«Να στείλω;»

Χωρίσατε, έγινε μια μεγάλη παύση ή και οριστική τελεία μεταξύ σας -για τους δικούς σας λόγους, που μόνο εσείς ξέρατε- δεν παύετε όμως να είστε άνθρωποι με καρδιά και συναισθήματα. Κι όλα όσα έχετε βιώσει είναι αδύνατον να ξεχαστούν, να τα σβήσει το κύμα, να τα πάρει ο άνεμος από τη μια στιγμή στην άλλη. Όπως και να το κάνουμε, η καρδιά επέλεξε αυτόν τον άνθρωπο να είναι κοντά σου, αλλά καλώς η κακώς ο καθένας βάδισε το δικό του μονοπάτι κι έτσι κι εσείς ακολουθείτε μια ξεχωριστή πορεία πια.

Θα μου πεις, είναι δύσκολο να κρατήσεις επαφές, πόσο μάλλον σχετικά τυπικές, με έναν άνθρωπο που έζησες, αγάπησες, μοιράστηκες, δέθηκες, λάτρεψες όσο τίποτα άλλο στον κόσμο, αλλά η ζωή αυτά έχει κι είναι καμιά φορά απαραίτητο να αλλάξουμε κάποιες τακτικές, κάποιες συνήθειες. Και το να αποκόψεις τον πρώην από παντού μόνο και μόνο γιατί χωρίσατε δεν είναι παρά μια συνήθεια. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος και ξεγράφουν από παντού, από τα social, από τις επαφές στο κινητό, από ψηφιακή και κανονική ζωή όλη τη σχέση τους. Διαγράφουν φωτογραφίες, αλλάζουν στέκια, ξεγράφουν χαμόγελα και στιγμές θεωρώντας πως έτσι θα φύγει κι η ενόχληση του χωρισμού. Μα το μόνο που φεύγει είναι τα ντοκουμέντα μιας αγάπης που αργότερα μπορεί και να μετανιώσεις που δεν κράτησες.

 

 

Και πηγαίνοντας στο θέμα, συνδυαστικά με την ολική διαγραφή από παντού, είναι αδιανόητο το «χρόνια πολλά» μετά τον χωρισμό. Το οποίο χρόνια πολλά σκέφτεσαι μέρες πριν, το βλέπεις να πλησιάζει, σχεδόν προφητικά. Αναρωτιέσαι, διχάζεσαι, αποφασίζεις και το παίρνεις πίσω, έχεις έτοιμο μήνυμα και σβήνεις, γράφεις, εκατό φορές, μέχρι που πατάς αποστολή σχεδόν σαν να κάνεις άλμα στο κενό. Πίσω από όλο αυτό το come back  των λίγων δευτερολέπτων, θα νιώθεις αυτό το μούδιασμα στο σώμα σου, αυτήν την αγωνία για την απάντηση που θα λάβεις, αν λάβεις. Αλλά έτσι είναι, η ζωή πάει παρακάτω κι εμείς απλώς διαλέγουμε πώς να την περπατήσουμε. Κι εσύ τελικά, επέλεξες να στείλεις.

Μια ευχή δεν μπορεί ποτέ να είναι λάθος. Ένας άνθρωπος ό,τι και να έχει προηγηθεί στο παρελθόν μεταξύ σας που θα νοιάζεται και θα στείλει να δει αν είσαι καλά είναι ένας άνθρωπος που βλέπει τη σχέση αυτή με καλοσύνη κι αξιοπρέπεια. Πέραν του προφανούς δολώματος επανασύνδεσης, μια ευχή έχει σχεδόν μια παιδική ομορφιά, μια ρομαντική αύρα, είναι ένδειξη πως ό,τι κι αν έχει συμβεί, υπάρχει η ανάγκη για μια καλοπροαίρετη κίνηση. Κι αν είναι να συμβεί η αρχή μιας νέας επικοινωνίας, η ευχή για μια σημαντική στιγμή του άλλου είναι η τέλεια αφορμή.

Όταν προσπαθούμε να δραπετεύσουμε γρήγορα από έναν χωρισμό και βιαζόμαστε να αποκοπούμε από τον άλλον, να ξεχάσουμε ό,τι μας συνδέει με αυτόν, πάντα θα καταλήγουμε στο να τον αγαπάμε περισσότερο. Κι έτσι, τελικά, σε κάθε τι νέο που θα συμβαίνει στη ζωή σου, τόσο θα αποτυπώνεις την εικόνα του και την απουσία του. Καιρός να πας παρακάτω λοιπόν κι αν είναι ένα μήνυμα να σου γεννά την αμφιβολία, να το στείλεις. Θα σου δώσει την απάντηση για το ποια θα είναι η διαδρομή σου. Μαζί του, ή σε καινούριες πορείες.

 

Συντάκτης: Ειρήνη Παπά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου