γίνονται γαστρονομικοί πειραματισμοί και η επιλογή τους δε σε δικαιώνει καθόλου. Πώς θα καταλάβεις λοιπόν ότι το γλυκό που παρήγγειλες δε θα ικανοποιήσει καθόλου τους γευστικούς σου κάλυκες;

 

1. Ισορροπία (η χαμένη)

Η ισορροπία στην επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα. Ο λόγος ανάμεσα σε δυο ανθρώπους λέγεται διάλογος και χωρίς αυτόν, είναι αδύνατον να υπάρξει εξέλιξη για οτιδήποτε. Έπειτα, πέρα από το να μη μονοπωλούμε τη συζήτηση λες κι απαγγέλλουμε τα κατορθώματά μας, αφήνουμε να ολοκληρώσει ο συνομιλητής μας και δεν πατάμε πάνω στην φωνή του. Κι αν θεωρείς κάτι τέτοιο δεδομένο, να ξέρεις πως για πολλούς δεν είναι.

 

2. Γλύκα

Κοινώς, γλύκανε λίγο και τα λοιπά της γνωστής και διαχρονικής ατάκας. Παιδιά, στο πρώτο ραντεβού βάζουμε το καλύτερό μας εαυτό. Δεν εμφανιζόμαστε σαν το πρώτο πεντάλεπτο που μόλις ξυπνήσαμε και δεν έχουμε πιει καφέ ή λες κι είναι Δευτέρα 9 και τέταρτο στο γραφείο. Έχουμε επιλέξει να βγούμε μ’ αυτόν τον άνθρωπο, δε μας φέρανε με το ζόρι.

 

3. Διαφορετικά γευστικά επίπεδα

Κοινώς, πολυπλοκότητα. Θέλει μια συνθετότητα πάρα πάνω, μια ποικιλία στα θέματα συζήτησης κι ενδιαφέρουσες απόψεις. Τα θέματα για το αν καιρός είναι καλός, να παραλείπονται.

 

4. Τσαχπινιά κι έκπληξη

Την προβλεψιμότητα ποτέ κανείς δεν την αγάπησε. Θέλει μια προσπάθεια πάρα πάνω να κρατήσεις το ενδιαφέρον της συζήτησης σε ένα επίπεδο, το δέχομαι, αλλά έτσι δείχνεις την ευφυΐα σου. Βέβαια αυτό, εδώ που τα λέμε, πρέπει να το έχεις κι από πριν, να είναι ίδιον του χαρακτήρα σου και να σου βγαίνει και λίγο φυσικά. Διαφορετικά θα είσαι άβολος και περίεργος, ένας άνθρωπος που προσπαθεί να το παίξει κάτι που δεν είναι.

 

5. Η ευγένεια

Εκείνη που τίθεται υπό συζήτηση κι αφορά στο τι δέχεται κανείς ως προσωπικό όριο κι η άλλη, η αδιαπραγμάτευτη. Αν λοιπόν έχεις dark χιούμορ, δε σημαίνει ότι είναι οκ να κάνεις τον άλλον να κλάψει, επειδή δε χαμπαριάζει ότι είναι χιούμορ. Αντίστοιχα το να εκβιάσεις καταστάσεις για να συνεχιστεί η βραδιά, ή να υπάρχει μια διαρκής πίεση για κάτι παραπάνω, είναι ένα τεράστιο “όχι¨.

 

Το ζήτημα εν τέλει, είναι ένα και μόνο. Αν δεν ανυπομονείς να ξανά δοκιμάσεις το ίδιο γλυκό όσο πιο σύντομα γίνεται, αυτό μάλλον κάτι πρέπει να σου πει. Αν απ το στόμα σου δεν ακουστεί το «ω να σου», λυπάμαι αλλά η επιλογή σου δεν ήταν επιτυχημένη. Τώρα, δεν είμαι σίγουρη ακριβώς αν βοήθησα να μην αποτύχει το πρώτο σου ραντεβού, είμαι βέβαιη όμως πως το επόμενο γλυκό που θα φας θα σου μείνει αξέχαστο.

Συντάκτης: Βιβή Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου