«Αυτός, ο άνθρωπος, αυτός, που περπατάει πάντα σκυφτός».

Οι λέξεις του πολύ γνωστού στίχου θα μπορούσαν άνετα να περιγράψουν την εικόνα που έχουν οι εύκολα παρεξηγημένοι άνθρωποι αυτού του κόσμου. Κι ενώ εξηγούν κι εξηγούνται συχνά παρεξηγούνται. Κι αυτό σίγουρα κουράζει, μα επικοινωνιακά, συμβαίνει. Ο λόγος για τους παρεξηγημένους αυτού του κόσμου. Μπορεί να είσαι εσύ, εγώ ή οποιοσδήποτε γύρω μας. Έπειτα πάντως από πολύ καιρό ενδελεχούς έρευνας κι ανταλλαγής απόψεων με φίλους και γνωστούς, κατέληξα στο ότι οι παρεξηγημένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που θέλουν να είναι κατά βάση, εξηγημένοι με τους άλλους. Πόσο ειρωνικό να θέλεις να είσαι ο εξηγημένος της υπόθεσης αλλά να καταφέρνεις το αντίθετο; Κι έτσι σε μια προσπάθεια ανάλυσής τους, καταλήγουμε στο ότι οι εύκολα παρεξηγήσιμοι άνθρωποι:

 

1. Ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν στη ζωή τους και συχνά δεν είναι διαλλακτικοί

Το να γνωρίζεις τι ζητάς και μην κάνοντας πίσω σε αυτό, σε βάζει με τη μια στη γωνία του ρινγκ. Είναι ένα κράμα εγωισμού αλλά και ξεκάθαρη άποψη για το τι θέλεις, τι σε ενοχλεί, τι σου φτιάχνει την διάθεση και τέλος πάντων τι είναι αυτό που αναζητάς από τους άλλους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ευθείς με όλους αλλά κυρίως με το μέσα τους κι αυτό φοβίζει και ξενίζει λιγάκι. Πολλές φορές γινόμαστε ίσως και άθελά μας επιφυλακτικοί ως προς τις προθέσεις κάποιου που ξέρει να εξηγείται. Ένας λοιπόν ξηγημένος άνθρωπος θα σου πει την αλήθεια πολλές φορές και χωρίς κατανόηση. Κι ενώ αυτό είναι για όλους τους υπόλοιπους το μεγαλύτερο «λάθος» που κάνουν, για εκείνους είναι χάρισμα.

 

 

2. Απομυθοποιούν τις δικές τους αδυναμίες κι έτσι το ζητούν κι από τους γύρω

Καταρχάς οι παρεξηγημένοι αυτού του κόσμου δεν είναι τέλειοι, όπως κανείς μας εξάλλου. Η δική τους μαγεία κρύβεται στο ότι το γνωρίζουν και μάλιστα έχουν εξοικειωθεί πολύ με τις αδυναμίες τους που δε θα διστάσουν δοθείσας ευκαιρίας, να σου τις αποκαλύψουν όλες. Και θα το κάνουν πανηγυρικά, κρατώντας έπαρση ως προς την άποψη που θα δημιουργηθεί γι’ αυτούς. Τώρα βέβαια η απορία είναι, γιατί ενώ κάποιος λειτουργεί τόσο ακομπλεξάριστα χωρίς να επιβαρύνει τρόπο τινά τους άλλους, να παρεξηγείται κι από πάνω. Η απάντηση είναι πως πολλές φορές, ίσως φτάσουν σε μια υπερβολή που κοινωνικά φέρει προβλήματα, ειδικά όταν απουσιάζει η διπλωματία.

 

3. Είναι συχνά απόλυτοι με ποιους θέλουν και μπορούν να σχετίζονται 

Για κάποιους, η πρώτη μετάφραση της παραπάνω δήλωσης θα ήταν ο σνομπισμός. Κι ίσως να είναι ως έναν βαθμό καθώς ίσως μέσα σε όλο αυτό το ξεκάθαρο της πρόθεσης να αποκλείεις πιθανότητες για κάτι που διαφέρει μεν από εσένα, που θα σε εξελίξει δε. Οι παρεξηγημένοι λοιπόν, θα γλιτώσουν χρόνο τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τον κύκλο τους, όχι με το να απορρίψουν αλλά με το να επιλέξουν το επίπεδο επικοινωνίας που θέλουν να έχουν με τους άλλους, άλλες φορές απόλυτα κι άδικα κι άλλες αυτοπροστατευτικά. Είναι αυτό που λέμε πως δεν κάνουν όλοι για όλους, μα καμιά φορά όχι για τους σωστούς λόγους.

 

4. Οριοθετούνται εκ των πρωτέρων κι αυστηρά

Οι παρεξηγημένοι-εξηγημένοι αυτού του κόσμου είναι μαέστροι στο να κρατάνε τις αποστάσεις όταν νιώσουν ότι προσβάλλονται τα όριά τους και οι κόκκινες γραμμές τους, γιατί τις έχουν εξ αρχής και ίσως και με τουπέ κι απολυτότητα καταστήσει σαφείς. Ονόμασέ το απομόνωση, πες το κλείσιμο στον εαυτό τους, οποιαδήποτε ταμπέλα και να του δώσεις απέχει κατά πολύ από την πραγματική αιτία. Ο λόγος που θα διατηρήσουν με διακριτική μαεστρία την απόστασή τους από οτιδήποτε θεωρούν πως τους βλάπτει, είναι γιατί προτιμούν να χάσουν κάτι τώρα, από πολλά περισσότερα αργότερα. Κι ίσως αυτό να δηλώνει κι έναν ενδόμυχο φόβο εγκατάλειψης, ίσως να είναι ένα άλλο είδος τοίχου. Από την άλλη, το κρατάς μια απόσταση ασφαλείας από πολλά πράγματα σου δίνει πολλές φορές τη δυνατότητα να τα δεις πιο ξεκάθαρα.

 

Τελικά η εξήγηση γεννά την παρεξήγηση κι ανάποδα. Μπορεί η ίδια η ανάγκη τους για να εξηγηθούν να τους πληγώνει. Ίσως άλλες φορές να τους δίνει δύναμη κι ας νιώθουν μόνοι ή να είναι στα αλήθεια μόνοι. Το μόνο βέβαιο είναι πως γνωρίζοντάς τους δε θα σού γεννιούνται απορίες. Θα είναι ένα βήμα μπροστά λύνοντας την κάθε μία, κάνοντάς σου το εύκολο να αποφασίσεις αν σου ταιριάζουν ή όχι.

 

 

Αφιερωμένο στις ξεκάθαρες εξηγήσεις που κατέληξαν σε ανούσιες παρεξηγήσεις.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου