Ευγένεια και ντροπαλότητα. Είναι δύο λέξεις με αρκετά μεγάλη σημασία, παρόλο που τις αψηφούμε μερικές φορές, ειδικά στις μέρες μας. Συναντάμε ανθρώπους με ευγένεια, αλλά ντροπαλούς όχι και τόσο συχνά. Δίνουν μια διαφορετική νότα στα πράγματα. Μας κάνουν και πάλι παιδιά, την εποχή που ντρεπόμασταν να πιάσουμε ο ένας το χέρι του άλλου, μην τυχόν και ο «μεγάλος» κόσμος μάς πει πως δεν είναι σωστό. Οι καιροί όμως αλλάζουν. Φεύγει η ντροπαλότητα και μένει η αυστηρή πειθαρχία που πρέπει να έχει ένα άτομο για να αντέξει το περιβάλλον της ενηλικίωσης. Αλλά πάμε σε ένα άλλο κομμάτι, αυτό που η ντροπαλότητα και η ευγένεια ενός ατόμου, κάνουν δύσκολη τη διαδικασία του φλερτ.

Όταν ένας χαρακτήρας απαρτίζεται με τα παραπάνω σε αρκετά έντονο βαθμό, τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει τύχει να μην μπορούμε να απορρίψουμε κάποιον, μόνο και μόνο από ευγένεια για να μην πληγωθεί ή να μη σκεπαστούμε με το πέπλο της αμηχανίας, αφήνοντας την κατάσταση στον αυτόματο μπας και πιάσει το μήνυμα. Άλλες πάλι, έχουμε νιώσει άβολα μπροστά στο άτομο που μάς αρέσει περισσότερο και κάνουμε οτιδήποτε για να περάσουμε απαρατήρητοι ή να δώσουμε την πιο ήρεμη πτυχή του εαυτού μας.  Συχνότερα μπορεί να έχει τύχει να νιώσουμε πως καιγόμαστε ως δέκτες του βλέμματος ενός μόνο ανθρώπου. Εκείνη την ώρα κοκκινίζουμε κι ας μην το καταλαβαίνουμε ή κάνουμε τους ανήξερους για να μην εκτεθούμε. Το σώμα, ειδικά στη διαδικασία του φλερτ, πηγαίνει σε μονοπάτια συστολής που είναι δύσκολο να περιορίσουμε την εξέλιξή τους. Έτσι μάς προδίδει η ίδια μας η φύση.

Η ντροπαλότητα και η ευγένεια λοιπόν, μπλοκάρουν αρκετά τη διαδικασία του φλερτ. Είναι κάτι που μας τραβά πίσω. Η ανασφάλεια, ο φόβος ότι μπορεί να αποτύχουμε και να φάμε μια πανηγυρική χυλόπιτα, είναι οι λόγοι που προτιμούμε να μην κάνουμε την προσπάθεια. Συχνά επίσης παρατηρείται, ο βαθιά ντροπαλός άνθρωπος να έλκεται από τον πιο δυναμικό, καθώς του μοιάζει υπερδύναμη το θράσος του να διεκδικήσει αυτό που θέλει. Είναι όμως το ίδιο συχνό, αυτή η έλξη να μη φανερώνεται ποτέ λόγω της συστολής που προείπαμε, με αποτέλεσμα να χάνεται η πιθανότητα να συμβεί κάτι.

Κάπως έτσι πετιούνται οι ευκαιρίες και πληγώνουμε οι άνθρωποι τους εαυτούς μας. Επειδή δεν έχουμε το κουράγιο να πούμε τι πραγματικά θέλουμε. Είναι θετικό να είσαι ευγενικός ή ντροπαλός ή και τα δύο, αλλά στο φλερτ πρέπει να υπάρχει και μια δυναμική. Για να γίνει παιχνίδι πρέπει να αφήσουμε απ’ έξω τις ανασφάλειες και τα ταμπού μας. Να τα παίξουμε όλα για όλα. Στην τελική, ο έρωτας δε θέλει ντροπές. Σού αρέσει ο άλλος, τον θέλεις κοντά σου, γιατί πιστεύεις πως μόνο εσύ μπορείς να τον κάνεις ευτυχισμένο, με τελείως διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους. Δεν κάνεις κάτι κακό. Αυτοσαμποτάρεσαι για κάτι που είναι ακίνδυνο και πρακτικά είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής.

Στον έρωτα δε χωράνε κόμπλεξ. Είσαι εσύ κι ο άλλος. Θέλει θάρρος να πας και να πεις «Σε γουστάρω». Δε θα κερδίσεις και πολλά αν αφήσεις την ντροπαλότητα και την ευγένεια να σε κοκαλώσουν. Βρες το θάρρος και κάνε αισθητή την παρουσία σου στον κύκλο του έρωτά σου. Δήλωσε παρουσία. Θέλει λίγο θράσος το φλερτ. Του δίνει το αλάτι που χρειάζεται για να απογειωθεί ένα υπέροχο πιάτο.

 

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου