frgthjjrr

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις στη ζωή μας. Άλλες καλές κι άλλες όχι τόσο, άλλες μπορούμε να τις ξεπεράσουμε εύκολα μ’ ένα απλό «Δεν πειράζει» κι άλλες μας παίρνει χρόνο να τις επεξεργαστούμε ώστε να βρούμε τελικά τη λύση τους. Σίγουρα σου έχει συμβεί κι εσένα να ξυπνάς το πρωί με τέλεια διάθεση κι έτσι να συνεχίζεις -να είναι η μέρα σου σαν μια μεγάλη γιορτή- ενώ άλλες φορές να ξυπνάς το πρωί λες και κουβαλάς το βάρος του κόσμου στους ώμους σου και δε θέλεις με τίποτα να το σηκώσεις. Όταν η μέρα σου γίνεται σκληρή και δύσκολη, απαιτείται εσύ να γίνεις πιο σκληρός, ν’ αντέξεις περισσότερα για να βγάλεις τη μέρα αλώβητος και να περιμένεις να έρθει η επόμενη που θα είναι καλύτερη. Πάντα είναι καλύτερη! Εδώ θα βρεις 5 τρόπους για να τα βγάλεις πέρα σε μια δύσκολη μέρα.

1. Βάλε πολύ δυνατή μουσική

Πρέπει να τη βάλεις τόσο δυνατά; Ναι, πρέπει σε σημείο που θα φοβάσαι μη μαζέψουν υπογραφές οι γείτονες για να σε διώξουν. Βάλε ένα χαρούμενο τραγούδι πολύ δυνατά για να ενεργοποιηθούν οι νευρώνες εκείνοι του εγκεφάλου σου που θα διώξουν την οκνηρία και θα σε κάνουν πιο δημιουργικό. Δεν είναι τυχαίο ότι η μουσική τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και σε πολλές ιατρικές αγωγές. Αμέσως θα δεις αλλαγή της διάθεσής σου προς το καλύτερο, θα σου φύγουν τα νεύρα και θα δεις τη μέρα σου με άλλο μάτι.

2. Άνοιξε τα παράθυρα

Είτε είσαι στη δουλειά, είτε στο αμάξι, στο σπίτι, στο σχολείο, οπουδήποτε κι αν είσαι, σήκω πάνω, πήγαινε προς τα παράθυρα κι άνοιξέ τα. «Κι αν έχει -5;» θα μου πεις. «Και με -20» θα σου πω εγώ, αν κι εντάξει, με -20 μην ανοίξεις παράθυρα, δοκίμασε τους υπόλοιπους τρόπους. Άνοιξε τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας, ν’ ανανεωθεί ο χώρος σου και θα δεις ότι μαζί με τον αέρα που φυσάει στον χώρο, θα φυσήξει και δύναμη για ν’ αντέξεις τη μέρα σου.

 

 

3. Γέλα

Όταν όλα πάνε στραβά κι εσύ νιώθεις ότι είσαι ένα βήμα πριν την κατάρρευση, αυτό που θα σε σώσει είναι λίγο γέλιο. Μπες να δεις ένα αστείο video στο YouTube, πάρε τηλέφωνο ένα καλό σου φιλαράκι να πείτε δυο-τρεις βλακείες, πάρε μια βαθιά ανάσα και γέλα με εκείνο το ξεκαρδιστικό συμβάν στο οικογενειακό τραπέζι που μπορεί να έχουν περάσει μήνες αλλά ακόμη το συζητάτε. Κι αν δε σου βγαίνει, κάν’ το ψεύτικα με ανάσες από το διάφραγμα, και θα δεις ότι σύντομα θα βρεθείς να γελάς στ’ αλήθεια. Μόλις συνειδητοποιήσεις μέσα από το γέλιο σου ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα στη ζωή σου από όσα σου πάνε στραβά σήμερα, θα καταφέρεις ν’ αντλήσεις τη δύναμη αυτή που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις.

4. Γράψε τι πάει στραβά

Πολλές φορές διογκώνουμε στο μυαλό μας όσα συμβαίνουν γύρω μας και πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Πάρε ένα χαρτί και γράψε ακριβώς τι συμβαίνει -με κάθε λεπτομέρεια- και μετά διάβασέ το ξανά και ξανά. Χρειάζεσαι τουλάχιστον 2-3 φορές ώστε να δωθεί εντολή στον εγκέφαλό σου ότι δεν είναι τόσο μεγάλα τα ζητήματα που έχεις να αντιμετωπίσεις. Μόλις τα γράψεις και δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να τα επεξεργαστεί, θα μπορέσεις να τ’ αντιμετωπίσεις με μεγαλύτερη σύνεση και καθαρό μυαλό.

5. (Αυτο)ικανοποιήσου

Πώς θα σε βοηθήσει αυτό μέσα σε μια μέρα που κυριαρχεί η φρενίτιδα προσωποποιημένη; Θα σε βοηθήσει. Θα μπορέσεις να εκτονώσεις όλα εκείνα που σε ενοχλούν στη μέρα σου, θα χαλαρώσεις και θα μπορέσεις μετά να αντιμετωπίσεις εκ νέου όλ’ αυτά που σε ταλαιπωρούν. Εξάλλου, δε βλέπω πώς αυτό δε θα σε βοηθήσει.

Σαφώς στα πιο πρακτικά, μπορείς να φας κάτι σε σούπερ φουντ να καθαρίσει το μυαλό, να πας για τρέξιμο, να ζητήσεις βοήθεια για εξωτερικές δουλειές, να κάνεις γυμναστική για να ξυπνήσεις το σώμα σου, να κοιμηθείς ένα μισάωρο, να κάνεις λίγο διαλογισμό, να πάρεις ένα τηλέφωνο τη μάνα σου που πάντα έχει μια λύση και χίλια δυο, που κατά βάθος ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε, αλλά πελαγώνουμε μπροστά στις δυσκολίες. Σε κάθε βουνό που αντιμετωπίζεις, προσπάθησε να λες στον εαυτό σου ότι είναι απλώς μια μέρα σκαρφάλωμα, άντε δύο, κι από πίσω έχει πεδιάδα.

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου