

Γενικά η Ιαπωνία και οι ειδήσεις από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μας προκαλούν έκπληξη και δέος τις περισσότερες φορές. Είτε πρόκειται για την πανέμορφή της κουλτούρα και τα έθιμά της, είτε για τους πολυσύχναστους δρόμους και τις πολύχρωμες γκαρνταρόμπες τους ή για κάποια εφεύρεση που λύνει τα χέρια. Όλα αυτά τραβούν το μάτι του δυτικού κόσμου και αποτελούν πηγές συζήτησης σε αρκετές παρέες.
Ε, αυτή τη φορά κάτι παρόμοιο συμβαίνει και μπορεί κάποιοι να το προσπεράσετε, ή να σας φέρει λίγο φως και μια ευκαιρία να χαμογελάσετε.
Ο Ιάπωνας που νοικιάζει τον εαυτό του σε μοναχικούς ανθρώπους
Ο Shoji Morimoto είναι ο πρωταγωνιστής μας, ένας 41χρονος άνδρας από την Ιαπωνία ο οποίος νοικιάζει στην κυριολεξία τον εαυτό του σε όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη από ένα άτομο δίπλα τους, είτε αυτό είναι κάποια έξοδος, κάποιο τραπέζι ή και μια βόλτα. Μιλώντας με αριθμούς, ο Shoji βγάζει κέρδος περίπου 80.000 δολάρια τον χρόνο και οι συνεδρίες του κοστίζουν από 65$ έως 195$. Το πιο κουλό; Αφήνει τους ίδιους του πελάτες του να αποφασίσουν στο τέλος της συνεργασίας τους πόσο να τον πληρώσουν ανάλογα με τις υπηρεσίες του.
View this post on Instagram
Τι μπορεί να ωθήσει κάποιον σε μια τέτοια απόφαση;
Είναι γεγονός ότι τα μεγαλύτερα μας εμπόδια μπορούν με λίγη φαντασία και τις κατάλληλες συνθήκες να καταλήξουν σε αποφάσεις ζωής. Κάπως έτσι συνέβη και με τον Shoji. Ήταν ένας απλός υπάλληλος σε μια τυπική εταιρεία η οποία έληξε τη συνεργασία τους καθώς «δεν προσέφερε τίποτα ουσιαστικό σε εκείνους». Αντί να τα βάψει μαύρα, να κλάψει και να αναθεματίσει τον ιδρώτα και τις ώρες που ξόδεψε, αποφάσισε να τους αποδείξει πως μένοντας παθητικός θα του απέφερε κέρδος και δε θα τον κατέστρεφε. Στο κάτω-κάτω πόσες φορές μας έχουν συμβουλέψει να μετατρέψουμε το μεγαλύτερό μας μειονέκτημα σε πλέονέκτημα;
Ο ίδιος έχει αναφέρει σε συνέντευξή του πως ένα από τα πιο περίεργα αιτήματα που είχε δεχτεί ήταν να μείνει σε ένα βαγόνι για 17 ώρες από το πρώτο δρομολόγιο έως και το τελευταίο. Φανταστείτε, λοιπόν, να σας ζητήσει ένας άγνωστος να καθίσετε μαζί του στον ΗΣΑΠ από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ και να κάνετε μονίμως Κηφισιά-Πειραιάς με την προοπτική φυσικά ό,τι θα πληρωθείτε!
Ακόμα, του έχει ζητηθεί να περιμένει σε σειρά κάτω από τον καυτό ήλιο για ώρες, ή και να παρευρεθεί σε ένα πάρτι γεμάτο αγνώστους και να μην κάνει απολύτως τίποτα.
Δέχεται πάνω από 1000 αιτήματα κάθε χρόνο κι έχει παραδεχτεί πως δεν έχει ευθύνεται μονάχα η μοναξιά που αισθάνεται ο κόσμος αλλά και η έλλειψη άνεσης που αισθάνονται αρκετά άτομα, είτε όταν βρίσκονται σε συνωστισμένα μέρη ή ανάμεσα σε αγνώστους. Σίγουρα, δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν κανείς, να ψάξει δηλαδή να βρει κάποιον συνάνθρωπό του διαθέσιμο προς ενοικίαση, αλλά μιλάμε για την Ιαπωνία, τη χώρα στην οποία μπορείς να βρεις κατά πάσα πιθανότητα τα πάντα.
Υπάρχουν όρια στα αιτήματα που δέχεται;
Ο Shoji αποκαλύπτει ότι μια γυναίκα τον είχε πληρώσει να καθίσει σε μια καφετέρια, σε ένα απομακρυσμένο τραπέζι αλλά εντός του οπτικού της πεδίου, ώστε να μπορέσει η ίδια να παραδώσει τα χαρτιά του διαζυγίου στον άνδρα της. Φανταστείτε τον λοιπόν σαν ένα emotional support. Μπορεί όμως να δέχεται το κάθε τι; Ακόμα και σ#ξ; Όχι, ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως εκεί τραβάει τη γραμμή, όπως και σε όποια δραστηριότητα απαιτεί την παραμικρή εργασία στην οποία χρειάζεται να κοπιάσει. Μπορεί να σταθεί για ώρες όσο τον χτυπάει ανελέητα κρύος αέρας, μπορεί να συνοδεύσει κάποιον σε εκείνο το άβολο meeting με τους συναδέλφους που δε χωνεύει, μπορεί ακόμα και να προσφέρει την παρουσία του σε ένα άδειο δωμάτιο, αλλά σίγουρα έχει και ο ίδιος κάποια όρια.

Ο Shoji Morimoto Πηγή εικόνας: https://www.cnbc.com/
Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που ο εργοδότης σας θα σας διώξει από τη δουλειά μιλώντας για κάποια ανεπάρκειά σας, εκμεταλλευτείτε την και μετατρέψτε την στην ευκαιρία που πάντα περιμένατε!