Είτε τους συμπαθεί κανείς είτε όχι, αδιαμφισβήτητα οι Βρετανοί κατόρθωσαν να κατακτήσουν μουσικά όλον τον κόσμο, με ονόματα-σταθμούς για την παγκόσμια μουσική, ιδιαίτερα για τη ροκ σκηνή. Όποιο είδος και αν σε εκφράζει μουσικά, είναι δύσκολο να μην υποκλιθείς μπροστά στο μέγεθος των καλλιτεχνών αυτών, κάποιοι από τους οποίους όχι μόνο υπήρξαν κορυφαίοι στο είδος που υπηρέτησαν, μα κατάφεραν να το πάνε ένα (ή περισσότερα) βήμα παραπέρα. Χωρίς, λοιπόν,  καθυστέρηση, ακολουθούν 10 φορές όπου η Μεγάλη Βρετανία κέρασε μουσικάρες κι άφησε όλον τον υπόλοιπο κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Μεγάλη Βρετανία-Υπόλοιπος Κόσμος: σημειώσατε πολλούς άσσους μαζεμένους!

 

1. Pink Floyd

Δε θα μπορούσα να ξεκινήσω με άλλη μπάντα, όχι μόνο γιατί αποτελούν αγαπημένο συγκρότημα, αλλά και γιατί υπήρξαν με κάθε τρόπο πρωτοπόροι, όχι μόνο γιατί έδωσαν στον κόσμο albums για να παραμιλά για χρόνια, αλλά και γιατί στην ουσία δημιούργησαν ένα είδος που όμοιό του δεν υπήρχε μέχρι τότε και που ενέπνευσε πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες, χωρίς, ωστόσο, κανείς να μπορέσει ποτέ να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα και με την ίδια επιτυχία. Από την εποχή του μοναχικού και «παράξενου διαμαντιού» τους που άκουγε στο όνομα Syd Barett στον σαφή πολιτικοκοινωνικό προσανατολισμό του Roger Waters και μετά στην ατμοσφαιρικότατη μετά-Waters εποχή, μιλάμε για μια μπάντα με χίλια πρόσωπα και μουσικές που κόβουν την ανάσα.

 

2. The Beatles

Φυσικά, από μια τέτοια λίστα δε θα μπορούσαν να λείπουν τα θρυλικά «σκαθάρια», που άφησαν εποχή παγκοσμίως με τις μουσικές τους, την πολυτάραχη ζωή τους και τα μηνύματα που πέρασαν μέσα από τα κομμάτια τους. Οι μάγκες αυτοί ξεκίνησαν το 1960 από το εξωτικό Liverpool της Αγγλίας και γνώρισαν τεράστια αναγνώριση και επιτυχία σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, παραμένοντας, μάλιστα, ακόμη και σήμερα, στη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου με τους best-selling καλλιτέχνες όλων των εποχών, αλλά και μια από τις πιο influential μπάντες για τους νέους της εποχής παγκοσμίως. Αντιστοίχως πρωτοπόροι στο είδος τους με τους προαναφερθέντες Pink Floyd αλλά με διαφορετικούς τρόπους, οι Beatles  πειραματίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους με στοιχεία από διαφορετικά μουσικά είδη, όπως η hard rock, η κλασσική και η pop μουσική.

 

3. Rolling Stones

Χωρίς ανάσα, χωρίς διακοπή, τρέχουμε να μιλήσουμε για τους επόμενους μουσικούς ογκόλιθους της παγκόσμιας σκηνής, που φυσικά ακούν στο όνομα ‘Rolling Stones’. Υπήρξαν πρωτεργάτες του κινήματος British Invasion, μαζί με τα αγαπητά «σκαθάρια», τους Who (βλ. παρακάτω), τους Kinks αλλά και τους Animals, αφού επηρέασαν πολύ μεγάλο μέρος του μουσικού κοινού τόσο στη χώρα τους όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το ατμοσφαιρικότατο ‘She’s a Rainbow’ μέχρι το δυναμικότατο ‘Sympathy for the Devil’, το συγκρότημα αυτό έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και οι λόγοι είναι προφανείς. Plus, έχω να σου πω ότι είναι τόσο παθιασμένοι με αυτό που κάνουν που σήμερα, εν έτει 2020, 80-φεύγα χρονών άνθρωποι, είναι ξανά στο studio και ηχογραφούν το νέο τους album που αναμένεται να κυκλοφορήσει 4 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, έχοντας κάνει την πιο πρόσφατη περιοδεία τους μόλις πέρσι! Τη μισή ενέργειά τους να είχα κάθε μέρα και δεν ήθελα τίποτε άλλο!

 

4. Queen

Τι να πρωτοπεί κανείς για τη συγκροτηματάρα αυτή και για το φαινόμενο Mercury! Τα αγόρια αυτά ένωσαν τις δυνάμεις τους στο Λονδίνο κάπου στο μακρινό 1970 και έκτοτε μεγάλοι vocalists ανά τον κόσμο επιθυμούν διακαώς να κλειστούν στο ντουλάπι τους από ντροπή όταν ακούν εκείνη τη θρυλική τελευταία κορώνα του Freddie της καρδιάς μας στο Show Must Go On. Κάποια χρόνια μετά την ίδρυσή τους κατόρθωσαν την (ακατόρθωτη) κυκλοφορία τεσσάρων δίσκων σε μόλις τρία χρόνια με τελευταίο στη σειρά το A Night at the Opera του 1975, που περιλαμβάνει το θρυλικό και ανατριχιαστικότατο Bohemian Rhapsody, το οποίο διατήρησε την πρωτιά στα βρετανικά charts για εννιά ολόκληρες εβδομάδες.

 

5. America

Μπάντα λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό, που όμως έχει όμορφα και ιδιαίτερα πράγματα να πει. Καταρχάς, έχουμε το αξιοπερίεργο να έχουμε Βρετανούς που να τους λένε America, το λες γενικά και κουφό! Κατά δεύτερον, έχουμε μπάντα με όμορφες και αισθαντικές μπαλάντες που θυμίζει πολύ τους πιο γνωστούς στο ευρύ κοινό Simon and Garfunkel, οι οποίοι, ωστόσο, μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού! Άκου τους και δε θα χάσεις, στο υπογράφω!

 

6. The Who

Τι να πρωτοπείς και πού να πας! Εκτός του ότι υπήρξαν από τις μπάντες του 20ου αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή και με πάνω από 100.000.000 πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως, οι Who αποτελούν και μία από της μπάντες με τα περισσότερα reunions στη μακρόχρονη ιστορία τους που ξεκινά από το μαγικό 1964, όταν ακόμη άκουγαν στο όνομα ‘The Detours’. Οι τύποι αυτοί οι απίστευτοι έχουν 12 studio albums στο ενεργητικό τους, το τελευταίο εκ των οποίων κυκλοφόρησε το 2019 και έγιναν γνωστοί τόσο από κομματάρες όπως το ‘I Can’t Explain’ (που ήταν και το πρώτο single που κυκλοφόρησαν ως Who) και το ‘Won’t get fooled again’ όσο και από τις εκρηκτικές εμφανίσεις τους επί σκηνής.

 

7. Phil Collins

Αν μπορούσε να δοθεί ένας χαρακτηρισμός για τον καλλιτέχνη αυτόν, αυτός θα ήταν «μουσικό πολυεργαλείο» ή ο «τα κάνει όλα και συμφέρει» της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Είτε ως drummer και vocalist (δύσκολος συνδυασμός, θα πω εγώ) των θρυλικών Genesis είτε μετέπειτα στη σόλο καριέρα του, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η φωνή του και τα κομμάτια που έγραψε μας συγκίνησαν και μας ανατρίχιασαν μέχρι και τις βλεφαρίδες! Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι, εκτός από drummer και vocalist είναι και μουσικός παραγωγός και ηθοποιός και συνθέτης, ενώ στο διάστημα της solo καριέρας του από το 1982 μέχρι το 1990 είχε 3 κομμάτια στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου και 7 σε αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών στην πρώτη θέση. Υπήρξε και πίσω από το σάουντρακ του αγαπημένου μας Ταρζάν, αυτό πού το πας!

 

8. Jethro Tull

Ίσως και η πολυπληθέστερη αριθμητικά μπάντα στην ιστορία της αφού, πέρα από τα 5 βασικά ιδρυτικά της στελέχη μετρά και 21 past members, καθώς και 17 guest μουσικούς. Μουσικά ο Ian Anderson (vocalist, φλαουτίστας, ακουστικός κιθαρίστας και πολλά ακόμα) με τη μπάντα του κυμάνθηκαν αρχικά σε jazz fusion και blues rock ήχους, εισάγοντας, επίσης, στοιχεία hard rock και folk, ενώ δε λείπουν, ακόμα, και οι επιρροές της κλασικής μουσικής.

 

9. David Bowie

Ένας υπέροχος μουσικός, ένας καλλιτέχνης που επηρέασε όσο λίγοι με την εικόνα του και τη δουλειά του και δυστυχώς, μια αρκετά πρόσφατη απώλεια για την παγκόσμια μουσική σκηνή, αφού έχει μόλις τέσσερα χρόνια που έφυγε από τη ζωή. Γεννημένος στο Brixton του Νότιου Λονδίνου, άρχισε την καριέρα του στη μουσική το 1963, με το πασίγνωστο ‘Space Oddity’ 6 χρόνια αργότερα να του χαρίζει την πρώτη του είσοδο στο top-five των βρετανικών charts. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του δήλωνε επηρεασμένος από μεγάλους rock ‘n’ roll καλλιτέχνες όπως ο Elvis Presley, ωστόσο, αργότερα, έφερε ένα πιο performative και θεατρικό στiλ στις δισκογραφικές του δουλειές, επηρεασμένος από musical-theatre συνθέτες της εποχής.

 

10. Elton John

Last but not least, που θα ‘λεγαν και στην πατρίδα του, ο Sir Elton Hercules John, όπως είναι ολογράφως ο τίτλος που του απονεμήθηκε εκ της βασιλικής οικογενείας της Αγγλίας, παραμένει, ακόμη και σήμερα, ένας από τους εμβληματικότερους Βρετανούς καλλιτέχνες στον κόσμο. Εκτός της αμιγώς προσωπικής δισκογραφικής του δουλειάς (highlight της οποίας αποτελεί το ‘Candle in the Wind 1997’, τραγούδι-φόρος τιμής στο θάνατο της πριγκίπισσας Diana, που ακόμη και σήμερα είναι στην πρώτη θέση των best-selling singles της Βρετανίας με 33.000.000 αντίτυπα), έχει γράψει και μουσική για ταινίες και musicals όπως το Lion King (ποιος δεν θυμάται το υπέροχο ‘Can’t you feel the love tonight?’), το Aida και το Billy Elliot.

 

Bonus Track: Προφανώς και δε θα μπορούσαν να λείπουν από ένα άρθρο σαν και αυτό οι υπέροχες γυναικείες φωνές που έδωσε η Μεγάλη Βρετανία απλόχερα στον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν άρθρο από μόνες τους. Από τα μαγευτικά γρέζια της Amy Winehouse, της Joss Stone και της Annie Lenox μέχρι τις ανατριχιαστικά μεταλλικές και αιχμηρές φωνές της Bonnie Tyler, της Jessie-J και της Adele, οι Βρετανίδες vocalists έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στο διεθνές μουσικό στερέωμα σε παραπάνω από ένα μουσικά είδη. Ήταν μοιραίο τελικά, από αναποφασιστικότητα της συντάκτριας για το ποιους καλλιτέχνες να πρωτοβάλει να έχουμε πολλές παραπάνω από δέκα φορές που οι Βρετανοί μας έδειξαν μουσική σε αυτό το άρθρο κι ίσως θα έχουμε πολλές περισσότερες!

 

Συντάκτης: Έλενα Καργοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου