Είναι οι χτύποι οι επαναλαμβανόμενοι που θυμίζουν έρωτα. Οι βόμβοι των δονήσεων μιας κλήσης κι ύστερα άλλης μιας και μιας ακόμη. Να δει αν έφτασες καλά. Να ρωτήσεις αν έφαγε κι αν τον εκνεύρισαν σήμερα στη δουλειά. Να πείτε λιγάκι για τον καιρό και να αστειευτείτε. Είναι τα δάχτυλα που πληκτρολογούν με έκσταση τις πιο απλές λέξεις, γεια, τι κάνεις σε πεθύμησα. Πόση καρδιά άραγε να χωρέσει σε τόσες λίγες ίντσες;

Κι είναι οι ερωτήσεις που διαδέχονται τις απαντήσεις, οι δηλώσεις λατρείας κι οι προτάσεις που μέλωσαν από το σιρόπι. Εκείνες που διαβάζεις με το ένα μάτι κλειστό στις τρεις το χάραμα, που σε ξυπνά το υποσυνείδητό σου γιατί ξέρει ότι άφησες αδιάβαστο το τελευταίο μήνυμα του έρωτά σου. Είναι, κι ας μην είναι από την αρχή έρωτας.

Γιατί ξεκινά με την πολιτικά ορθή τυπικότητα, συνεχίζει κάνοντας βήματα δειλά προς το ενδιαφέρον, την θεία περιέργεια, μέχρι να γίνουν δρασκελιές προς το νοιάξιμο, τη φροντίδα. Κι ύστερα, τα λουριά τ’ αρπάζει η λάγνα σκέψη, ο πόθος ο άσβεστος που όλο και θεριεύει και πετάει κάθε ορθότητα έξω από το παράθυρο. “Τι φοράς;” λένε τότε τα μηνύματα και “σε θέλω μέσα μου”, που ανακατεύονται με όλα τα “πότε θα έρθεις να σε δω” και “πάρε με όταν μπορέσεις”. Γίνεται η έξαψη οδηγός και κάθε δόνηση της οθόνης μοιάζει να βγαίνει από τα έγκατα της λεκάνης του ερωτευμένου που περιμένει μήνυμα.

Άγγελος και Κατερίνα. Κατερίνα κι Άγγελος. Δυο άγνωστοι στην Αθήνα, που έγιναν γνωστοί, που έγιναν φίλοι, που έγιναν εραστές, που έγιναν μια καρμική αγάπη. Μια ιστορία που μοιάζει να βγήκε από το διπλανό δυάρι και ταυτόχρονα τόσο κινηματογραφική και ξένη, που λες και της ξεγλίστρησε ένα ποπ-κορν στο πλάι της οθόνης καθώς κατέβαιναν οι θεατές στο τέλος της ταινίας.

 

Aνακάλυψε το βιβλίο ΕΔΩ

screenshot-2022-06-03-202204

 

 

Περνούν οι μέρες μέσα από τις κούφιες ώρες τους και μένει μόνο η λαχτάρα να μιλήσεις με τον άλλο, να αντικαταστήσει η επικοινωνία την απόσταση και να χωρέσει όλα όσα υπονοείς και θα μπορούσαν τα μάτια να συμπληρώσουν. “Να σε δω θέλω, πάρε με.”, “Ξάπλωσα, καληνύχτα.” Σαν σε τραγωδία του Αισχύλου και του Σοφοκλή μοιάζουν τα λόγια εκείνων που δεν τους χωρά το ίδιο σπίτι κι αρκούνται σε χωριστά κρεβάτια με το μπλε φως του κινητού στο δίπλα μαξιλάρι. Παθαίνουν τα χέρια τενοντίτιδες και δακρύζουν τα μάτια, να στείλουν άλλη μια λέξη, να βάλουν άλλη μια τελεία που θα είναι αυτό ακριβώς που λείπει από τη βραδινή τους ερωτική εξομολόγηση. Κι έτσι, με μηνύματα αγάπης πια, προχωράει η ζωή και κυλάει ο χρόνος και μεγαλώνουν οι άνθρωποι κι εκπαιδεύονται τα δάχτυλα να στέλνουν αυτά που δε λένε τα χείλη.

Κι ύστερα, έρχονται τα τηλέφωνα. Έτσι κι οι δυο ήρωές μας, ανάμεσα στην ΑΣΟΕΕ και σε στενάχωρα γραφεία, ανταλλάσσουν λόγια τρυφεράδας και γνήσιας αφέλειας, πως θα ‘ναι για πάντα δίπλα ο ένας στον άλλον. Πως ο ένας θα κάνει βήμα μπρος κι ο άλλος θα χαράσσει πορεία με την πατημασιά του και θα γυρνούν τα βήματα σαν σε ταγκό για δύο. Και τα πιστεύει αυτά τα μηνύματα αυτός που αγαπά κι αισθάνεται πως τον αγαπούν. Όπως πιστεύει και το “θα σε πάρω αύριο γιατί είμαι κουρασμένος” ή το “ξέρω πως μ’ αγαπάς”.

Γιατί όντως το ξέρεις. Το ξέρεις γιατί τα γραπτά μένουν κι έχεις και περιεργάζεσαι ξανά και ξανά μια ιστορία νοιαξίματος που έγινε αγάπη. Ανατρέχεις σε κάθε λέξη, σε κάθε τελεία, σε κάθε σιωπή τις στιγμές που δεν την ανέμενες, σε κάθε μικρή αμφιβολία που σου χτυπά την πόρτα όταν δεν το κάνει αυτός που αγαπάς. Όσο φωτίζεσαι από τις λέξεις αγάπης που ξέχασες ανάμεσα στις πολλές πως ειπώθηκαν, τόσο σκοτεινιάζεις διαβάζοντας ξανά εκείνα που με την πρώτη ματιά δεν ερμήνευσες. Και τότε;

Τι κάνεις άραγε τότε που το πλήθος των λέξεων διαδέχονται οι σιωπές; Που αντί για “σ’ αγαπώ” λαμβάνεις “θα σε πάρω αύριο;” κι αύριο το τηλέφωνο μένει νεκρό; Που έρχεται Τρίτη και Τετάρτη και φτάνει Κυριακή και μένεις ν’ αναρωτιέσαι τι έκανες άραγε πριν κρεμαστείς πάνω από την οθόνη;

Κατερίνα κι Άγγελος. Άγγελος και Κατερίνα. Σ’ αγαπώ με sms. Είναι άραγε αυτό τελικά το ημερολόγιο μιας σχέσης; Θα μας το πει ο έρωτας. Άλλωστε, αυτός μόνο ξέρει.

 

Ανακάλυψε το συναρπαστικό μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Νικάκη ΕΔΩ

Κατέβασέ το σε όλες τις συσκευές σου ή

προμηθεύσου την έντυπη μορφή του από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ FYLATOS

 

Εκδόσεις Φυλάτος | Fylatos Publishing