Ένας ιδεαλιστής, ένας οραματιστής, ή ένας τρελός στον κόσμο της ουτοπίας; Η ψυχή του καλλιτέχνη μοιάζει άβυσσος.

Η ψυχή του καλλιτέχνη θα μπορούσε ν’ αποτυπωθεί στον καμβά, ως μια αιθέρια γυναίκα, ως η αύρα της ψυχής της. Μια πεταλούδα. Μια νεράιδα, όπως την αποτυπώνει με τα χρώματα της ψυχής του κι ο καλλιτέχνης Νικόλαος Γύζης.Απεικονίζει την Ψυχή της ελληνικής μυθολογίας που κάθεται στην είσοδο της σπηλιάς για τον κάτω κόσμο και κρατάει στο χέρι της ένα κουτί που της έδωσε η Αφροδίτη. Έργο αλληγορικό, των ώριμων χρόνων του καλλιτέχνη.

Καλλιτέχνης ο ζωγράφος, ο γλύπτης, ο ποιητής, ο συγγραφέας, ο φωτογράφος, ο ηθοποιός, ο τραγουδιστής, ο καθένας βιρτουόζος του είδους του, που δίνει στο δικό του, κάθε φορά, δημιούργημα  ψυχή και αύρα. Καλλιτέχνης σημαίνει φως. Μιλάει με την καρδιά του, στην καρδιά των αναγνωστών, των θεατών, του κοινού του. Η έκφρασή του γι’ αυτόν είναι ο τρόπος ζωής του. Η αναπνοή του, τ’ οξυγόνο του, η αναζωογόνησή του. Πρέπει να διαθέτει ευαισθησία και συναίσθημα.

Για να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει, η έμπνευση κι η δημιουργική φαντασία αποτελούν τον κινητήριο μοχλό του, που κάθε φορά τον οδηγεί στην υλοποίηση. Αντλεί τα θέματά του απ’ τη φύση, τον έρωτα, την ίδια τη ζωή με τα σκαμπανεβάσματά της. Ατομικά του βιώματα ή βιώματα των ανθρώπων τα πλέκει σε στίχους, ιστορίες, τραγούδια, παίξιμο στη σκηνή. O καθρέφτης των δικών του βιωμάτων κι αντίληψης της ζωής αντανακλάται κάθε φορά στο δικό του πιστό κοινό. Η αισθητική του καλλιτέχνη και του κοινού αρκετές φορές δε συμπίπτουν. Στον καμβά της κοινωνίας προσθέτει κάθε φορά τις δικές του πινελιές, προσγειώνει ή απογειώνει, αναλόγως με τη δικιά του ψυχοσύνθεση κάθε φορά και το πώς ο ίδιος αισθάνεται σε κάθε φάση της ζωής του.

Χαρακτηρίζεται κάθε φορά από αστείρευτο πάθος για δημιουργία κι ελευθερία χρήσης ιδεών, αλλά και υλικού. Ο σκοπός του είναι η εκτόνωσή του κι η ανάδειξη της έμπνευσης του ταλέντου του. Μεταφέρει τα δικά του πιστεύω, τη δικιά του ατομική αλήθεια. Τα όρια του καλλιτέχνη είναι απεριόριστα και τα οποία ο θεατής-αποδέκτης αποδέχεται, αποδοκιμάζει ή επιδοκιμάζει κάθε φορά, ανάλογα με τις ιδεολογίες και τους δικούς τους ηθικούς κώδικες. Κάθε καλλιτεχνικό έργο έχει τη δική του σφραγίδα και χαρακτηρίζεται κάθε φορά απ’ την προσωπικότητα του καλλιτέχνη. Κάθε καλλιτέχνης έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, τις δικές του τεχνοτροπίες. Σ’ άλλους θα ‘ναι αρεστές και γι’ άλλους κατακριτέες. Πολλές φορές αρκετοί προκαλούν με τα έργα τους. Εφόσον εκφράζονται δημόσια, πρέπει να διαθέτουν θάρρος για την κριτική που θα τους ασκείται κάθε φορά, για τα εκάστοτε έργα τους.

Η τέχνη ακολουθεί πολλούς δρόμους, αλλά βγάζει πάντα στο μονόδρομο της ψυχής, που είναι μοναδικός. Με την τέχνη εξελίσσεσαι συναισθηματικά και πνευματικά. Ο καλλιτέχνης είναι αυτός που θα χορεύει κάθε φορά με τη μοναξιά, τον πόνο, αλλά και τη χαρά και το συναίσθημα. Καλλιτέχνης είναι η ψυχή και το σώμα. Πηγή ζωής είναι η πηγή των έργων του, όπως του Βαν Γκογκ. O ερωτευμένος καλλιτέχνης βλέπει το αντικείμενο της έμπνευσής του ως ίνδαλμα κάλλους. Κάνει τα όνειρά του πραγματικότητες. Κάθε καλλιτέχνης έχει τη δική του μούσα την οποία βλέπει ως άγγελο σε μάρμαρο και την ελευθερώνει, όπως εκφράστηκε κι ο Μιχαήλ Άγγελος. Ζει στο δικό του ονειρικό κόσμο, που τον κάνει κάθε φορά να λάμπει και να μεγαλουργεί.

Η ζωή του, καθώς κι η λάμψη γύρω του, δεν είναι πάντα ονειρική, αλλά προσπαθεί να πλάσει το δικό του κόσμο για ν’ αντέξει τις δικές του πραγματικότητες της ζωής. Ένας καλλιτέχνης είναι η ανάποδη κλεψύδρα γι’ άλλον καλλιτέχνη, όμοιό του. Είναι ο νόμος της έλξης.

«Ο μεγάλος καλλιτέχνης δεν είναι της εποχής του, είναι αυτός η εποχή του». Γεώργιος Σεφέρης.

Επιμέλεια Κειμένου Νίκης Ατζέμογλου: Ιωάννα Κακούρη

Συντάκτης: Νίκη Ατζέμογλου