Σε μια ερωτική σχέση υπάρχουν συνήθειες που δένουν το ζευγάρι κι άλλες που δημιουργούν προβλήματα. Οι ιδέες, οι απόψεις και τα βιώματά μας καμιά φορά διαμορφώνουν συμπεριφορές που είναι δύσκολο να κατανοήσει και να αποδεχτεί το έτερον ήμισυ. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που στα μάτια των περισσοτέρων φαντάζουν επιβλαβείς για μια σχέση, αλλά αποδεικνύεται ότι συμβάλλουν θετικά στο να αποκτήσει ισχυρά θεμέλια. Είναι κάποια μικρά πράγματα που αν αναλογιστούμε με καθαρό μυαλό τις συνέπειές τους, ακόμα και ο πιο πληγωμένος θα δει ότι υπάρχει κάτι καλό πίσω από αυτά.

 

1. Κάποιες διαφωνίες δε λύνονται

Διαφωνίες πάντα θα υπάρχουν σε όλες τις σχέσεις. Όσο όμως δε θίγουν την αξιοπρέπειά μας και τον σεβασμό που δείχνουμε στον άλλο ή που λαμβάνουμε μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί. Όλα τα προβλήματα είναι ανέφικτο να αποκτήσουν λύση τη στιγμή που προκύπτουν. Κάποιες φορές χρειάζεται χρόνος και υπομονή για πούμε ότι κάπου καταλήξαμε. Από τη στιγμή που όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, γιατί πρέπει να συμφωνούν στα πάντα; Τα ετερώνυμα έλκονται, τα ομώνυμα απωθούνται, λέει ένας νόμος της φύσης.

 

2. Προτιμούμε την ειλικρίνεια

Δύσκολο πράγμα η ειλικρίνεια και πολλές φορές η αλήθεια μπορεί να πληγώσει. Καλύτερα όμως να ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε απ’ το να ‘χουμε μαύρα μεσάνυχτα. Πολλές φορές θεωρούμε ότι ένα λευκό ψεματάκι λέγεται για να προστατέψουμε ή να μη στεναχωρήσουμε το ταίρι. Όμως, αλήθεια και πάλι αλήθεια, κι ας έρθουμε αντιμέτωποι με φωνές ή μούτρα, γιατί εκ των υστέρων θα μας βγει σε καλό.

 

3. Είναι οκ να μας γοητεύουν κι άλλα άτομα

Όταν είσαι σε σταθερή σχέση είναι αναμενόμενο να μην αναζητάς τον έρωτα σε άλλη αγκαλιά. Το να σε γοητεύουν όμως άλλα άτομα δεν είναι απαραίτητα κακό. Σύμφωνα με ψυχολόγους πρόκειται για στοιχείο που σε βοηθάει να καταλάβεις τι θες από τον σύντροφό σου και τι ψάχνεις. Το να σου αρέσει η συμπεριφορά ενός προσώπου δεν είναι κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απιστία. Εξάλλου το να σου περάσει κάτι απ’ το μυαλό απ’ το να το κάνεις απέχει αρκετά.

 

 

4. Κάποιες φορές είναι καλύτερο το τέλος

Όσο άσχημο και στενάχωρο κι αν ακούγεται αυτό, το να λήξεις κάτι που δεν τραβάει πολλές φορές μπορεί ν’ ανακουφίσει και τους δύο. Όταν είσαι σε σχέση και βλέπεις ότι δε στρώνει ή ότι το μεταξύ σας δεν εξελίσσεται με υγιή τρόπο, ποιος ο λόγος να μείνεις; Σίγουρα ακούγεται απόλυτο, αλλά αν το σκεφτείς με ψυχραιμία μπορεί το φινάλε να σας λυτρώσει. Αξίζει βέβαια να κάνετε πρώτα μια κουβέντα μήπως και με τον διάλογο μπορέσει να βελτιωθεί ή να αλλάξει κάτι.

 

5. Λίγος χρόνος χωριστά δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Η σχέση είναι ωραία, όπως και το να περνάτε χρόνο μαζί κάνοντας διάφορα πράγματα. Καθένας όμως έχει ανάγκη από λίγη μοναξιά, από χρόνο με τον εαυτό του. Η σχέση μοιάζει με μηχάνημα που δουλεύει συνεχώς και χρειάζεται κάποιες φορές να μείνει «σβηστό» για να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας του. Ο χρόνος χωριστά δε σημαίνει απαραίτητα πως δε θέλετε ο ένας τον άλλο, αλλά είναι μια ευκαιρία να κάνεις «reboot» και να δεις τι πραγματικά θέλεις. Επίσης, είναι ένας τρόπος να δεις από απόσταση τα προβλήματα της σχέσης και να σκεφτείς λύσεις. Κι αν φοβάσαι ότι ένα «διάλειμμα» ή λίγος χρόνος χωριστά μπορεί να σας χωρίσει, θυμήσου την υπέροχη ιστορία αγάπης του Ross και της Ratchel «when they were on a break» από τη μέση της 3ης σεζόν μέχρι και την 10η.

 

6. Τα ελαττώματα δε θα πάψουν να υπάρχουν 

Το πιο δύσκολο κομμάτι σε μια σχέση είναι να αποδεχτεί ο ένας τα ελαττώματα του άλλου. Κανείς δε γεννήθηκε τέλειος και ούτε πρόκειται να γίνει. Στο «πακέτο» του χαρακτήρα του συντρόφου σου περιλαμβάνονται προτερήματα και στραβά κι όλα αυτά μαζί συνθέτουν τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Το να τα αποδεχτείς δείχνει σεβασμό προς το ταίρι και προς την επιλογή που έχεις κάνει. Κι αν προσπαθήσεις να αλλάξεις τον άνθρωπο που έχεις πλάι σου, κάποια στιγμή θα πάψει να ‘ναι το πρόσωπο που αγάπησες.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.