Όσο ο καιρός περνά και εξελισσόμαστε, υπάρχουν φορές που βλέπουμε πως δεν μπορούμε να ανθίσουμε στον τόπο μας, γιατί οι ιδέες μας, οι προσδοκίες μας και τα όνειρά μας δε συμβαδίζουν με το περιβάλλον γύρω μας. Ειδικότερα, στην Ελλάδα πολλές φορές δε μας δίνονται οι ανάλογες ευκαιρίες και μοιάζει δύσκολο να εφαρμόσουμε τις καινοτόμες ιδέες μας. Επομένως, μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουμε πίσω, σκεφτόμαστε να πάμε κάπου αλλού. Σε ένα περιβάλλον έτοιμο να δεχτεί τις ιδέες μας ή κάπου που θα έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε πολλά απ’ τους άλλους. Η αλήθεια είναι πως στο εξωτερικό -και σε κάποιες χώρες ένα παραπάνω- μπορείς να αποκτήσεις βάσεις, να διευρύνεις τις γνώσεις σου και την προσωπικότητά σου, να εξελιχθείς. Βέβαια, το να βρεθείς σ’ έναν ξένο τόπο δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Ακολουθούν τα πιο συχνά θέματα που ίσως σε προβληματίσουν.

 

1. Χαρτιά για να γίνεις μόνιμος κάτοικος 

Σε πολλές ξένες χώρες, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε και να μείνουμε επ’ αόριστον, χωρίς πρώτα να εξασφαλίσουμε άδεια μονιμότητας. Έτσι, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που οφείλουμε να ακολουθήσουμε πριν την εγκατάστασή μας και ορισμένα έγγραφα που θα κληθούμε να μεταφράσουμε στη γλώσσα της χώρας που σκοπεύουμε να πάμε. Γενικά, η γραφειοκρατία σε μια τέτοια απόφαση δεν είναι σύμμαχός μας, αλλά μπρος στα κάλλη, τι είναι ο πόνος;

 

2. Πρέπει κάπου να μείνεις

Δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να βρεις σε μια ξένη χώρα κατάλυμα που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχεις στο μυαλό σου. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να μοιραστείς τον χώρο ή το μπάνιο σου και πρέπει να έχεις αποδεχτεί ή αποκλείσει εξ αρχής ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για να μετακομίσει κάποιος σε χώρα του εξωτερικού, χρειάζεται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τα πρώτα έξοδα, για να μισθώσει τον χώρο και να τον εξοπλίσει ανάλογα. Ενδεικτικά, οι πέντε χιλιάδες μοιάζουν με ένα ελάχιστο μέσο ποσό που πρέπει να ‘χεις στην άκρη πριν πάρεις μια τέτοια απόφαση και η αλήθεια είναι πως και πάλι δε φτάνουν. Μπορεί να είναι σκληρό που η πραγματοποίηση των ονείρων ξεκινά τόσο ακριβά, αλλά η προσπάθεια αξίζει.

 

3. Νέο περιβάλλον εργασίας 

Αφού τακτοποιηθείς, έρχεται η στιγμή της αλήθειας που θα δείξει αν θα καταφέρεις να παραμείνεις στον συγκεκριμένο τόπο. Οι κουλτούρες των χωρών διαφέρουν, ασχέτως αν κάποιες βρίσκονται γεωγραφικά κοντά. Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζεις πριν βρεθείς σε ξένη χώρα είναι τη γλώσσα που μιλάνε ή έστω κάποια βασικά για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα στη δουλειά. Τα αγγλικά μπορεί να είναι μια γλώσσα που μιλάνε οι περισσότεροι, αλλά δε φτάνουν. Η δουλειά αποτελεί μεγάλο μέρος της μέρας σου και το να προσαρμοστείς στον χώρο εργασίας είναι πολύ σημαντικό για να τα βγάλεις πέρα.

 

4. Θα πάρει καιρό μέχρι να κάνεις δικό σου κύκλο

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι έρχεσαι από άλλη χώρα. Μπορεί να εξελισσόμαστε σε ένα πνεύμα ομόνοιας και παγκοσμιοποίησης, αλλά ο φόβος συνεχίζει να υπάρχει σε ορισμένες ψυχές. Μπορεί με την πρώτη ματιά να μην εντοπίσεις κοινά ενδιαφέροντα με ντόπιους, λόγω και της διαφορετικής σας κουλτούρας. Επομένως, θα πάρει λίγο καιρό να γνωρίσεις άτομα που να μπορείς να εμπιστευτείς, να γίνετε φιλαράκια και να αποκτήσεις τον κύκλο σου.

 

5. Οι νέες γεύσεις δύσκολα συνηθίζονται 

Μπορεί να σου αρέσει να δοκιμάζεις μια στις τόσες ξένες κουζίνες, όμως δεν είναι ρουτίνα σου. Μιας και το στομάχι σου έχει μάθει διαφορετικά, το να βρεις τις δικές σου αγαπημένες γεύσεις στη χώρα που θα βρεθείς, μπορεί να σου φανεί βουνό. Ίσως μέχρι να συνηθίσεις να παραγγέλνεις στη γλώσσα τους και να καταλάβεις τι εννοούν, να σημειώσεις ολέθρια λάθη, με συνέπεια να μείνεις λίγες ώρες νηστικός και να κλαις τα λεφτά σου. Μέχρι να καταλάβεις πως το φιλέτο μοσχαριού που φανταζόσουν όταν κρατούσες στα χέρια σου τον κατάλογο είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το πιάτο που έφτασε στο τραπέζι, θα χρειαστείς γερά αποθέματα από πατατάκια και δημητριακά στο ντουλάπι της κουζίνας.

 

 

6. Ύφος και λέξεις συχνά παρεξηγούνται

Μπορεί να ‘σαι εξωστρεφής και να ‘χεις συνηθίσει στη χώρα σου όταν πετυχαίνεις γνωστό στον δρόμο να μιλάς φωναχτά, σε σημείο που κάποιος που δε σας ξέρει να νομίζει ότι τσακώνεστε. Αντίστοιχα, στο εξωτερικό μπορεί να επιστρατεύσεις όλο σου το χιούμορ, να ‘σαι σίγουρος πως αυτό που είπες ήταν αστείο και κάποιος άλλος να προσβληθεί. Υπάρχουν ορισμένες φράσεις-συμπεριφορές που με βάση τη  νοοτροπία κάποιων χωρών μπορεί να εκλαμβάνονται ως προσβλητικά στοιχεία. Μέχρι να μάθεις τι ενοχλεί τους νέους σου γείτονες και ποια είναι τα όριά που θέτει η δική τους κουλτούρα, πρέπει να προσέχεις το ύφος και τις λέξεις σου, γιατί οι παρεξηγήσεις είναι προ των πυλών.

 

7. Σε κάποια μέρη καλύτερα να μη βρεθείς

Σε κάθε χώρα υπάρχουν μέρη που είναι κάπως πιο επικίνδυνα. Περιοχές απ’ τις οποίες θα επιλέξεις να μην περάσεις μόνος το βράδυ, γιατί ίσως αγριευτείς ή ίσως να μη νιώθεις απόλυτα ασφαλής. Ως νέος κάτοικος μιας ξένης χώρας, δε γνωρίζεις ακόμα τα σημεία εκείνα στα οποία άπαξ και βρεθείς πρέπει να ‘χεις τα μάτια σου δεκατέσσερα. Στο σημείο αυτό, το να ρωτήσεις ντόπιους απ’ την πρώτη στιγμή αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξεις ή ακόμα και το να κάνεις τη δική σου έρευνα πριν τη μετακόμιση, θα βοηθήσουν.

 

8. Μεταμεσονύχτιες ώρες θα πει καναπές ή κρεβάτι

Η αλήθεια είναι πως στο εξωτερικό κατά κανόνα τα μαγαζιά κλείνουν νωρίτερα σε σχέση με την Ελλάδα. Κι ακόμα κι αν δεν κλείνουν, ερημώνουν γιατί το πρωινό ξύπνημα αναγκάζεις τους περισσότερους να βρεθούν από νωρίς στο κρεβάτι. Μπορεί, λοιπόν, στην αρχή να σου φανεί δύσκολο να μην ξενυχτάς με τα φιλαράκια πίνοντας ποτά, όμως σύντομα θα το συνηθίσεις. Α, και να θυμάσαι πως κάθε μαγαζί έχει τους θαμώνες του και τη θεματική του, οπότε πρέπει να δοκιμάσεις αρκετά, διαφορετικού ύφους, μέχρι να δεις ποιο σου ταιριάζει.

 

9. Οι παρέες παίζουν παιχνίδια κάπως πιο τολμηρά 

Μπορεί κι εμείς να έχουμε φίλους κολλητούς, όμως βάζουμε κάποια όρια στη μεταξύ μας σχέση, τα οποία και προσπαθούμε να μην ξεπερνάμε. Στο εξωτερικό, τα παιχνίδια ποτού ή τα επιτραπέζια με παρέα, εύκολα μπορούν να αλλάξουν χαρακτήρα και να γίνουν πιο τολμηρά και προκλητικά. Μπορεί αυτό εξ πρώτης όψεως να παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά κάποιος που δεν έχει συνηθίσει στην ιδέα πρέπει να πάρει τον χρόνο του, μέχρι να μη νιώθει άβολα να εκτεθεί και κάνει τρέλες που υπό άλλες συνθήκες ούτε θα του περνούσαν απ’ το μυαλό.

 

10. Κάποια πράγματα σού φαίνονται περίεργα, όμως «έτσι είναι εκεί»

Μπορεί να είμαστε κάπως καχύποπτοι με όσα περικλείουν την πρωτόγνωρη αίσθηση του ξένου και της εξερεύνησης, αλλά οι παγίδες τριγύρω είναι περισσότερες από όσες πιστεύουμε. Η κουλτούρα είναι διαφορετική. Σε εμάς μπορεί να φαίνεται περίεργη η άψητη μπριζόλα, αλλά για κάποιους μπορεί να είναι «αυτό που πρέπει». Επομένως, πριν κρίνεις, ρώτα πώς το κάνουν εκεί, γιατί ίσως και να ‘ναι συνήθεια που την εφαρμόζουν πολλοί.

 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφάσισαν να φύγουν στο εξωτερικό και δυσκολεύτηκαν πολύ, ειδικά στις αρχές. Η προσαρμογή δεν είναι πάντα εύκολη και χρειάζεσαι χρόνο μέχρι να καταλάβεις την κουλτούρα της χώρας που μένεις και να εξοικειωθείς μαζί της. Οι κίνδυνοι κάποιες φορές δεν έχουν ταμπέλες και δε φωνάζουν από μακριά. Με λίγη καλή θέληση και υπομονή, όλα αυτά που τώρα σε απασχολούν σύντομα θα αποτελούν παρελθόν!

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.