Free your mind and the rest will follow. Μια φράση απλή, ξεκάθαρη και πιο ουσιαστική απ’ όσο ο καθένας μας νομίζει. Ένα μυαλό απαλλαγμένο από κάθε είδους κολλήματα κι αφιλτράριστες σκέψεις, που δεν ερμηνεύεις όπως πρέπει, αλλά όπως νομίζεις εσύ, σου χαρίζει μια καθημερινότητα πολύ πιο όμορφη, πολύ πιο δημιουργική και κυρίως πολύ πιο ήρεμη.

Γιατί στην τελική, τι είναι πιο σημαντικό απ’ την ψυχική ηρεμία και την απομάκρυνση από συγκεχυμένες κι αγχώδεις σκέψεις, που κάνουν το κεφάλι σου έτοιμο να εκραγεί; Οι σκέψεις κι ειδικά οι κακές και χαοτικές μπορούν εύκολα να σε τρελάνουν, τόσο που ν’ αποκτάς κάθε φορά κι έναν νέο μικρό ψυχαναγκασμό, που κάθε άλλο παρά χαριτωμένος κι αστείος θα ‘ναι, όπως πολύ συχνά συνηθίζουμε να λέμε.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Όπως είναι φυσιολογικό, οι σκέψεις που περνούν κι είτε φεύγουν είτε βασανίζουν το μυαλό μας κάθε μέρα είναι άπειρες κι απείρως διαφορετικές μεταξύ τους. Μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα απ’ την πιο καλή μέχρι τη χειρότερη σκέψη, για ένα γεγονός κι όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα, μ’ εξαιρετικά απρόσμενες εναλλαγές στον τρόπο που εστιάζεις στ’ αρνητικά ή στα θετικά του πράγματος, κάθε φορά.

Οι σκέψεις που συνήθως, όμως, καρφώνονται στο μυαλό μας και μας επηρεάζουν σ’ όλες τις πτυχές της ζωής μας, ακόμα και σ’ αυτές που δε σχετίζονται με την εν λόγω σκέψη, είναι κατά βάση οι αρνητικές ή ακόμη χειρότερα εκείνες που αφορούν ένα γεγονός τ’οποίο επιφορτίζουμε μ’ αρνητικά συναισθήματα. Αυτό δε συμβαδίζει απαραίτητα με την πραγματικότητα κι έτσι οι σκέψεις αυτές απομακρύνονται αισθητά απ’ τη στοιχειώδη αντικειμενικότητα, που καλό είναι πάντα να διατηρούμε.

Τους δίνουμε μια άσχημη χροιά, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, ορμώμενοι από φοβίες και ψυχαναγκασμούς. Όπως, λοιπόν, είναι φυσικό, οτιδήποτε σου δημιουργεί ή σου ξυπνά αρνητικά συναισθήματα, φόβο, άγχος κι ανησυχία τείνει να γίνει εμμονή.

Το μυαλό σου κολλάει εκεί, κλειδώνει και τρέχει, κάνοντας σκέψεις που όχι μόνο είναι παράλογες και πέρα από κάθε φαντασία αλλά και που εσύ είσαι εντελώς ανίκανος να τ’ αντιληφθείς, ακόμα κι αν συναγωνίζεσαι σε IQ τον Αϊνστάιν.

Γιατί το κόλλημα του μυαλού είναι κόλλημα κι αν δεν προσπαθήσεις να το προλάβεις πριν το δημιουργήσεις, γιατί, ναι, εσύ μόνος σου το δημιουργείς, θα ‘ναι εξαιρετικά δύσκολο ν’ απαλλαγείς απ’ αυτό κι ειδικά χωρίς απώλειες και ζόρια.

Όταν κολλήσεις σε μια ή περισσότερες σκέψεις που σε ταράζουν με τον έναν ή τον άλλοn τρόπο και σε βγάζουν απ’ τα νερά σου, επηρεάζεται όλη η καθημερινότητά σου κι η ζωή σου γεμίζει από ψυχαναγκαστικές διαδικασίες που μπορούν να εμφανιστούν στα πάντα και να επηρεάσουν τα πάντα.

Οι περισσότεροι βρίσκουν πολύ χαριτωμένη τη συνήθειά σου να μην πατάς σ’ όλα τα τετράγωνα στο πεζοδρόμιο όταν περπατάς, να κλειδώνεις και να ξεκλειδώνεις την πόρτα μέχρι να πειστεί ο ψυχαναγκαστικός εαυτός σου πως έκανες αυτό που ‘πρεπε για να φύγεις απ’ το σπίτι ή να κλείνεις και να ξανανοίγεις το κινητό σου επειδή θεωρείς πως η τελευταία σου κλήση δεν τερματίστηκε, παρότι πάτησες την κόκκινη ένδειξη.

Στην πραγματικότητα, όμως, κάθε είδους ψυχαναγκασμός -κι ας φαίνεται ασήμαντος- προέρχεται από άγχη, φοβίες και κολλημένα μυαλά και σε παγιδεύει σε συμπεριφορές και διαδικασίες που επαναλαμβάνονται κι εδραιώνονται.

Τα κολλήματα του μυαλού φέρνουν κολλήματα στη ζωή κι όσο πιο γρήγορα μπορέσεις να το επεξεργαστείς και να το αντιληφθείς, τόσο πιο ανέμελα και χαρούμενα θα ζεις.

Τα πράγματα κι οι καταστάσεις είναι πάντοτε δεδομένα κι αυτό που αλλάζει είναι το πώς στέκεσαι απέναντί τους και πώς τα ερμηνεύεις. Κάθε μας σκέψη χρειάζεται ένα φιλτράρισμα, μια επεξεργασία και μια αξιολόγηση.

Μην αφήνεις τη ροπή σου προς τ’ άγχη και τις φοβίες να σου διαμορφώνει τον τρόπο που σκέφτεσαι. Χρησιμοποίησε εσύ το μυαλό σου και μην πέφτεις σε παγίδες και παιχνίδια που σου στήνει. Η φύση μας αυτή είναι κι είναι στο χέρι μας αν θα ‘μαστε κυρίαρχοι του μυαλού μας ή θα τρέχουμε πίσω απ’ αφιλτράριστες σκέψεις, που ούτε φανταζόμαστε πόσο μακριά στο παράλογο μπορεί να φτάσουν.

Στο τέλος, είναι καθαρά δική σου ευθύνη το πόσο καλά κι ήρεμα ζεις. Εσύ το διαμορφώνεις και το συντηρείς. Το σίγουρο είναι πως ό,τι καρφωθεί στο μυαλό σου θέλει διπλό αγώνα να το βγάλεις από ‘κει και να μάθεις εξαρχής ν’ απλοποιείς τα πράγματα, να τα βλέπεις σε ρεαλιστικές διαστάσεις και να τα φιλτράρεις.

Πάψε να θεωρείς αθώο κάθε φλερτ με ψυχαναγκασμούς και κολλήματα, πάρε αποστάσεις, πάρε βαθιές ανάσες και ρίξε δυο χαστούκια σ’ αυτό το ανήσυχο μυαλό. Βάλ’ το τιμωρία, εκπαίδευσέ το, δούλεψε κι αγωνίσου μαζί του και σύντομα θα διαπιστώσεις πόσο πιο ωραία κυλάει η ζωή όταν τη ζεις με νου ελεύθερο και σε τάξη.

Κι αν εγώ δεν μπορώ να σε πείσω, το λέει και το τραγούδι:  «Λένε οι ψυχολόγοι κι οι φίλοι μου οι λόγιοι, απλά τα πράγματα να λες και στα τραγούδια να μην κλαις».

 

Επιμέλεια Κειμένου Νέλης Χαχάμη: Ιωάννα Κακούρη

   

Συντάκτης: Νέλη Χαχάμη