Ο καθένας από εμάς σκεφτόμενος μια περίοδο της ζωής του η οποία ήταν όμορφη και παραμένει ζωντανή στη μνήμη του, ανατρέχει σε πρόσωπα, σε καταστάσεις, σε συγκεκριμένες στιγμές και σκηνικά κι όλα αυτά πολύ συχνά σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος.

Δε θα ξεχάσω ποτέ όσα περάσαμε με την κολλητή μου σ’ ένα συνοικιακό μπαράκι στην τότε γειτονιά μας, λίγο πριν εγώ μετακομίσω μέχρι το Κουκάκι κι εκείνη μέχρι το Λονδίνο. Αυτό το μέρος θα είναι πάντα τοποθετημένο σε τόσο ξεχωριστό σημείο του μυαλού μου και κυρίως της καρδιάς μου και ξέρεις γιατί; Γιατί ήταν στέκι.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί πια τα πράγματα και δη στις μεγαλουπόλεις, τα νέα και πολύ ενδιαφέροντα μέρη είναι πάρα πολλά και για να τα δεις όλα θες πρόγραμμα. Γυρνάς από μπαράκι σε μπαράκι κι από εστιατόριο σε εστιατόριο κι αυτό από μόνο του είναι τέλειο. Βλέπεις νέα πρόσωπα, νέους χώρους, νέες νοοτροπίες και δε βαριέσαι ποτέ. Ανά πάσα στιγμή έχεις κάτι καινούριο να κάνεις και να δεις κι οι επιλογές είναι αμέτρητες. Αυτή η μαγεία του νέου είναι πάντοτε ανεκτίμητη.

Όμως σε όσα νέα μέρη κι αν γυρίσεις, όσο κι αν ενθουσιαστείς, θα υπάρχει πάντα εκείνο το μέρος το οποίο δε θα αλλάζεις με καμία νέα άφιξη στην πόλη, που θα είναι πάντα το σημείο αναφοράς σου στο οποίο θα πίνεις ένα ποτό στα γρήγορα μετά την περιπλάνηση οπουδήποτε και στο οποίο δε θα ντρέπεσαι καν να πας μόνος σου και να περάσεις τις ώρες σου ανενόχλητος.

Είναι το μέρος που όλοι σε ξέρουν με το μικρό σου και που νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Είναι το σημείο που δίνονται τα ραντεβού της παρέας ανεξαρτήτως τελικού προορισμού και που σου παρέχει αυτή τη σιγουριά του οικείου και του δικού σου που δεν αλλάζεις με τίποτα στον κόσμο. Είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σου κι έχεις να θυμάσαι τόσα και τόσα που διαδραματίστηκαν εκεί.

Η αξία του να έχει κανείς στέκι πλέον, είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο μπορεί να φανταζόμαστε. Το στέκι είναι η διατήρηση της ζεστασιάς και της οικειότητας σ’ έναν κόσμο εξαιρετικά απρόσωπο και μονότονο. Το να υπάρχει ένα μέρος στην πόλη που και μόνο όταν το σκεφτείς σου προκαλεί μια ζεστασιά κι όμορφα συναισθήματα είναι τρομερά ευεργετικό.

Το στέκι σου είναι το μέρος που θα γιορτάσεις τις επιτυχίες και τις χαρές, που θα γίνεις κομμάτια πίνοντας σφηνάκια στις μαύρες σου, που θα κάτσεις μόνος κι ήσυχος στις μοναξιές σου και που θα δώσεις το πρώτο ραντεβού στο γήπεδό σου. Σε κάθε περίπτωση θα νιώθεις το ίδιο άνετα και φυσικά.

Η αξία αυτού του μέρους δεν έγκειται μόνο όμως σ’ αυτή την ασφάλεια και την οικειότητα. Όπως και με τους ανθρώπους, συμβαίνει και με τα μέρη, να επιφορτίζονται με τόσα συναισθήματα και να συνδέονται με τόσες στιγμές που τελικά γίνονται δικά μας. Αφήνουμε το σημάδι μας και μας το αφήνουν κι αυτά.

Κι όταν πια ανατρέχουμε σε αναμνήσεις και καταστάσεις το σήμα κατατεθέν είναι το μέρος που διαδραματίστηκαν όλα αυτά και που θα έχεις να λες ακόμα και στα παιδιά σου πως αυτό το μέρος ήταν εκείνο που πέρασες τις πιο όμορφες στιγμές τις νεότητάς σου κι ας μην σου φαίνονταν πάντα όμορφες.

Αν το καλοσκεφτείς περνάς πάντα πιο καλά σ’ αυτό το μέρος κι όλα φαίνονται να είναι ένα τσακ καλύτερα εκεί. Η χαρά κι η αισιοδοξία που νιώθεις μετά από μια δύσκολη μέρα σκεφτόμενος πως θα πας εκεί να χαλαρώσεις είναι μάλλον όαση και τα απογεύματα με τους αγαπημένους σου φίλους μαζεμένους στο αγαπημένο σου μέρος είναι παράδεισος.

Στη ζωή μας τα μέρη κι οι άνθρωποι αποκτούν άλλη αξία όταν γίνουν κομμάτι της καθημερινής μας ροής. Γίνονται αγαπημένα κι ως αντάλλαγμα μας ανταμείβουν με όμορφες αναμνήσεις για να θυμόμαστε κι όμορφες στιγμές για να ζούμε. Κι αυτή ακριβώς είναι κι η μοναδικότητα του να έχεις ένα δικό σου στέκι.

 

Επιμέλεια Κειμένου Νέλης Χαχάμη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Νέλη Χαχάμη