Η καψούρα είναι καψούρα, αυτό είναι ένα θέμα αδιαμφισβήτητο. Ο μεγάλος έρωτας, ο παθιασμένος, ο ανομολόγητος ή ο ανεκπλήρωτος ονομάζεται και καψούρα ακριβώς επειδή σε καίει. Πυρώνεται το μέσα σου κι έπειτα από τις όσες προσπάθειες κατάσβεσης, αναζωπυρώνεται και φτου από την αρχή. Κατάσβεση είπαμε και πάμε να δούμε τι μπορείς να κάνεις για να ξεκόψεις από αυτό, που δε λέει να βγει από μέσα σου και σε έχει κάνει φάντασμα του εαυτού σου. Ιδού δέκα από τους τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν.

 

Το παίρνεις απόφαση

Όλες οι μεγάλες αποφάσεις κάπως έτσι έχουν ξεκινήσει στη ζωή. Τι να τα κάνεις δηλαδή τα tips αν δε πάρεις απόφαση να ξεκόψεις. Κάθεσαι και σκέφτεσαι πού κι αν σε έχει οδηγήσει κάπου η καψούρα που έχεις. Με ειλικρίνεια όμως κι αποδοχή κάθε ευθύνης και κάθε εκδοχής. Πολύ ωραία τα παραμύθια και τα «τι θα γινόταν αν» αλλά να μην παραμυθιαζόμαστε.

 

Ξεκόβεις κάθε επαφή

Απομακρύνεσαι από κάθε επαφή, τόσο με φυσική παρουσία, όσο με μηνύματα και κάθε άλλο τρόπο. Δεν επικοινωνείς με το άτομο αυτό, αλλά και με φίλους, γνωστούς, συγγενείς και λοιπά άτομα, με τα οποία είχατε δημιουργήσει έναν κοινό κύκλο. Δεν ωφελεί να μαθαίνεις νέα από τρίτα άτομα, αφού όλο αυτό θα σε πηγαίνει πάλι πίσω στο συναίσθημα που υποτίθεται θέλεις να ξεπεράσεις και να ξεχάσεις όσο είναι δυνατόν.

 

Κόβεις γέφυρες επικοινωνίας στα social

Η κατασκοπεία μέσα από τα social είναι ένας από τους πιο λάθος τρόπους αν θέλεις να ξεπεράσεις την καψούρα σου. Δε γίνεται να ελέγχεις καθημερινά πως κινείται στα social, τι έχει δημοσιεύσει, με ποιους είναι, τι κρύβεται πίσω από μια λέξη ή μια εικόνα κι όλα αυτά που θα σε οδηγήσουν ίσως στην πιο ψυχοφθόρα διαδικασία. Άσε που αν ο μεγάλος σου έρωτας έχει προχωρήσει σε μια νέα σχέση, το να βλέπεις πώς τα περνάει και να συγκρίνεις καταστάσεις, το λες και τρέλα.

 

Θυμάσαι κάθε τι αρνητικό

Η αντίστροφη ψυχολογία κάνει θαύματα σε πολλούς τομείς γιατί όχι και στην περίπτωση της μεγάλης καψούρας; Ο τρόπος είναι πολύ απλός. Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να γυρίζει στα παλιά, φέρνεις στο μυαλό σου κάθε τι αρνητικό που είχε η σχέση σας. Πώς; Δεν είχε αρνητικά; Μήπως να το ψάξεις καλύτερα και να θυμηθείς εκείνες τις φορές που σε πλήγωσε κάτι ή ένιωσες πως αυτή η σχέση θα μπορούσε να έχει ένα τέλος;

 

Αποκαθήλωση του ονείρου

Όπως δεν είναι τέλειος κανείς από εμάς, έτσι και καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Επειδή δεν είχε το τέλος που εσύ θα ήθελες να έχει, μια ευτυχισμένη κατάληξη, αυτό δε σημαίνει πως αποτελεί κάτι δήθεν ονειρεμένο. Κι αν δε σου δόθηκε η ευκαιρία να το ανακαλύψεις μπορεί ακόμη κι αυτό σαν γεγονός να σημαίνει πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις.

 

Μπαίνεις στο παιχνίδι και πάλι

Αφού ανέλυσες και φιλοσόφησες όλα τα παραπάνω περνάς σε πιο δραστικά μέτρα και πιο ενεργητικούς τρόπους αντίδρασης. Όπως λένε κι οι γνωστοί στίχοι, «ο έρωτας με έρωτα περνάει» οπότε άρχισε να πιάνεις τα vibes γύρω σου. Φλέρταρε, δες πώς αντιδρούν οι άλλοι στην παρουσία σου και γενικότερα έχε τις κεραίες σου ανοιχτές. Αλλιώς θα κλαις και θα οδύρεσαι για κάτι που και αποτέλεσμα δεν είχε και δεν υπάρχει στη ζωή σου πλέον, παρά μόνο στις σκέψεις σου.

 

Επίλεξε ανθρώπους που να σε νιώθουν

Το κεφάλαιο στήριγμα είναι πολύ σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές. Αν δηλαδή έχεις πλάι σου ανθρώπους που ναι μεν θα σε ακούν κάθε φορά που γυρνάς στα περασμένα ή εκφράζεις τα συναισθήματα που ακόμη έχεις κι οι κολλητοί ή οι δικοί σου άνθρωποι δε σε νιώθουν, δεν εμβαθύνουν σε αυτό που βιώνεις και το βλέπουν επιφανειακά, τότε η πρόοδος που θα έχεις θα είναι μηδαμινή έως άφαντη. Προσοχή βέβαια στις υπερβολές από πλευράς σου γιατί οι φίλοι είναι απλώς φίλοι και δε θα αντέξουν για πολύ την γκρίνια ή το δράμα.

 

Ταξίδεψε

Ένας πολύ πρακτικός τρόπος είναι αυτός των ταξιδιών. Αν το budget δε σου επιτρέπει ονειρεμένες εξορμήσεις, μπορείς να αρκεστείς σε weekend με επισκέψεις σε φίλους και γενικά, μίνι αποδράσεις. Θα ανοίξει το μυαλό σου, θα δεις εικόνες, θα αναζωογονηθείς και πού ξέρεις, μπορεί ο επόμενος έρωτας να σε περιμένει σε κάποιο σταθμό ή σε ένα αεροδρόμιο.

 

Γέμισε την ημέρα σου

Συνήθως σε ένα συναισθηματικό rebound θέλουμε απομόνωση και να μην κάνουμε τίποτε. Καλό κι αυτό, αλλά μέχρι ενός σημείου. Προσπάθησε να γεμίσεις την ημέρα σου με πολλά πράγματα. Κάποιοι, για παράδειγμα, προτιμούν την εργασιοθεραπεία. Με το να γεμίσεις την ημέρα σου με δραστηριότητες ή και καινούρια χόμπι, δεν αφήνεις χώρο στις σκέψεις. Οπότε κουράζεσαι πιο πολύ και κάπως έτσι ξεφτίζουν με τον καιρό οι συναισθηματικές μεταπτώσεις.

 

Πάρε το μάθημά σου

Η καψούρα κι ο μεγάλος έρωτας είναι μια κατάσταση για γερά νεύρα και δυνατούς παίκτες. Δεν υπάρχει όμως νικητής. Τα μαθήματα κι οι εμπειρίες που αποκομίζεις είναι εφόδια για την επόμενη σχέση. Είναι η βάση από την οποία θα ξεκινήσεις. Και σίγουρα μια επόμενη σχέση δε θέλεις να στηθεί στα απομεινάρια και τα χαλάσματα μιας προηγούμενης. Φρέσκα ξεκινήματα με όμορφα συναισθήματα κι όχι απωθημένα.

 

Κανείς δε βγαίνει αλώβητος μέσα από μια τέτοια διαδικασία. Το να ξεπεράσεις τον άνθρωπο που σου ενέπνευσε ένα σωρό όνειρα είναι μεγάλο challenge. Όμως, αν τα όνειρα παρέμειναν όνειρα απατηλά, τότε μάλλον είσαι στον σωστό δρόμο για να ξεχάσεις και δεν το έχεις συνειδητοποιήσει.

Αφιερωμένο στις τίμιες προσπάθειες απεξάρτησης από τις μεγάλες μας καψούρες.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου