Βλέπουμε στο δρόμο τόσο κόσμο να περπατάει και να μην έχει 100% αντίληψη για το τι συμβαίνει γύρω του. Σκεπτικοί οι περισσότεροι, με κατεβασμένο κεφάλι, προσπαθούν να βρουν λύσεις για τα καθημερινά τους προβλήματα. Λύσεις μέσα από άλλους, ευτυχίες στηριγμένες σε άλλους. Το πιο βασικό λάθος που κάνουν είναι πως δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η λύση σε κάθε τους θέμα βρίσκεται επάνω τους. Στο χαμόγελό τους.

Πόσο δυνατό όπλο μπορεί να είναι τελικά ένα χαμόγελο; Μπορεί να γοητεύσει, να πείσει, να διεκδικήσει. Μπορεί να γίνει ποθητό, μπορεί να αγαπηθεί, μπορεί να προσφέρει. Μπορεί να φτιάξει τη μέρα κάποιου χωρίς να το αντιληφθείς. Μπορεί να βοηθήσει τον άλλον να σκεφτεί θετικά. Γιατί; Επειδή, ίσως και να είχε χάσει την ελπίδα του πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που χαμογελούν χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή αποδέκτη.

Χαμόγελα, ρε φίλε! Επειδή σηκώθηκες απ’ το κρεβάτι σου κι είδες τον ήλιο να σκάει απ’ τις γρίλιες του παραθύρου σου. Επειδή κάθε βράδυ έχεις στην αγκαλιά σου τον άνθρωπο που αγαπάς. Επειδή σου πέτυχε το φαγητό. Επειδή το μπάνιο μετά τη δουλειά είναι ό,τι πιο ανακουφιστικό υπάρχει. Είναι πολλά τα «επειδή».

Το χαμόγελό σου είναι η περιουσία σου, αυτό το ιδιαίτερο σκίρτημα που δημιουργεί την απορία στα πρόσωπα του περίγυρού σου. Τέτοια που θα ξεκινήσουν κι εκείνοι να χαμογελούν. Σε σένα ή χάρη σε σένα.

Υπάρχουν άνθρωποι απ’ το χαρακτήρα τους πιο κλειστοί. Οριακά αντικοινωνικοί, αποφεύγουν τις εξόδους και προτιμούν να απομονώνονται στο σπίτι τους και τον εαυτό τους. Μέχρι που μπαίνει στη ζωή τους ένας εξωστρεφής χαρακτήρας και με την αισιοδοξία και το χαμόγελό του τους βοηθάει λίγο-λίγο να ξεκλειδωθούν.

Το χαμόγελο είναι στάση ζωής, δεν είναι αναισθησία όπως ίσως το αποκαλέσουν κάποιοι, αλλά ένας τρόπος που σε βοηθάει να διατηρείς την ψυχική ηρεμία σου κι αποτελεί κι ένα κάλεσμα για να βάλεις κι άλλους ανθρώπους στη ζωή σου.

Βέβαια, ένα μεγάλο, λαμπερό, χαμόγελο γίνεται κι η τέλεια ερωτική παγίδα. Τραβάει τα βλέμματα, ελκύει τους ανθρώπους. Εκπέμπει μια ομορφιά και μια ηρεμία που όλοι θέλουν να γνωρίσουν. Τα έχεις καλά με τον εαυτό σου κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Προκαλεί κι εντυπωσιάζει. Εξάλλου, όσο πιο ανοιχτός και κεφάτος είσαι τόσο πιο εύκολα το εισπράττει ο άλλος κι ανταποδίδει.

Από ένα χαμόγελο μπορεί να ξεκινήσει ένας έρωτας ή μια σπουδαία φιλία. Να δώσει χρώμα κι ελπίδα. Κάνε την αρχή κι όλο αυτό θα γίνει ένας όμορφος κύκλος. Μην περιμένεις να σου χαμογελάσουν πρώτοι, δε χωράνε εγωισμοί εδώ. Εξάλλου, πρώτα χαμογελάς στον εαυτό σου και μετά στους άλλους.

Έχεις τόσους λόγους λοιπόν για να χαμογελάς. Να το κάνεις, γιατί είναι μεταδοτικό. Γιατί όσο άγχος και να έχεις, το διώχνει με τον πιο γρήγορο τρόπο. Γιατί θα μπορέσεις να πλησιάσεις εκείνο το τυπάκι που τόση ώρα ανταλλάζετε ματιές μέσα στο μαγαζί. Γιατί πολύ απλά το χαμόγελό σου είναι ό,τι ομορφότερο πάνω σου.

Και το κυριότερο. Όσο χαμογελάς, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση. Τίποτα αρνητικό δε θα μπορέσει να μπει σφήνα σε αυτό.

Να χαμογελάς για να χαμογελάνε κι οι υπόλοιποι ένα τσικ περισσότερο.

Συντάκτης: Νάσια Στέρπη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη