Όλο και συχνότερα ακούμε στις μέρες μας την ατάκα «δε θέλω μια ταμπέλα να χαλάσει αυτό που έχουμε». Θέλουμε τα προνόμια μιας σχέσης, χωρίς να θέλουμε όμως και τις δεσμεύσεις της. Και όταν καλούμαστε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς έχουμε με κάποιο πρόσωπο -διότι καλό είναι να ξέρουμε πάντα τι μας γίνεται-, εκείνη τη στιγμή κολλάμε. Κι αν μας ρωτήσει ο/η εκάστοτε παρτενέρ, κάνουμε δήθεν πως δεν καταλάβαμε την ερώτηση ή πως είμαστε μπερδεμένοι, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε μια απάντηση καθόλου βολική, που δε θέλουμε ούτε να την ξεστομίσουμε.

Και ενώ η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη, ενώ έχουμε επιλέξει απλώς να περνάμε όμορφα χωρίς να προσδιορίσουμε ως τι και για πόσο,  κρατάμε αποστάσεις χιλιομέτρων και το μόνο συμπέρασμα στο οποίο έχουμε καταλήξει είναι πως καλά είμαστε με αυτό που έχουμε και πως δε θέλουμε να ζορίσουμε το κεφάλι μας για να βγάλουμε κάποια άκρη. Κι αν ο άλλος μας ζητήσει κάτι παραπάνω, να αλλάξει κάπως η συνθήκη, κάνουμε σαν να θιχτήκαμε που μας χάλασαν αυτό που είχαμε ως τώρα, ενώ αν δε μας κάνει μπορούμε απλώς να πούμε πως δεν έχουμε να προσφέρουμε αυτά τα έξτρα που μας ζητάει. Και παίρνουμε παράταση χρόνου, γιατί κατά βάθος θέλουμε τα προνόμια του να περνάμε καλά χωρίς την ταμπέλα, και όταν τη δούμε να κρατάει τσίλιες στη γωνία τρομάζουμε.

Σε ό,τι αφορά στο κρεβάτι, οι περισσότεροι πιστεύουν πως η επαφή είναι η αρχή των πάντων, πως αν δεν είναι καλό αυτό το κρεβάτι, δεν έχει προοπτική η όλη φάση ανάμεσα σε δυο άτομα. Σίγουρα η επαφή είναι κάτι σημαντικό, όμως δεν είναι το παν, ειδικά όσο προχωράμε στην ερωτική μας ζωή και έχουμε πια αρκετές εμπειρίες στο δυναμικό μας. Κι αν αναρωτηθείς αν το καλύτερο κρεβάτι γίνεται εκτός σχέση, εκεί που δεν υπάρχει ταμπέλα, ή σε σχέση με έναν άνθρωπο που νιώθεις πραγματικά κοντά σου, η αλήθεια είναι πως κάποια πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο να απαντηθούν. Η ασφάλεια που νιώθουμε σε μια σχέση, συχνά μας κάνει να απολαμβάνουμε περισσότερο το κρεβάτι, να είμαστε άνετα, να λέμε τι θέλουμε, τι μας αρέσει και τι όχι. Από την άλλη, σε μια συνθήκη που ξέρεις πως σας ενώνει κυρίως η σαρκική επαφή, αφήνεις στην άκρη δεύτερες σκέψεις και εστιάζεις εκεί, δεν μπαίνουν στο παιχνίδι περίπλοκα συναισθήματα που κάποιες φορές μόνο μπερδέματα φέρνουν.

Είτε σε σχέση, είτε εκτός, το σημαντικό είναι την επαφή να την απολαμβάνουν και οι δύο. Αν εμείς θέλουμε κάτι παραπάνω και το ταίρι κάτι περιστασιακό, δεν είναι υγιές να συμβιβαζόμαστε με λιγότερα από αυτά που θα μας ικανοποιούσαν. Όχι πως οι πιο ελεύθερες καταστάσεις δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάτι πιο σταθερό, αλλά καλό είναι να μη μένουμε σε μια συνθήκη που δε μας κάνει, μόνο και μόνο ελπίζοντας πως θα συμβεί κάποια αλλαγή. Άρα, τι είναι καλύτερο; Το κρεβάτι εκείνο που ‘χει μια δόση αβεβαιότητας ή οι δόσεις σιγουριάς που μας εξιτάρουν; Προσωπικά θεωρώ πως καλή η ανανέωση, αλλά σαν τη σταθερότητα δεν υπάρχει. Διότι μπορεί να μας γοητεύουν οι κατακτήσεις, αλλά στο τέλος ψάχνουμε το «λιμάνι» μας.

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.