Article of the day: Η Ελένη Βαλαβάνη μιλά για σκέψεις περί έρωτα που δε στέκουν. Δες εδώ.

poly446

Γράφει η Α. Μ.

Η αλήθεια είναι ότι η ζωή σου δίνει πολλά μαθήματα, αρκεί να έχεις τα μάτια σου και τα αφτιά σου ανοιχτά. Έχει τον τρόπο της, ώστε κάθε μέρα να σου δίνει κάτι. Βάφτισε τις «αποτυχίες» σου «μαθήματα» κι αυτόματα θα δεις τη ζωή με άλλο μάτι. Μάθε να βρίσκεις το καλό ανάμεσα σε τόσα κακά. Εντόπισέ το και κράτα το, πορεύσου μ’ αυτό. Σε κάθε άσχημη κατάσταση, πάντα υπάρχει κάτι θετικό, ακόμη κι αν δεν το βλέπεις εσύ εκείνη τη στιγμή.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνεις αισιόδοξος, όταν όλα σου πάνε στραβά. Είναι ανθρώπινο και να στεναχωρηθείς, και να πληγωθείς, και να κλάψεις, και να νευριάσεις. Ξέσπασε όσο το έδαφος είναι ακόμα νωπό και μη θάβεις βαθιά μέσα σου συναισθήματα. Κι αυτό, γιατί μόλις περάσει αυτή η φάση κι έχεις ξεσπάσει, όσο περισσότερο μπορείς, έρχεται η στιγμή σου. Βγαίνεις δυνατότερος από κάθε κατάσταση, είτε εύθυμη είτε όχι. Δεν είμαι από αυτούς που θα σου πουν «κάθε εμπόδιο για καλό». Όμως, μην κολλάς στο παρελθόν.

Άφησέ το πίσω σου, μαζί με όλους και με όλα όσα σε έκαναν να νιώσεις άσχημα. Δε χρειαζόμαστε άλλους αρνητικούς και τοξικούς ανθρώπους στη ζωή μας. Ολοκλήρωσε τον κύκλο του δικού σου –μικρού, προσωπικού– πένθους, αλλά μετά προχώρα. Θες το κάρμα; Θες το σύμπαν; Κάτι θα γίνει κι ό,τι καλό έχεις κάνει μέχρι τώρα στη ζωή σου, θα γυρίσει σε σένα. Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει αν εσύ ο ίδιος έχεις χτίσει ένα τείχος, χωρίς περιθώρια να περάσει μέσα το οτιδήποτε. Δώσε ευκαιρίες και χρόνο στον εαυτό σου.

Μετά από κάθε μάθημα, προστίθεται κι ένα ακόμα κομματάκι στο παζλ της προσωπικότητάς σου. Μην τα περιμένεις όλα απ’ τους άλλους. Εξερεύνησε πρώτα τον εαυτό σου, πριν προσπαθήσεις να το κάνεις για οποιονδήποτε άλλον. Μην αφήσεις να το κάνει κάποιος άλλος για σένα. Για να έχεις υγιείς σχέσεις με τους γύρω σου, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις τα δυνατά κι αδύνατα σημεία σου, τα όριά σου, τις επιθυμίες σου.

Όλα αυτά, ναι μεν γίνονται με την εμπειρία και το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, χρειάζεται και πολλή προσωπική διεργασία. Μάθε να μην τα βάζεις πάντα με τους άλλους. Ρίξε τον εγωισμό σου κι απολογήσου αν πιστεύεις ότι είσαι λάθος. Προσπάθησε και δώσε άλλη μια τελευταία ευκαιρία, πριν τα παρατήσεις.

Με λίγα λόγια, δούλεψε πάνω στον εαυτό σου. Πολλές φορές ασχολούμαστε περισσότερο με τον περίγυρό μας, ρίχνουμε εκεί τις ευθύνες. Προσπαθούμε συνεχώς για άλλα άτομα, ξεχνώντας τους εαυτούς μας. Δεν είναι εγωιστικό να βάλεις μια φορά τον εαυτό σου μπροστά. Έτσι τον μαθαίνεις. Γιατί αυτός θα μείνει μαζί σου μέχρι το τέλος. Θα βοηθούσε πολύ αν είχες συμφιλιωθεί μαζί του μέχρι τότε.

Δεν κάνω την έξυπνη. Όλα αυτά τα γράφω, για να προσπαθήσω να τα κάνω περισσότερο κι εγώ. Είναι ώρα να αγαπήσουμε λίγο παραπάνω τους εαυτούς μας και να αφήσουμε πίσω ό,τι μας κρατάει απ’ το να αναπτυχθούμε ψυχικά. Κλείσε τον κύκλο σου και προχώρα, άνοιξε έναν καινούριο.

Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη