Ο 67ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι γεγονός και 37 χώρες θα ανέβουν στη σκηνή της Liverpool Arena, για να μαγέψουν το κοινό με τη σκηνική τους παρουσία, να μας συνεπάρουν με τις μελωδίες τους και φυσικά να κατακτήσουν την πρώτη θέση και το τρόπαιο. Προσωπικά, αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι φέτος περίμενα πολύ καλύτερες επιλογές και μια μεγαλύτερη ποικιλία σε είδη τραγουδιών, μιας και διέκρινα σε μερικές περιπτώσεις ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που ίσως σε παλαιότερες χρονιές να ήταν επιτυχές. Σε κάθε περίπτωση, στο τραπέζι υπάρχει πάντα η επιλογή του διαλόγου και της αντιπαράθεσης, μιας και ο καθένας είναι συνηθισμένος σε διαφορετικά μουσικά ακούσματα.

Με τον μεγάλο τελικό να διεξάγεται αυτό το Σάββατο και τα πρακτορεία στοιχημάτων να έχουν πάρει φωτιά, θα αναφερθούμε στις 10 εκείνες συμμετοχές που θα μας απασχολήσουν περισσότερο φτιάχνοντας τη δική μας δεκάδα με τυχαία σειρά:

 

1. Αυστρία: το δίδυμο Teya και Selena φέρνει το “Who the hell is Edgar?”, ένα funky dance-pop κομμάτι με goth αναφορές, το οποίο κάνει κριτική στη μουσική βιομηχανία και στην υποτίμηση των γυναικών συνθετριών από τους μουσικούς παραγωγούς. Για μένα, έχει μεγάλες πιθανότητες να βρίσκεται εντός τελικής δεκάδας.

 

 

2. Κροατία: το συγκρότημα Let 3 έρχεται να μεταφέρει ένα αντιπολεμικό μήνυμα μέσα από τους στίχους του “Mama ŠČ!” θυμίζοντας πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η δημοκρατία. Αν και είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβουμε, μιας και είναι στα Κροατικά, σίγουρα αυτό που τραβάει τα βλέμματα είναι η σκηνική παρουσία του γκρουπ με τα μουστάκια, το έντονο makeup και τη στρατιωτική στολή. Κι εκ του αποτελέσματος βλέπουμε πως άρεσε και πάρα πολύ!

 

 

 

3. Κύπρος: ο Andrew Lambrou φέρνει ένα δυναμικό κομμάτι με τον τίτλο «Break a Broken Heart». Ένα τραγούδι που μπορεί στην αρχή να μη σου γεμίζει πολύ το μάτι, αλλά μετά από κάποιες φορές που θα το ακούσεις, θα σου κολλήσει η μελωδία κι οι ψηλές νότες του Andrew. Μια υποτιμημένη συμμετοχή πολύ καλής μουσικής παραγωγής και σύνθεσης, η οποία προσωπικά αξίζει να συγκαταλέγεται στον τελικό του Σαββάτου.

 

 

4. Τσεχία: το συγκρότημα Vesna φέρνει το “My Sister’s Crown”, ένα pop κομμάτι με σλαβικές φολκλόρ επιρροές γραμμένο σε 4 διαφορετικές γλώσσες. Η επιτομή του girl power, χρησιμοποιώντας ως σύμβολα τα ροζ ρούχα και τα μακριά μαλλιά. Θεωρώ ότι είναι ίσως από τις καλύτερες συμμετοχές της χώρας στο διαγωνισμό και δεν της αξίζει τίποτα λιγότερο από μια θέση στη δεκάδα.

 

 

5. Φινλανδία: για μένα, η φετινή νικήτρια. Ο Käärijä με το τραγούδι του “Cha Cha Cha” υπόσχεται να προκαλέσει χαμό στη σκηνή του τελικού και να μας ξεσηκώσει με το έντονο beat του κομματιού. Θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να κερδίσει, απειλώντας το μέχρι στιγμής μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, τη Σουηδία. Μόνο ν’ ακούσεις πώς κάνει το πλήθος όσο παίζεται το τραγούδι, θα καταλάβεις.

 

 

6. Γαλλία: μία εκ των Big 5. Το “Évidemment” της La Zarra είναι ένα dance κομμάτι με funk και disco αναφορές, το οποίο θα μας σηκώσει από τους καναπέδες και τις καρέκλες και θα μας κάνει να χορέψουμε στους ρυθμούς του, έχοντας και το στοιχείο της επικότητας της γαλλικής μουσικής. Εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά και δε δέχομαι καμία αντίρρηση: ή πεντάδα ή τίποτα!

 

 

7. Ισραήλ: με διαφορετικά είδη μουσικής να εμπλέκονται, η Noa Kirel με το τραγούδι της “Unicorn” συζητιέται τις τελευταίες μέρες κυρίως για το dance break που υπάρχει στο τέλος κι έχει τραβήξει τα βλέμματα όλων στα social media που μένουν να την κοιτούν με ανοιχτό στόμα. Είναι, όμως, άραγε αρκετή μια πολύ χορευτική περφόρμανς για να τη βάλει στη δεκάδα; Μάλλον.

 

 

8. Ιταλία: ο Marco Mengoni εκπροσωπεί για 2η φορά τη χώρα του, μετά το 2013, με το τραγούδι “Due Vite”, μια ιταλική μπαλάντα γεμάτη συναίσθημα κι ένταση. Από τις ωραιότερες της φετινής διοργάνωσης, η οποία ελπίζω να μην αδικηθεί παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται στο 1ο μισό του τελικού, όντας κι αυτή μία εκ των Big 5.

 

 

9. Νορβηγία: η Alessandra εκπροσωπεί τη χώρα της με το “Queen of Kings”, ένα τραγούδι με μείξη modern pop και σκανδιναβικής αισθητικής, το οποίο από τα πρώτα κιόλας λεπτά σε παρασέρνει με το ρυθμό του. Η πρόκριση είναι άνετη για τη χώρα του Βορρά, μένει μόνο να δούμε τη θέση της στην τελική πεντάδα, μιας και δεν τη βλέπω πιο κάτω από αυτήν.

 

 

10. Ισπανία: Ίσως είναι από τις λίγες φορές που θυμάμαι τις Big 5 να στέλνουν τόσο καλές συμμετοχές στο διαγωνισμό. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η Ισπανία, με το “Eaea” και την Blanca Paloma να μας ταξιδεύει με ένα τραγούδι με έντονες αναφορές στο flamenco. Στεντόρεια φωνή; Ναι. Λιτή και δυναμική σκηνική παρουσία; Ναι. Στίχοι με βαθύ νόημα; ΝΑΙ! Από τις αγαπημένες μου συμμετοχές, η οποία σίγουρα θα πάει πολύ καλά.

 

 

Αυτό που ελπίζω να δω εγώ αλλά και όλοι μας είναι αν θα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά που προβλέπουν νίκη της Σουηδίας, (δεν την έβαλα στη δεκάδα γιατί είναι σίγουρη μια θέση εκεί) κι έτσι η Loreen να κερδίζει για 2η φορά τον διαγωνισμό μετά τη νίκη της το 2012, φτάνοντας σε νίκες την Ιρλανδία φτάνοντας τις 7. Αυτό πάντως που μας έχει μάθει η Eurovision είναι ότι όλα ανατρέπονται σε αυτή τη μεγάλη γιορτή τραγουδιού, χορού και μουσικής. Ραντεβού, λοιπόν, απόψε, για να δούμε αν θα περάσουμε εμείς (η σειρά εμφάνισής μας είναι η 8η, ενώ της Κύπρου η 6η) και το Σάββατο για να δούμε ποια χώρα θα σηκώσει το τρόπαιο!

Συντάκτης: Κατερίνα Καλακίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου