Στη ζωή μας, για να πούμε πως καταφέραμε να πετύχουμε τους σκοπούς μας, χρειάστηκε να περάσουμε από πολλά στάδια. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δυσκολίες, φτάσαμε πολλές φορές σε απόγνωση κι απείχαμε ελάχιστα απ’ το να ρίξουμε μια κλοτσιά και να γκρεμίσουμε όσα χτίσαμε. Είτε αυτό είχε να κάνει με το επαγγελματικό κομμάτι, είτε με το φιλικό, μα ένα παραπάνω με το προσωπικό.

Στον έρωτα κι αν χρειάζεται να περάσεις από χίλια κύματα… Πρώτα θα ‘ρθει η γνωριμία κι εκείνο το περίεργο μούδιασμα στο πρώτο άγγιγμα. Θα ακολουθήσουν φιλιά, χάδια, αγκαλιές και ξενύχτια πάνω σε στρώματα με τα σεντόνια να τσαλακώνουν άμυνες και δισταγμούς. Και, σιγά-σιγά, ο πόθος καταλαγιάζει και σειρά παίρνει η αγάπη, η στοργή. Με το πέρασμα του χρόνου, κι αφού τα δρομολόγια απ’ το ένα σπίτι στο άλλο θα ‘χουν αρχίσει να κουράζουν, θα ‘ρθει κι η συγκατοίκηση. Εκεί ίσως να προκύψουν ανατροπές και σίγουρα πια θα καταφέρουμε να διαβάζουμε τον άνθρωπό μας σαν ανοιχτό βιβλίο. Η σχέση μας θα αρχίσει να μετράει μήνες, ίσως και χρόνια, και θα ‘χουμε κάποιοι πια την ανάγκη και για ένα ακόμα βήμα. Ένα βήμα που θα μας ενώσει και θα μας ονομάσει συζύγους.

Μία απ’ τις πιο ευτυχισμένες μέρες ενός ζευγαριού είναι εκείνη του γάμου του. Πολλές οι προετοιμασίες κι ακόμα περισσότερο το άγχος για να γίνουν όλα όπως τα ονειρεύτηκαν. Αναζήτηση για το τέλειο νυφικό και το πιο προσεγμένο γαμπριάτικο κοστούμι, μπομπονιέρες που να τους αντιπροσωπεύουν και προσκλητήρια για να σταλούν σε φίλους και συγγενείς, όσο μακριά κι αν είναι. Φωτογράφοι, κέντρα δεξιώσεων κι ένα σωρό δουλειές ακόμα για να ‘ναι έτοιμοι. Χαλάλι, όμως, κι η κούραση και το άγχος, γιατί στο τέλος όλα θα ‘ναι καλύτερα κι απ’ ό,τι τα φατάστηκαν.

Τι γίνεται, όμως, με την επιλογή του μέρους για τον γάμο; Άπειρες οι ιδέες για κήπους και περιβόλια, γραφικά ξωκλήσια σε νησιά και σημεία με θέα που σου κόβει την ανάσα, σε μια πλούσια χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Κι απ’ την άλλη; Υπάρχει κι η φωτογράφιση του ζευγαριού μετά τον γάμο. Γιατί οι αναμνήσεις τους να μην είναι πρωτότυπες, έξυπνες, μαγευτικές;

Αν η εποχή που θα εκτελεστεί το μυστήριο ή ο πολιτικός γάμος θα ‘ναι χειμώνας, τι καλύτερο από μια απόδραση απ’ την καθημερινότητα. Άλλωστε, το πιο πιθανόν είναι να πραγματοποιηθεί κι ένα ταξίδι του μέλιτος, όπως ορίζει η παράδοση. Γιατί, λοιπόν, να μη συνδυαστούν όλα μαζί και να μην ακολουθήσει μια εβδομάδα ξεκούρασης στην Ιρλανδία; Ίσως λίγο μακριά μα σίγουρα μαγευτικά κι ιδιαίτερα. Στους βράχους του Μοχέρ, μια βραχώδης ακτή, πόλος έλξης για τουρίστες μα και ντόπιους, θα έβγαιναν υπέροχες φωτογραφίες. Με το κύμα να σκάει πάνω στα βράχια και το καθαρό οξυγόνο να γεμίζει τα πνευμόνια τους, η εμπειρία θα ήταν αξέχαστη.

Για εκείνους, βέβαια, που δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο ή τη διάθεση για κάτι τόσο extreme, υπάρχει πάντα κι ο πλούτος της χώρας μας. «Παπούτσι απ’ τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο» δε λένε; Αν, λοιπόν, το ζευγάρι είναι λάτρεις της θάλασσας και των έντονων χρωμάτων, ίσως να μην υπάρχει πιο κατάλληλος προορισμός απ’ την Κέρκυρα. Μια μικρή βόλτα στην παλιά πόλη κι είναι σίγουρο πως θα λατρέψουν το νησί του Ιονίου. Βενετσιάνικη φινέτσα κι άρωμα που θυμίζει Ιταλία θα κάνει και τον γάμο μα και τη φωτογράφιση να ταξιδέψουν σε άλλη εποχή.

Φυσικά υπάρχουν και τα ανήσυχα πνεύματα, εκείνοι που αγαπούν την τέχνη και δε ζουν χωρίς αυτή. Για εκείνα τα ζευγάρια, λοιπόν, ο πιο κατάλληλος χώρος για τη μέρα του γάμου τους είναι το μουσείο Βορρέ, στην Αθήνα. Ένα μέρος πλημμυρισμένο από λαογραφία και σύγχρονη τέχνη καλύπτει και τα πιο απαιτητικά γούστα. Γάμος και ψυχαγωγία σε ένα πακέτο. Τι καλύτερο;

Ο γάμος –είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός– είναι για το ζευγάρι ένα νέο κεφάλαιο στην κοινή τους ζωή. Ακόμα κι αν οι επιθυμίες τους δεν πραγματοποιηθούν όπως τις φαντάστηκαν, ακόμα κι αν ο καιρός τους τα χαλάσει, ή αν υπάρξουν μικρές εντάσεις λόγω πίεσης κι άγχους, όλη η ουσία είναι να υπάρχει αγάπη. Ενωμένοι, με σύμμαχο τον έρωτα και τη χημεία τους όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Άλλωστε, σημασία έχει η στιγμή κι όχι οι εντυπωσιακοί στολισμοί κι οι πολύχρωμες ανθοδέσμες.

Συντάκτης: Σοφία Κελγιώργη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη