Το Πάσχα πλησιάζει κι έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος της νηστείας, η λεγόμενη «Σαρακοστή».  Εν έτει 2016 ο θεσμός της νηστείας έχει παρεξηγηθεί και παραγκωνιστεί αρκετά κι από πολλούς ανθρώπους.

Ουσιαστικά νηστεία σημαίνει η αποχή από την τροφή, η ασιτία. Στη προκειμένη περίπτωση είναι η εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές για θρησκευτικούς λόγους.

Το πόσο έχει παραμεληθεί αυτός ο θεσμός, φαίνεται κι από το μεγάλο αριθμό ανθρώπων –που συνεχώς αυξάνεται– που δεν ακολουθούν  τη νηστεία, πιστεύοντας προφανώς πως δεν τους προσφέρει κανένα όφελος. Ένα απλό παράδειγμα αποτελεί η ημέρα της Καθαρά Δευτέρας, όπου πολλοί είναι αυτοί που στις μέρες μας βγαίνουν στους κάμπους όχι με ταραμά, ελιές και λαγάνα, αλλά με τη ψησταριά και τα κρέατα. Προσωπική επιλογή θα μου πεις εσύ. Τεράστια άγνοια θα σου απαντήσω εγώ.

Από την άλλη υπάρχει κι ένας αριθμός ατόμων που ναι μεν νηστεύει, όμως έχει την ψευδή αντίληψη ότι αρκεί μόνο κάποιος να απέχει μικρό ή μεγάλο διάστημα από την πρόσληψη κάποιων τροφών. Το νόημα της νηστείας όμως δεν κρύβεται μόνο εκεί, κρύβεται στην γενικότερη εγκράτεια του ανθρώπου, εγκράτεια από τους πόθους του, από τις άσχημες συμπεριφορές και σκέψεις του.

Η νηστεία δεν είναι υποχρεωτική, κανένας δε θα σου το επιβάλλει να την ακολουθήσεις. Μπορεί η εκκλησία να λέει ότι πρέπει να νηστεύουν όλοι οι Χριστιανοί, όμως στα θρησκευτικά ζητήματα δεν υπάρχουν «πρέπει». Εξαρτάται από την προσωπική βούληση κι αντοχή του καθενός, το αν και κατά πόσο σωστά θα την τηρήσει. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι σε θέση να κρίνει ποιο είναι το σωστό για τον εαυτό του.

Παρ’ όλα αυτά, η νηστεία πέρα από τη θρησκευτική σημασία που έχει, βοηθάει και στη καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς αποτελεί μικρή περίοδο χορτοφαγίας. Λειτουργεί δηλαδή κι ως περίοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού, αφού τα φρούτα και τα λαχανικά αυτό το διάστημα έχουν την τιμητική τους.

Κύριο χαρακτηριστικό της διατροφής αυτής για όποιον την ακολουθεί είναι ότι δεν προσλαμβάνονται τρόφιμα πλούσια σε ζωικά λιπαρά, όπως είναι για παράδειγμα το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα αυξάνεται η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικά λιπαρά, τα οποία εμπεριέχονται στο ελαιόλαδο, το ταχίνι, τους ξηρούς καρπούς.

Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μας εφοδιάζει με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βελτιώνουν τη διάθεσή μας και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν φυσικά και στην απώλεια βάρους, εφόσον βέβαια ακολουθήσει κάποιος το ρητό των παλιών «παν μέτρον άριστον». Γιατί αν κάποιος δεν τηρεί τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής που είναι η ποικιλία κι η ισορροπία κινδυνεύει το συγκεκριμένο διάστημα να πάρει βάρος από την υπερκατανάλωση νηστίσιμων τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες, όπως είναι το ταχίνι, ο χαλβάς κι η υπερβολική δόση υδατανθράκων.

Είναι λοιπόν στην ευχέρεια του καθενός να επιλέξει αν και πόσο θα νηστέψει. Όμως πριν αποφασίσει κάποιος είναι καλό να βάλει κάτω κι όλα αυτά τα θετικά που προσφέρει η νηστεία στον οργανισμό. Όταν υπάρχει πίστη και θέληση τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Ούτως ή άλλως κάθε μέρα τρώμε ό,τι θέλουμε χωρίς κανένα περιορισμό. Είναι τόσο δύσκολο να περιορίσουμε για κάποιες μέρες τον εαυτό μας σε συγκεκριμένες τροφές;

Εξάλλου η ποικιλία κι οι διαφορετικές εκδοχές των νηστίσιμων φαγητών είναι αμέτρητες. Ας το δούμε σαν μια νέα γαστρονομική εμπειρία λοιπόν κι ας ξεκινήσουμε.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Παπαϊωάννου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Maria