Η νέα τάση στους γάμους και γενικότερα στην ένωση δυο ανθρώπων για κοινή πορεία στη ζωή έρχεται από τα παλιά και δεν είναι τόσο καινούρια σαν ιδέα. Το «κλέψιμο» ή αλλιώς το «να σε πάρω να φύγουμε κι όπου βγάλει» βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο των απανταχού αυθόρμητων σχεδιασμών και μη. Η νέα εκδοχή του «θέλεις να κλεφτούμε;» αποκτά όλο και πιο πολλούς οπαδούς.

Το «κλέψιμο» του ζευγαριού είναι μια ιστορία που κουβαλάει μεγάλο παρελθόν αφού συνήθιζε να συμβαίνει στους πιο μεγάλους κι απαγορευμένους έρωτες. Το σενάριο είναι λίγο ή πολύ γνωστό σε όλους. Δυο άνθρωποι, ένα δυνατό συναίσθημα και μια θαρραλέα απόφαση. Το να «κλεφτούμε» ήταν η λύση για να μπορέσουν να παντρευτούν παρά την άρνηση των οικογενειών τους. Άλλοτε υπήρχαν ασυμφωνίες, άλλοτε αντιπάθειες και φυσικά δεν έλειπαν οι ταξικές διαφορές οπότε όλα αυτά ήταν τα ρεαλιστικά εμπόδια που έβαζαν φρένο σε δυνατούς έρωτες. Ή τουλάχιστον, νόμιζαν ότι έβαζαν φρένο.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Οι νέες τάσεις στην ένωση δυο ανθρώπων για κοινή ζωή είναι πολλές και προσφέρονται απλόχερα. Το elopement ή αλλιώς «να κλεφτούμε», είναι η μοντέρνα εκδοχή που διαφέρει όμως σε αρκετά σημεία από την αρχική μορφή. Δε σημαίνει «το σκάμε γιατί μας κυνηγάνε και θέλουμε να τελειώσουμε άρον άρον το μυστήριο του γάμου ώστε να μην μπορούν έπειτα να ακυρώσουν κάποιοι αυτή την απόφαση». Δεν είναι αυτό το επαναστατικό της υπόθεσης και σίγουρα δεν είναι τόσο αγχωτικό ως concept.

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

 

%cf%81%ce%b5

 

Αντιθέτως, είναι μια σχεδιασμένη-αυθόρμητη απόφαση ζωής, καθώς τις πιο πολλές φορές το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του ζευγαριού γνωρίζει ότι θα γίνει πριν γίνει. Είναι όμως μια ξεκάθαρα προσωπική απόφαση με την οποία το ζευγάρι επιλέγει να τιμήσει τον έρωτά του. Είναι μια απόφαση ελευθερίας χωρίς «πρέπει» και γιατί, με την οποία δυο άνθρωποι επιλέγουν να γιορτάσουν την αγάπη τους. Μόνο για την πάρτη τους.

Κάποιες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν έναν γάμο που γίνεται ξαφνικά και για λίγους, είναι η ιδιωτικότητα, η οικειότητα, ο ρομαντισμός και γενικά το να θέλει κάποιος να ζήσει τη μοναδική στιγμή μια πολύ σημαντικής απόφασης, μόνο με τον άνθρωπό του. Υπάρχουν φυσικά κι εκείνοι που πιστεύουν πως αυτό μπορεί να συμβαίνει για οικονομικούς λόγους, αλλά ένας μικρός γάμος σε καλεσμένους δεν είναι το ίδιο με το elopement. Σ’ αυτή την περίπτωση το ζευγάρι αποφασίζει ξαφνικά, διαλέγει πράγματα που ήδη έχει ή διαλέγει τα πραγματικά σημαντικά να αγοράσει και με λίγους και καλούς κοντινούς ανθρώπους, οργανώνει έναν γάμο-απόδραση σε χρόνο dt.

Αν αυτό το άρθρο σε βρίσκει με να φλερτάρεις την ιδέα να το τολμήσεις, θα πρέπει να έχεις ένα μικρό πλάνο για το πώς το θέλεις. Τελείως μόνοι χωρίς να το ξέρει κανείς και το ανακοινώνετε κατόπιν; Μαζί με ελάχιστους φίλους τους οποίους θα έχετε κι ως μάρτυρες; Μαζί με ελάχιστους φίλους και μόνο γονείς; Κι εδώ βάζουμε μια τελεία, διότι αν είναι να δώσουμε κι άλλες εκδοχές μεγαλώνοντας έστω κι ελάχιστα τη μικρή λίστα ατόμων, τότε δεν είσαι για να «κλεφτείς» αλλά για να κλαφτείς, αφού πορεύεσαι προς το concept ενός ανοιχτού γάμου.

Το «κλέψιμο» του ζευγαριού μακριά από οικογένειες και φίλους είναι εμπειρία ζωής. Δεν είναι μια εγωιστική απόφαση, όπως θα σπεύσουν να σκεφτούν κάποιοι. Τι κακό υπάρχει στο ν’ αποφασίσετε εσείς και μόνο εσείς για τα του γάμου σας; Χωρίς ερωτήσεις για να πάρετε την άδεια για πράγματα. Χωρίς άγχος για το αν θα κακοκαρδίσετε κάποιον αν κάτι δε σας αρέσει και θέλετε να το απορρίψετε ως ιδέα.

Επίσης, πολλοί πιστεύουν πως χάνει λιγάκι από την αίγλη ενός ανοιχτού και πιο παραδοσιακού γάμου. Είναι λάθος άποψη διότι εκείνοι που επέλεξαν να «κλεφτούν» για να ενώσουν τις ζωές τους, βίωσαν με μεγαλύτερη ένταση κι έμφαση στις στιγμές καθώς έδιωξαν τη βαβούρα. Δεν είναι ένας φτηνός τρόπος όπως αρκετοί πιστεύουν. Τουναντίον, μπορεί να κοστίσει αρκετά ανάλογα με το planning που εσείς θα επιλέξετε, όμως δε θα είναι λεφτά πεταμένα σε συγγενείς που δε συμπαθείς καν και μέτριο φαγητό.

Φανταστείτε να έχετε κλείσει εισιτήρια για το μέρος που γνωριστήκατε ή ένα μέρος που πάντα ονειρευόσασταν να πάτε μαζί. Να φορέσετε αυτό που σαν αντιπροσωπεύει και ν’ ανταλλάξετε όρκους αγάπης με τον δικό σας τρόπο. Τον ολόδικό σας κώδικα επικοινωνίας. Να βγάλετε φωτογραφίες με το concept που εσείς γουστάρετε. Ακόμη και με το κινητό σας, που λέει ο λόγος. Να κοιτάζετε ο ένας τον άλλον στα μάτια και να σκέφτεστε πόσο τυχεροί είστε που το ζείτε και που αποφασίσατε να το κάνετε μαζί και μόνο μαζί. Όπως μαζί θέλετε να πορευθείτε στη ζωή μετά από αυτή την ξεχωριστή στιγμή ένωσης.

Υποθέτω τελικά πως αυτό που κάνει το «τι θα έλεγες να κλεφτούμε» φοβερά ελκυστικό ως ιδέα είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Κάνετε αυτό που θέλετε με τον δικό σας τρόπο. Με έναν βαθύ τρόπο δίνετε νόημα στη δική σας στιγμή. Στέκεστε αντικριστά κι αφήνεστε. Κι αν η φράση είθισται να είναι «ας κλεφτούμε», εσείς σίγουρα δεν κλέβετε τίποτε παραπάνω από αυτό που σας ανήκει δικαιωματικά. Την ελευθερία να αγαπιέστε όπως εσείς θέλετε.

 

Κι όσοι σας αγαπούν πραγματικά, θα καταλάβουν. Για τους άλλος, και στα δικά τους. Αφιερωμένο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου