Στις σχέσεις λέμε πως όλα ξεκινούν από την επικοινωνία. Όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αναλογιστούμε πάνω σε αυτό. Η επικοινωνία σε μια σχέση γίνεται -μεταξύ άλλων- για να λύσουν ή να γνωστοποιήσουν τα μέλη της θέματα που έχουν προκύψει. Ο μονόλογος σε αυτές τις περιπτώσεις δε βοηθά. Από την άλλη, υπάρχουν φορές που φτάνουμε σε «εκμετάλλευση» του διαλόγου. Λέγοντας εκμετάλλευση εννοούμε πως ακούμε τον άλλον και τον ωθούμε να πει πράγματα, τα οποία μετά σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε εναντίον του.

Αλλά ας το πιάσουμε απ’ την αρχή. Σε μια σχέση, εκτός από υποχρεώσεις απέναντι στον άλλον, έχουμε και ανάγκες κι επιθυμίες που περιμένουμε να καλυφθούν. Όμως, κάποιες φορές αυτό δε συμβαίνει και το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας δεν έχει μπει στη διαδικασία να καταλάβει τι ακριβώς θέλουμε και χρειαζόμαστε, ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για μας. Και για αυτό συχνά φταίει η επικοινωνία με το ταίρι.

Σε κάθε επικοινωνία ή τουλάχιστον προσπάθεια για συζήτηση βγαίνουν στην επιφάνεια πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζαμε ή να μην είχαμε λάβει υπόψιν. Καθώς ακούμε τον άλλον, κάποιες φορές μένουμε σιωπηλοί ή προσπαθούμε να αντιληφθούμε πώς σχετίζονται με εμάς τα λόγια του και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε. Όμως μετά κάπου το χάνουμε, διότι μπαίνει ο εγωισμός στη μέση και διώχνει τη λογική λιγάκι παραπέρα.

 

 

Ο εγωισμός δε μας αφήνει να δούμε τα πράγματα αντικειμενικά, βγάζοντας τον εαυτό μας στην απ’ έξω όταν πρόκειται να φτάσουμε στη λύση ενός προβλήματος που αφορά τον/τη σύντροφό μας. Καθώς μιλά το ταίρι, συχνά δε λέμε τίποτα και απλώς ακούμε. Ωστόσο, έχουμε μάθει από τα παιδικά μας χρόνια πως η ησυχία δε λειτουργεί πάντα θετικά. Συνήθως την ώρα που δε βγάζουμε λέξη ετοιμάζουμε μια αρκετά αφοπλιστική απάντηση που θα καταφέρει να λειτουργήσει ως ένδειξη δύναμης, που θα μας κάνει να φανούμε πιο ισχυροί και θα πείσει τον άλλο πως έχουμε δίκιο.

Πολλά ζευγάρια έχουν φτάσει στο απροχώρητο εξαιτίας του εγωισμού. Είναι μεγάλη αδικία και για τα δύο μέλη να μην καταφέρνουν να φτάσουν σε μια μέση λύση, επειδή καθένας βάζει τον εαυτό του πιο πάνω και δεν μπορεί να αποδεχτεί μια λύση που θα τον ενοχλήσει ή δε θα τον συμφέρει. Σκοπός μας δεν πρέπει να είναι να αφοπλίσουμε τον άλλον με τα λεγόμενά μας, αλλά να λύσουμε αυτό που τον (μας) απασχολεί. Ουσιαστικά, δεν έχουμε μάθει να επικοινωνούμε, γιατί στο τέλος καθένας μένει στη δική του πλευρά, χωρίς να ψάχνει να βρει έναν τρόπο να διευθετηθεί το θέμα με τις λιγότερες δυνατόν συνέπειες και απώλειες.

Συχνά χάνουμε πράγματα, επειδή σκεφτόμαστε παραπάνω εμάς από ότι το μαζί. Μπορεί να δίνουμε αφοπλιστικές απατήσεις στον σύντροφό μας, αλλά δεν είναι αυτή η ουσία μιας σχέσης. Η ουσία είναι να τα καταφέρουμε μαζί με το ταίρι, ξεπερνώντας ακόμα και εμπόδια, κάτι το οποίο πολλές φορές ξεχνάμε. Δεν είμαστε αντίπαλοι, αλλά σύμμαχοι. Μπορεί μια σχέση να καταλήξει σε αντιπαλότητα όταν τα μέλη της δεν κατανοούν ο ένας τον άλλο και κάπου εκεί πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Το καλύτερο θα ήταν να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε και τότε όλα θα μοιάζουν πιο εύκολα και το μαζί θα κυλάει αβίαστα.

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.