Το «μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις» βρίσκει απόλυτη βάση σε πολλά πράγματα καθημερινά στη ζωή μας και ένα από αυτά, όσο κι αν δεν το έχεις σκεφτεί είναι τα αγαπημένα, χαριτωμένα και πέρα για πέρα εκφραστικά emojis. Σκέψου λέει, ανάμεσα στα challenges στα οποία κατά καιρούς συμμετέχεις για την πλάκα της υπόθεσης και το χαβαλέ, να σου ζητούσαν να πάψεις να χρησιμοποιείς τα όλων των ειδών κι αποχρώσεων συμβολάκια για μια εβδομάδα! Να αναγκαστείς λέει, να απαντάς μόνο με τις ήδη υπάρχουσες σκέψεις σου διατυπωμένες με τις ανάλογες λέξεις και φράσεις. Χωρίς τη συνοδεία καμιάς φατσούλας ή καρδούλας ή οτιδήποτε θα στόλιζε την απάντησή σου στα μηνύματα.

Αυτό κι αν είναι challenge οφείλω να ομολογήσω, αφού δοκιμάζοντάς το η ίδια, διαπίστωσα τον βαθμό της δυσκολίας του. Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Σε πρώτη φάση όταν το ακούς σκέφτεσαι πως όλα θα είναι μια χαρά. «Ξέρω να εκφράζομαι, να απαντώ, να βρίσκω τέλος πάντων τις κατάλληλες λέξεις για να πω αυτό που θέλω». Θα συμφωνήσω πως όλες αυτές οι αρχικές σκέψεις πέρασαν κι από το δικό μου κεφάλι και με μια αίσθηση μικρής αλαζονείας, θεώρησα πως το είχα μέχρι που ξεκίνησαν τα υπέροχα μηνύματα με φίλους και γνωστούς. Σε αυτό το σημείο να ζητήσω ευγενικά την παύση κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης προς αποφυγήν ατυχημάτων. Ευχαριστώ.

 

Κεφάλαιο Φίλοι

Με τον σαρκασμό να πηγαινοέρχεται στα μηνύματα με τους φίλους σου λαμβάνεις τα πρωινά γνωστά, τύπου καλημέρες και τα σχετικά. Αρχίζουν να παίζουν εικόνες με καφεδάκια, αγορές, ρουτίνα ή όμορφα σκηνικά κι ενώ οι υπόλοιποι της παρέας κολλάνε τη μούρη που τους εκφράζει στα μηνύματα, εσύ αρχίζεις να απαντάς με λέξεις. Κάνε εικόνα τα πρόσωπα των φίλων, που σε έχουν συνηθίσει σε κάτι διαφορετικό και πιο άμεσο. Και κάπου εκεί πλακώνουν τα μηνύματα τύπου «Είσαι καλά; Έχεις κάτι ή σε απασχολεί κάτι;» Τι να απαντήσεις τώρα, εξηγείς, όλα οκ. Στη συζήτηση πέφτει και μια φωτογραφία αστεία κι όλοι ξεκαρδίζονται στα γέλια με το γνωστό emoji να κλαίει μέχρι δακρύων. Σιγή, παύση, παγωμάρα κι ενώ όλοι περιμένουν και το δικό σου να προστεθεί στη λίστα, κατά το σύνηθες, απαντάς με τη φράση, «Πόσο αστείο θεέ μου, γέλασα τόσο πολύ, που τρέχουν δάκρυα από τα μάτια μου και με πονάει το στομάχι μου από τα γέλια τώρα να ξέρετε.».

Ναι, είναι η στιγμή που κάποιοι από τους φίλους θα βάλουν αστεία emojis στη δική σου απάντηση και κάποιοι άλλοι, ίσως σε πάρουν τηλέφωνο να διαπιστώσουν ως προς τι αυτή η «απεργία» από τη χρήση των εικονιδίων. Κι ενώ αυτό συνεχίζεται, και σε τεστάρουν πια με διάφορους τρόπους για να δουν μέχρι που θα το φτάσεις και πόσες έτοιμες απαντήσεις μπορεί αν έχεις, εσένα τα νεύρα κορδόνια.

Κλείνετε ραντεβού για καφεδάκι κι απαντάς όχι με το γνωστό χεράκι, αλλά «Ναι, συμφωνώ με την ώρα και το μέρος, θα είμαι εκεί». Αναφέρει κάποιος ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ή κάτι θλιβερό και δε στέλνεις την γλυκιά και πολύ εκφραστική φατσούλα με το δάκρυ στο πλάι του ματιού αλλά απαντάς, «Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό». Κάποιος άλλος γράφει για ένα φλερτ που είχε και πόσο ωραία πέρασαν, τις ατάκες που ειπώθηκαν κι ενώ όλοι κολλάνε χαμό από καρδούλες, εσύ πολύ στωικά απαντάς κάθε φορά, «Πόσο υπέροχη στιγμή θα πρέπει να ήταν και τι όμορφα που τα είπατε». Γελάνε όλοι αλλά γελάς κι εσύ ακόμη και τη στιγμή που τα γράφεις. Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά από την εβδομάδα αποχής από τη χρήση των emojis θα γελάτε όλοι μαζί για πολύ πολύ καιρό με τα screen shots των απαντήσεων που έδινες.

 

Κεφάλαιο σύντροφος ή φλερτ

Εδώ θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, που λέει κι ο λαός. Γιατί καλά με τους φίλους έχεις και μια οικειότητα αλλά όταν μιλάμε για τον σύντροφο ή για κάποιο φλερτ που μπορεί να έχεις, τότε τα πράγματα μπορεί να μην είναι και τόσο εύκολα. Σας έχω νέα λοιπόν, είναι μια παρωδία. Ο άνθρωπος που βλέπουμε ερωτικά ή σχεσιακά, ασχέτου αν είμαστε σε έναν γάμο ή απλά μια σχέση, ας μην ξεχνάμε πως είναι το άτομο που καθημερινά προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα συναισθήματά μας τις πιο πολλές φορές μέσα από την διάθεση ή τις απαντήσεις και τη συμπεριφορά μας. Κι αφού κλείσω αυτή την παρένθεση πάμε στην παρωδία. Μηνύματα του τύπου «Σ’ αγαπώ, μου λείπεις, σε θέλω, σε σκέφτομαι» τα κουμαντάρεις εύκολα ανταποδίδοντας με τον ίδιο τρόπο το συναίσθημα. Τι κάνεις όμως όταν σου στέλνει καλημέρα με φιλιά και λουλούδια κι εσύ απαντάς με ένα ταπεινό «Καλημέρα και σε εσένα, η φύση είναι υπέροχη έξω και σου στέλνω τα φιλιά μου κι εγώ»;

Κι όταν στη διάρκεια της ημέρας σκάνε στην οθόνη σου οι καρδούλες κι εκείνα τα γλυκά emojis τύπου αγκαλίτσα και νοιάζομαι εσύ απαντάς πάλι με ύφος Θάτσερ «Ωραία τα λες, ανταποδίδω.». Τέλος στην παρωδία προσθέτουμε τις καληνύχτες που μπορεί να συνοδεύονται από ένα τραγούδι κι εσύ ως άλλος κριτής του Xfactor απαντάς «Φανταστικός στίχος, σε ευχαριστώ για την αφιέρωση». Σιγή το ακροατήριον, υπομονή μια εβδομάδα είναι θα περάσει λες, καταπίνεις την ντροπή και απαντάς με όποια λέξη θεωρείς ότι δε θα σε κάνει να φαίνεσαι λες και γράφεις επιστολή στον πρέσβη,

Οι λέξεις κουβαλούσαν και κουβαλάνε πάντα πάνω τους τεράστια δύναμη και ισχύ. Καμία ηλεκτρονική φατσούλα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το «είμαι εδώ για εσένα όποτε με χρειαστείς». Κανένα «σ’ αγαπώ» δεν μπορεί να φανεί το ίδιο δυνατό όσο με τα γράμματα που το συνθέτουν. Σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι, απλά υπάρχουν εκείνες οι φορές που η επικοινωνία είναι τόσο γρήγορη κι άμεση που αυτά τα εύχρηστα προσωπάκια θα δώσουν τη λύση στην οθόνη μας. Μέσα λοιπόν στη μια εβδομάδα αποχής από τη χρήση των emojis, θα ανακαλύψεις πως οι λέξεις είναι οι πρωταγωνιστές σε όλα. Κι ας φαίνονται αστείες ή σαχλές κάποιες φορές. Αυτές πρωτίστως περνάνε το μήνυμα και τα emojis απλά το συνοδεύουν.

Σας προκαλώ λοιπόν να το ανακαλύψετε. Ας είναι το τέλος αυτού του άρθρου η έναρξη του δικού σας challenge αποχής για μια εβδομάδα από τα γλυκά μας emojis. Προσοχή, δεχόμαστε σχόλια για το άρθρο μόνο με λέξεις κι όχι δαχτυλάκια να πατάνε παρατεταμένα στις οθόνες για φατσούλες.

 

Αφιερωμένο στις αλήθειες που κρύβονται πίσω από ένα emoji.

 

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου