Συνήθως σε ένα χωρισμό λένε ότι φταίνε και οι δύο. Κάποιος συμμερίζεται το μερίδιο της ευθύνης του και κάποιος μπορεί να είναι τόσο θολωμένος που δεν το βλέπει και τα ρίχνει όλα στον άλλο. Η περίπτωση, όμως, να αλλάξει κάποιος γνώμη μετά το χωρισμό, είναι μεν κατακριτέα από τους περισσότερους -εσύ έφυγες πρώτος άρα εσύ φταις και μείνε εκεί που είσαι- αλλά δεν παύει να είναι και δικαίωμα.

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Δεν είναι κακό να ξαναγυρίσεις σε κάποιον, εφόσον έχεις αισθήματα και ξέρεις ότι έχει και εκείνος. Κάποιες σχέσεις χρειάζονται reboot. Και λίγοι τολμάνε να το κάνουν. Πρέπει ένας κύκλος να κλείσει και ένας άλλος να ξανανοίξει. Γι’ αυτό δεν είναι κακό να αλλάξεις γνώμη. Ο χωρισμός -έστω και προσωρινός- κάποιες φορές βοηθάει να ξεκαθαρίσετε και οι δύο τα πράγματα μέσα σας και να δείτε πιο καθαρά τι θέλει ο καθένας από το σύντροφό του σε αυτή τη σχέση.

Επίσης, κάποιοι άνθρωποι παίρνουν την πρωτοβουλία και φεύγουν πρώτοι, για να κρούσουν ένα κώδωνα κινδύνου στο σύντροφό τους για το τέλμα στο οποίο έχει φτάσει η μεταξύ τους σχέση. Όταν βλέπεις ότι ο σύντροφός σου με τις πράξεις του επηρεάζει αρνητικά το δεσμό σας, είναι συνετό να φύγεις πρώτος και αν σιγουρευτείς ότι ο άλλος είναι διατεθειμένος να αλλάξει, τότε γιατί όχι να γυρίσεις πίσω και να ξαναρχίσετε μαζί κάτι απ’ την αρχή.

Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να αποδεσμευτούν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν και πώς να προχωρήσουν στη ζωή τους. Είναι μια μορφή δοκιμασίας, εντελώς προσωπική, που όμως στο τέλος μπορεί να βοηθήσει και τους δύο. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι δεν έχουν μάθει όλοι να δουλεύουν με τον εαυτό τους παρουσία πολλών, αντιθέτως έχουν την ανάγκη να μείνουν για κάποιο χρόνο και σε κάποιο χώρο μόνοι τους και να ανακαλύψουν τις αντοχές και τα όριά τους. Γι’ αυτό και επιλέγουν να φύγουν πρώτοι από μια σχέση, πριν φτάσουν στο σημείο να νιώθουν ότι πνίγονται από το σύντροφό τους και να εξαφανιστούν χωρίς εξήγηση.

Επιπλέον, όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος. Ακόμα και αυτοί που επιλέγουν να φύγουν από μία σχέση πρώτοι. Μπορεί να κάνουν αυτό το λάθος, ορμώμενοι από τον αυθορμητισμό τους ή ακόμη και από ανασφάλεια. Δεν είναι όμως κακό να κάνεις λάθη. Κακό είναι να μην το αναγνωρίσεις εγκαίρως και μην κάνεις τίποτα για να το διορθώσεις. Τα εύκολα και λανθασμένα συμπεράσματα βγαίνουν από αυτούς που δε βλέπουν τα δικά τους λάθη. Και όπως έχει πει και ο αξέχαστος Bob Marley «τίποτα δεν είναι λάθος, αν σε κάνει ευτυχισμένο».

Οπότε καταλήγουμε ότι όντως μπορεί να συμβεί. Κάποιος μπορεί να πει το «θέλω να χωρίσουμε» και μετά να θέλει να γυρίσει πίσω, αν και οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι αυτός που θέλει, μένει. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν τους δικούς του μηχανισμούς αυτογνωσίας και αυτοκριτικής και χρειάζονται ένα μικρό time-out στη ζωή τους. Υπάρχουν και αυτοί που το μετανιώνουν και θέλουν να διορθώσουν αυτή την άτυχη επιλογή τους. Και έχουν δικαίωμα να το κάνουν. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι.

 

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.