Τι συμβαίνει; Τι έχει αλλάξει και τα ραντεβού στα εστιατόρια, στις αμμουδιές, στα σοκάκια έχουν περιοριστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό; Πραγματοποιούνται μεν, αλλά πλέον στα εσωτερικά των σπιτιών. Είτε με δύο άτομα να κοιτάζονται στα μάτια από κοντά είτε μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή. Χάθηκαν τα ραντεβού; Τα ξέχασες;

Κάθεσαι με τις ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή για να γνωρίσεις τον άλλον και να μάθεις περισσότερα γι’ αυτόν, αλλά έχοντας στη μέση αυτό το φωτεινό κουτί που αν το κλείσεις θα κλείσει κι η φιγούρα αυτού που προσπαθούσες να γνωρίσεις. Και τι κατάλαβες, λοιπόν; Ξέρεις πώς μυρίζει; Ποιες κινήσεις κάνει όταν έρχεται σε αμηχανία; Πόσο έντονες είναι οι γραμμές στις παλάμες του;

Σου είπαν πως τον άλλον μπορείς να τον γνωρίσεις και να τον αισθανθείς μέσα απ’ το γραπτό του λόγο. Και βασίζεσαι πάνω σε αυτό; Βιάζεσαι τόσο πολύ να δημιουργήσεις μια σχέση έστω και μέσα απ’ το διαδίκτυο, αλλά δεν σκέφτηκες πως πίσω άφησες τα πιο σημαντικά κομμάτια;

Μια υγιής σχέση χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί. Να θέσεις βάσεις για να την αντέξει. Τα μάτια δεν είναι μόνο για να κοιτάζουμε τον άλλον αν είναι όμορφος, αν έχει φτιάξει ωραία τα μαλλιά του κι αν μας έστειλε μήνυμα πως μας αγαπάει. Τα μάτια μας είναι ένα απ’ τα πιο όμορφα μέσα της ερωτικής μας επικοινωνίας με τον άλλον.

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Το να επικοινωνείς με τον άλλον συναισθηματικά είναι πολύ δυνατό. Για να μπορέσει να συμβεί θέλει το χρόνο του και δεν είναι κι ό,τι πιο εύκολο. Πολλές φορές πράγματα που νιώθεις εσύ μέσα σου, δε σημαίνει πως τα αισθάνεται κι ο άλλος. Εσύ μπορεί να νιώθεις το απόλυτο για εσάς  κι ο άλλος το απόλυτο τίποτα.

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις για να μην πέφτεις έξω στα πιστεύω σου είναι να ακούς τον άλλον όταν σου μιλάει, όταν μοιράζεται μαζί σου πράγματα και να μη θεωρείς τίποτα επιφανειακό. Διώξε κάθε φόβο απώλειας, άκου τον άλλον, κατανόησε αυτά που έχει να σου πει, μην τα κρίνεις και δείξε πως υπάρχει σεβασμός απ’ το πρόσωπό σου στα λεγόμενά του.

Κάθε φορά που θα βάζεις κι από ένα θεμέλιο, να θυμάσαι πως η σχέση σου αρχίζει να γίνεται όλο και πιο σταθερή και σίγουρα αυτό της δίνει χρόνο ζωής. Μπορεί να υπάρξει ερωτική έλξη μιλώντας μέσα από μια οθόνη με κάποιον, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αρκεί για να σε ικανοποιήσει και μπορεί να σου ταιριάξει.

Το να μοιράζεσαι τις φαντασιώσεις σου και να τις πραγματοποιείς είναι αναζωογονητικό για τη σχέση σας. Οι επιθυμίες σου όσον αφορά στο σεξ όσο τις εκδηλώνεις τόσο πιο συχνά θα τις βλέπεις να εκπληρώνονται με εσένα πρωταγωνιστή. Δημιούργησε τον δικό σας ερωτικό κώδικα επικοινωνίας και δε θα αργήσει η ώρα που οι λέξεις θα μειωθούν και το μήνυμα θα το στέλνεις απλά με τα μάτια σου.

Κι ο έρωτάς σας μεγαλώνει και το αντιλαμβάνεστε κι οι δυο. Σωματικά σίγουρα τον έχεις κερδίσει τον άλλον, αλλά με την εγκεφαλική επικοινωνία πώς τα πάμε; Πόσο καλά επικοινωνείς διανοητικά με τον άλλον;

Το παρατηρείς όταν θες να πεις κάτι κι ο άλλος σε προλαβαίνει πριν καν το ολοκληρώσεις. Δε σημαίνει πως έγινες προβλέψιμος, αλλά πως σε νιώθει και σε καταλαβαίνει. Ξέρει τι σε προβληματίζει. Έχει παρακολουθήσει τα μέχρι τώρα βήματά σου κι ανά πάσα ώρα και στιγμή βρίσκεται εκεί δίπλα σου να σου προσφέρει αυτό που έχεις ανάγκη.

Κι έρχεται η στιγμή που χρειάζονται και τα τέσσερα χέρια σας για την τοποθέτηση του πιο ισχυρού θεμελίου. Το να διαισθάνεται ο ένας τον άλλον. Εκεί κρύβεται όλη η μαγεία. Το κερασάκι στη τούρτα. Εκεί μπορείς να κλείνεις τα μάτια σου και να το ζεις ένα τσικ παραπάνω. Γιατί; Επειδή, αντιλαμβάνεται πλέον ο ένας τον άλλον. Επειδή, συγχωρεί ο ένας τον άλλον και με τη συγχώρεση –όπως το λέει κι η λέξη– υπάρχει χώρος.

Τον έχεις αποδεχτεί, τον έχεις κατανοήσεις, τον έχεις αισθανθεί, ερωτευτεί, αγαπήσει, ζήσει. Κι όταν αισθάνεσαι τον άλλον, οδεύεις σωστά μαζί του. Γιατί μπορείς να βασιστείς πάνω στη σχέση αυτή που μαζί τοποθετήσατε σταδιακά τα θεμέλια και ξέρεις πως αντέχει. Δεν είναι εύκολο ούτε κι αδύνατο.

Το να έχεις τον άλλον δίπλα σου κι όχι πίσω από μια φωτεινή οθόνη ενός υπολογιστή, σου δίνει τη δυνατότητα να χτίσεις ένα υγιές δέσιμο. Μια σχέση που θα τολμήσεις μέσα σε αυτή να κάνεις τις σκέψεις σου καθημερινές σου πράξεις.

Βγες έξω, πήγαινε ραντεβού με ΄κείνον που δε χορταίνουν τα μάτια σου να τον κοιτούν. Γνώρισέ τον. Νιώσε τον. Κάνε έρωτα μαζί του. Γέλασε μαζί του. Κλάψε μαζί του. Δέξου την γκρίνια του. Αργά. Απολάμβανε κάθε στιγμή. Αληθινές, μοναδικές στιγμές, συνειδητές επιλογές.

Συντάκτης: Νάσια Στέρπη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη