Είναι φυσικό η πρώτη σκέψη όλων να ‘ναι πως το να προγραμματίζεις το οτιδήποτε μες στη σχέση, πόσο μάλλον το σεξ, είναι ξενέρωτο. Όλοι θέλουμε το απροσδόκητο, το μυστηριώδες, το άγνωστο μέσα στον έρωτα. Αλλά σε μία πραγματικότητα που τα ζευγάρια συμβαδίζουν με ένα γεμάτο πρόγραμμα, φορτωμένο με υποχρεώσεις κι ευθύνες, πολλές φορές χρειάζεται προγραμματισμός κι ειλικρίνεια στο πώς θέλει ο καθένας να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του με τον σύντροφό του.

Ο προγραμματισμός του σεξ, των εξόδων, των εκδρομών δεν είναι αντίπαλος του μυστηρίου αλλά της ασυνεννοησίας, ενώ ταυτόχρονα σου προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων που δε θα μπορούσες να σκεφτείς και να σχεδιάσεις την τελευταία στιγμή. Σου δίνει, ακόμα, την ευκαιρία να ξεφύγεις απ’ τις συνηθισμένες κινήσεις (τόσο στην καθημερινότητα όσο και στο σεξ), καθώς προγραμματίζοντας σου δίνεται η δυνατότητα να συζητήσεις για καινούργιες ιδέες που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις με το ταίρι σου.

Σε μία πιο βαθιά ερμηνεία, μπορείς να ανοιχθείς στον σύντροφό σου, να ‘σαι αληθινός για το τι σου αρέσει και τι όχι, αποφεύγοντας τυχόν ανεπιθύμητες εκπλήξεις της στιγμής. Του δίνεις την ευκαιρία να σε γνωρίσει βαθιά, να σχεδιάσει την πραγματοποίηση των επιθυμιών σου, να τον βάλεις στον κόσμο σου και να σε αφήσει κι εκείνος να δεις τις δικές του επιθυμίες.

Το κλειδί για όλα, σε μία πετυχημένη σχέση, είναι η επικοινωνία κι η ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει τίποτα το κακό, και, πολύ περισσότερο, τίποτα το ξενέρωτο στο να εκφράσεις την επιθυμία σου για σεξ, για κοινές δραστηριότητες ή για κάτι διαφορετικό. Πες του τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου, όλα όσα ποτέ δεν πίστευες ότι θα βρεις το θάρρος να μοιραστείς με κάποιον πέρα απ’ τον εαυτό σου.

Μέσα στον προγραμματισμό κρύβεται όλο το νόημα της σχέσης. Δείχνεις στον άνθρωπό σου πως ό,τι και να συμβεί μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο πάντα θα του αφιερώνεις χρόνο, μέσα σε κάθε μέρα, που σιγά-σιγά γίνονται χρόνια και μετά μία ολόκληρη ζωή. Του δείχνεις πόσο σου αρέσει να περνάτε χρόνο μαζί. Ο προγραμματισμός δεν είναι καταναγκασμός, αντιθέτως, είναι ελευθερία.

Όσον αφορά, τώρα, το σεξ και τον προγραμματισμό, το φοβάσαι μέχρι να το δοκιμάσεις! Μη φανταστείς κάτι σαν «αγάπη μου, από τις 22:00 έως 23:30, αύριο, θα κάνουμε σεξ». Το νόημα είναι να λες πως θέλεις να κάνετε σεξ, να μην το αφήνεις στην τύχη, που μπορεί να μην πραγματοποιηθεί καθόλου. Βάλε και μικρές λεπτομέρειες, πρότεινε ένα διαφορετικό μέρος, ένα αλλιώτικο σκηνικό, κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ. Όχι μόνο ξενέρωτο δε θα ‘ναι αλλά, τουναντίον, πάρα πολύ ερεθιστικό.

Γιατί η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις περνάνε κρίση κι όλοι νιώθουμε ή είμαστε μόνοι. Μάθαμε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη και να κυνηγάμε το ιδανικό κι απροσδόκητο, και ξαφνικά κανένας δεν μπορεί να βρει χρόνο για τον άλλον. Δεν είμαστε ειλικρινείς, δε λέμε τι θέλουμε και, παράλληλα, παραπονιόμαστε γιατί κανένας δε μας καταλαβαίνει.

Θέλει προσπάθεια το «μαζί». Θέλει να προσφέρεις χρόνο, να μη χάνεσαι στα συνηθισμένα, να ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα για ‘σένα, για τον άλλον. Θέλει να δίνεις, να λες, να παλεύεις, να συζητάς, να προγραμματίζεις…

Γιατί αγαπώντας την τύχη, πολλοί χάθηκαν τυχαία.

 

Συντάκτης: Βασιλεία Παπαδημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη