Check it out: Διαγωνισμός Διηγήματος σε συνεργασία με τη Fylatos Publishing. Πάρε μέρος εδώ!

cnv-c

Καμιά φορά υπάρχει η σκέψη του πώς γίνεται άνθρωπος σε άνθρωπο να διαφέρει τόσο πολύ, αφού η βάση παραμένει κοινή. Οι προσωπικότητες είναι αυτές που δίνουν την απόχρωση και λογικό να διαφέρουν· έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι πιθανές κατηγορίες;

Στο μοντέλο Myers-Briggs υπάρχουν 16 πιθανοί τύποι προσωπικότητας και είναι βασισμένοι σε 4 διχοτομίες αυτές που πρώτος έθεσε επί τάπητος ο Καρλ Γιούνγκ. Αυτές είναι η εσωστρέφεια (introversion– I) ή η εξωστρέφεια (extraversion– E), η διαίσθηση (intuition– N) ή η αίσθηση (sensing– S), η λογική (thinking– T) ή το συναίσθημα (feeling– F), και η κριτική (judging– J) ή η αντίληψη (perceiving– P). Αναλόγως με τις προτιμήσεις σε κάθε διχοτομία και τις αλληλεπιδράσεις που δημιουργούνται, συνδυαστικά δημιουργούνται 16 πιθανότητες για το ποιος τελικά είσαι. Σε σχέση με άλλες μεθόδους για τύπους προσωπικότητας, αυτή διαφέρει γιατί βασίζεται στις προτιμήσεις και στις δεξιότητες.

Απαντώντας σε 4 ερωτήσεις και συνδυάζοντας τα γράμματα μεταξύ τους, μπορείς να βρεις ποιος τύπος είσαι. Η πρώτη ερώτηση είναι για τον αγαπημένο σου «κόσμο». Προτιμάς να εστιάζεις στον εξωτερικό κόσμο (Ε) ή τον δικό σου εσωτερικό κόσμο (Ι); Η δεύτερη ερώτηση αφορά τις πληροφορίες. Προτιμάς να εστιάζεις στις βασικές πληροφορίες που σου παρέχονται (S) ή στο να ερμηνεύεις και να δίνεις εσύ νόημα στις πληροφορίες (Ν); Η επόμενη ερώτηση αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να λάβεις. Προτιμάς να λαμβάνεις αποφάσεις με λογική και συνέπεια (Τ) ή να αποφασίζεις αναλόγως με τους ανθρώπους και τις διαφορετικές συνθήκες ενστικτωδώς (F); Και τέλος, η τελευταία ερώτηση αφορά τα πλάνα. Προτιμάς να αποφασίζεις τα πράγματα (J) ή θες να παραμένεις ανοιχτός σε νέες επιλογές και στο ό, τι προκύψει (P);

Όταν απαντηθούν αυτές οι 4 ερωτήσεις, τότε συνδυάζοντας τα 4 γράμματα, υπάρχουν 16 διαφορετικές πιθανότητες για το τι τύπο προσωπικότητας έχεις.

 

1. ISTJ
Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται ως ήσυχος και σοβαρός. Κερδίζει τις επιτυχίες του με αξιοπιστία. Είναι πρακτικός τύπος, ρεαλιστής και υπεύθυνο άτομο. Χρησιμοποιεί τη λογική στις αποφάσεις του και απολαμβάνει την οργάνωση σε όλους τους τομείς της ζωής του. Τύπος των παραδόσεων.

 

2. ISTP
Αθόρυβος παρατηρητής αλλά δρα άμεσα μόλις εντοπίσει κάποιο πρόβλημα. Χαρακτηρίζεται από ευελιξία και ανεκτικότητα. Αναλύει τα πάντα έτσι ώστε να βρει τον πυρήνα του προβλήματος και απλά βρίσκει τον τρόπο να κάνει τα πράγματα να δουλέψουν. Εκτιμά την αξία της αποδοτικότητας.

 

3. ISFJ
Ήσυχος, φιλικός και ευσυνείδητος θεωρείται αυτός ο τύπος. Χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα. Εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του χωρίς δισταγμούς. Θυμάται λεπτομέρειες για τα άτομα που νοιάζεται κι ενδιαφέρεται για τα αισθήματα των άλλων. Προσπαθεί πάντα να δημιουργεί ένα αρμονικό περιβάλλον.

 

4. ISFP
Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται σαν ήσυχος, φιλικός, ευαίσθητος και ευγενικός. Απολαμβάνει το τι συμβαίνει γύρω του τη δεδομένη στιγμή. Θέλει το δικό του χώρο και χρόνο και είναι αφοσιωμένος στις αξίες του και τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για αυτόν. Αντιπαθεί όποιου είδους διαφωνίες ή συγκρούσεις.

 

5. INFJ
Αναζητά νόημα και τρόπους να συνδεθεί με ιδέες, ανθρώπους και υλικά αγαθά. Θέλει να καταλάβει τι παρακινεί τους ανθρώπους και είναι αφοσιωμένος και σταθερός στις αξίες του. Έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για το πώς να εξυπηρετήσει το κοινό καλό και είναι αποφασισμένος στην υλοποίησή του.

 

6. INFP
Ιδεαλιστής και πιστός στις αξίες και τα άτομα που τον ενδιαφέρουν. Αναζητά μία εξωτερική ζωή που να ταιριάζει με τις αξίες του. Είναι περίεργος ως άνθρωπος και αντιλαμβάνεται γρήγορα τις δυνατότητες που μπορεί να υπάρξουν για να υλοποιήσει τις ιδέες του. Προσπαθεί να καταλάβει τους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους. Προσαρμόζεται εύκολα και αποδέχεται τα πάντα εκτός αν απειλείται κάποια από τις αξίες του.

 

7. INTJ
Χαρακτηρίζεται από ένα πρωτότυπο μυαλό και έχει μία καλή ιδέα για το πώς να επιτύχει τους στόχους του. Παρατηρεί μοτίβα από εξωτερικά συμβάντα και αναπτύσσει προοπτικές μεγάλης εμβέλειας. Όταν δεσμευτεί να κάνει κάτι, το φέρνει εις πέρας. Είναι ανεξάρτητος και έχει ψηλά πρότυπα για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους.

 

8. INTP
Αυτός ο τύπος προσπαθεί να βρει λογικές εξηγήσεις για αυτά που τον ενδιαφέρουν. Πιο θεωρητικός τύπος, ενδιαφέρεται περισσότερο για ιδέες παρά για κοινωνική αλληλεπίδραση. Ήσυχος, ευέλικτος και εύκολα προσαρμόσιμος σε διάφορες καταστάσεις. Εστιάζει στο να λύσει τα προβλήματα σε βάθος. Είναι δύσπιστος, επικριτικός και πάντα αναλύει τις περιστάσεις.

 

9. ESTP
Είναι ανεκτικός τύπος και πάντα προσεγγίζει τα πράγματα με ρεαλισμό και βρίσκει άμεσα αποτελέσματα. Θέλει πάντα να δράσει για λύσει το πρόβλημα και βαριέται με τις θεωρίες. Επικεντρώνεται στο εδώ και τώρα, είναι αυθόρμητος και απολαμβάνει τις στιγμές με άλλους. Μαθαίνει με τις πράξεις και απολαμβάνει τις υλικές ανέσεις.

 

10. ESTJ
Αυτό τον τύπο τον χαρακτηρίζει η πρακτικότητα και ο ρεαλισμός. Είναι αποφασιστικός και υλοποιεί γρήγορα τις αποφάσεις του με δυναμικότητα. Οργανώνει διάφορα έργα και τους ανθρώπους γύρω του για να λάβει αποτελέσματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Προσέχει πολύ τις λεπτομέρειες της ρουτίνας και ακολουθεί λογικά πρότυπα.

 

11. ESFP
Είναι πολύ φιλικός και αποδέχεται εύκολα. Λατρεύει τη ζωή, τους ανθρώπους και τις υλικές ανέσεις. Είναι εξωστρεφές άτομο και συνεργάζεται με άλλους για να φέρει εις πέρας αυτό που θέλει. Κυριαρχείται από την κοινή λογική αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να κάνει τη δουλειά διασκεδαστική. Προσαρμόζεται εύκολα σε καινούριο περιβάλλον και είναι αυθόρμητος. Μαθαίνει με το να δοκιμάζει κάτι καινούριο με άλλα άτομα.

 

12. ESFJ
Ο τύπος αυτός θεωρείται φιλόξενος, ευσυνείδητος και συνεργάσιμος. Θέλει αρμονία και οδηγείται με αποφασιστικότητα για να το πετύχει. Είναι συνεργάσιμος έτσι ώστε να πετύχει τους στόχους του με ακρίβεια και έγκαιρα. Είναι πιστός και προσέχει τι χρειάζονται οι άλλοι έτσι ώστε να τους το προσφέρει. Θέλει να τον εκτιμούν για το ποιος είναι.

 

13. ENFP
Ενθουσιώδης τύπος με φαντασία. Βλέπει τη ζωή γεμάτη με δυνατότητες. Αποζητά επιβεβαίωση από τρίτους. Εκτιμά εύκολα καθώς επίσης και υποστηρίζει εύκολα. Έχει λεκτική ευχέρεια και έχει την ικανότητα να αυτοσχεδιάζει για αυτό και βασίζεται σε αυτό. Είναι ευέλικτος και αυθόρμητος.

 

14. ENFJ
Είναι υπεύθυνο άτομο, ζεστό και δείχνει εμπάθεια. Προσαρμόζεται εύκολα στα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Βρίσκει δυνατότητες σε όλους και προσπαθεί να τους βοηθήσει να τις αξιοποιήσουν. Ανταποκρίνεται και στον έπαινο αλλά και στην κριτική. Είναι κοινωνικός και προσπαθεί να ηγείται μία ομάδα ατόμων με το να τους εμπνέει.

 

15. ENTP
Ειλικρινής λέγοντας ντόμπρα τις απόψεις του. Βρίσκει πάντα λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Δημιουργεί δυνατότητες και τις αναλύει στρατηγικά. Μπορεί να διαβάζει τους ανθρώπους. Βαριέται με τη ρουτίνα και σπάνια κάνει το ίδιο πράγμα με τον ίδιο τρόπο. Αποκτά νέα ενδιαφέροντα το ένα μετά το άλλο.

 

16. ENTJ
Αποφασιστικός και έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία. Αντιλαμβάνεται αμέσως παράλογους και αναποτελεσματικούς τρόπους και αναπτύσσει διαδικασίες για να επιλύσει οργανωτικά προβλήματα. Απολαμβάνει μακροπρόθεσμους στόχους και είναι ενημερωμένος για όλα. Προσπαθεί πάντα να μαθαίνει και να μεταδίδει στους άλλους αυτά που ξέρει. Έχει ισχυρή άποψη για τις ιδέες του.

 

Η ουσία της θεωρίας αυτής είναι ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων δεν είναι τυχαία, αντιθέτως είναι πολύ σταθερή λόγω του τρόπου που οι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν την αντίληψή τους. Η θεωρία Myers-Briggs έχει ως στόχο να κατανοήσεις τις διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους και ότι δεν υπάρχει κάποιος τύπος ανώτερος από τον άλλο και οι 16 τύποι είναι ίσοι.

Συντάκτης: Νίκη Παπαμιλτιάδους
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου