Αρκετές φορές έχουν δημοσιευτεί άρθρα και έχουν γίνει σχετικά ρεπορτάζ για τα δικαιώματα των παιδιών. Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη μάχη υπέρ αυτών των δικαιωμάτων με το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά- ή αλλιώς με τη UNICEF. Στις 20 Νοεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ψήφισε κι ενέκρινε τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και η 20η μέρα του Νοέμβρη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η ιστορία όμως της επίσημης εδραίωσης της λίστας με τα δικαιώματα των παιδιών είχε ήδη ξεκινήσει αρκετές δεκαετίες πριν.

Λίγο  καιρό μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη μετρούσε θύματα και πληγές. Μέσα όμως στον κόσμο που εξελισσόταν, άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές που ζητούσαν την κατάργηση της παιδικής εργασίας και τη σωστή προστασία και φροντίδα των παιδιών. Έτσι το 1923 η Βρετανίδα Eglantyne Jebb συνέταξε μία Χάρτα με τα βασικά δικαιώματα των παιδιών, τονίζοντας κυρίως το καθήκον που έχει η διεθνής κοινότητα να προστατεύσει πρωτίστως τα μικρά παιδιά. Αυτή η Χάρτα, αν και σύντομη και λιτή, κατοχυρώθηκε ως η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού– ή αλλιώς η Διακήρυξη της Γενεύης- και ένα χρόνο μετά στις 26 Νοεμβρίου 1924 υιοθετήθηκε από την Κοινωνία των Εθνών.

Την σπουδαία –και πρωτοπόρα για την εποχή εκείνη- προσπάθεια της Jebb διαδέχθηκε το 1946 η ίδρυση από τη Γενική Συνέλευση του νεοσύστατου τότε Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών της UNICEF. Όπως κι εδώ κύριος στόχος αυτής της προσπάθειας ήταν αρχικά η φροντίδα των παιδιών και των μητέρων που ήταν θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η λίστα όμως της Jebb ήταν αυτή που το 1959 θα εμπλουτιστεί και θα υιοθετηθεί στις 20 Νοεμβρίου από τον Ο.Η.Ε. ως η επίσημη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Αυτή η Διακήρυξη έδωσε μια νέα ταυτότητα στα παιδιά που ζούσαν στα στρατόπεδα, καθώς πλέον αναγνωρίστηκε ανοικτά κι επίσημα η υποχρέωση κάθε κοινωνίας να τα προστατεύσει και να τα φροντίζει: «Η κοινωνία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα έχουν το καθήκον να παρέχουν ιδιαίτερη φροντίδα στα παιδιά χωρίς οικογένεια και στα παιδιά που δεν έχουν επαρκή μέσα συντηρήσεως. Η παροχή κρατικών επιδομάτων κι άλλης βοήθειας για τη συντήρηση των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών είναι επιθυμητή».

Η ρηξικέλευθη αυτή κίνηση του ΟΗΕ σε συνδυασμό με την ίδρυση κι εξάπλωση των δραστηριοτήτων της UNICEF σε όλο τον κόσμο θα φέρει 30 χρόνια μετά, στις 20 Νοεμβρίου 1989, τα Ηνωμένα Έθνη να κατοχυρώνουν και να υπογράφουν τη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μια λίστα που όλο και μεγάλωνε, ευτυχώς. Αν κι ακούγονται σαν να είναι ίδια πράγματα, υπάρχουν διαφορές και μάλιστα κάποιες αρκετά ριζοσπαστικές. Η Διακήρυξη του 1959 μιλούσε για την προστασία του παιδιού και της μητέρας ενώ πλέον το 1989 αναφέρεται για πρώτη φορά ο όρος «γονείς», εδραιώνοντας τη γονική ισότητα.

Από τη Χάρτα της Γενεύης με τα 10 άρθρα, πλέον περάσαμε στη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης με τα 54 άρθρα. Οι 4 βασικές τους αρχές όμως είναι σταθερές και δεν αλλάζουν όσα χρόνια και να περάσουν. Όχι στο ρατσισμό και στις διακρίσεις, αξιοπρεπή επιβίωση και φροντίδα του παιδιού, ελευθερία γνώμης και συμμετοχής στην εκπαίδευση και να γίνεται οτιδήποτε καλυτερεύει τη ζωή του. Στη σύμβαση του 1989, η Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. πρόσθεσε το 2000 δύο δυναμικά πρωτόκολλα για την προστασία των παιδιών από τις ένοπλες συγκρούσεις και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Οι προσπάθειες διεθνών οργανισμών κι οργανώσεων με τα χρόνια επικεντρώνονται στην τήρηση και διαφύλαξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς οι εποχές αλλάζουν και τα νομικά πλαίσια των χωρών του κόσμου μεταβάλλονται με γοργούς ρυθμούς. Μέσα όμως από τις προσπάθειες των πολλών, πάντα θα αναρριχάται στην επιφάνεια μία φράση από τη Διακήρυξη του 1959, ίσως η πιο σημαντική αρχή για τη προστασία τους και ουσιαστικά αιτιολογεί γιατί είναι βασικό να έχει ένα παιδί δικαιώματα: «Επειδή η ανθρωπότητα οφείλει στο παιδί ό, τι καλύτερο έχει να δώσει».

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου