Υπάρχουν εκείνοι που γκρινιάζουν πολύ και συχνά κι εκείνοι που καταπιάνονται με το άθλημα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μοναχά για λίγο. Κάποιοι παραπονιούνται για κάτι που έχασαν κι άλλοι για κάτι που θέλουν να κερδίσουν. Ας συμφωνήσουμε, όμως, πως όλοι κάποτε πέσαμε στην παγίδα της μίρλας, εκτονώνοντας τα νεύρα μας ή ζητιανεύοντας μια αγκαλιά. Απλά κάποιοι είναι επαγγελματίες του είδους.

Πάμε να τους μάθουμε;

 

Κριός

Ο Κριός την απολαμβάνει τη ζωή του, της κλείνει το μάτι με πάθος κι αισιοδοξία και κυνηγά την καλοπέρασή του, γι’ αυτό και θα ‘ταν άδικο αν τον χαρακτηρίζαμε «γκρινιάρη». Όχι ότι ποτέ δε θα κάνει τα παράπονά του, αλλά σίγουρα δε μεμψιμοιρεί άνευ (σοβαρού) λόγου κι υπαρκτής αιτίας. Η γκρίνια του περιορίζεται σε παραπονάκια σχετικά με καθυστερήσεις, ακυρώσεις σχεδίων και βαριεστημένους φίλους. Τον ενοχλεί, δηλαδή, ό,τι μπαίνει εμπόδιο στην περιπέτειά του.

Ταύρος

Γκρινιάζει ο Ταύρος; Ή, μάλλον, για να ‘μαστε ειλικρινείς: Πότε δεν γκρινιάζει ο Ταύρος; Να, μωρέ, ξεκινάει το μπίρι-μπίρι μονάχα όταν δεν περνάει το δικό του, όταν περνάει, αλλά τελικά αλλάζει γνώμη, όταν του λένε «ναι», όταν του λένε «όχι», όταν είναι μέρα, εντάξει, κι όταν είναι νύχτα. Το πιάσατε, άνετα κολλάς φωτογραφία του δίπλα στη λέξη «μίρλα». Όλο κάτι τον ενοχλεί κι όλο βρίσκει (ή, καλύτερα, δημιουργεί) ένα λόγο για να παραπονιέται. Υπομονή (κι οι ωτοασπίδες είναι μια κάποια λύση, πάντως).

Δίδυμος

Το Διδυμάκι ανήκει στους πιο ζεν του Ζωδιακού. Σίγουρα δεν του αξίζει η ταμπέλα του γκρινιάρη, αφού αντιμετωπίζει με χαρακτηριστική χαλαρότητα όλα εκείνα που άλλους θα μπορούσαν να τους εξοργίσουν. Τις σπάνιες φορές που θα αρχίσει τα παράπονα, αυτά θα αφορούν την επικοινωνία και συγκεκριμένα την έλλειψη προσοχής του συνομιλητή τους απέναντί τους. (Δικαιολογημένη η έκρηξή του, εδώ που τα λέμε.)

Καρκίνος

Τον Καρκίνο τον λες και drama queen, είναι η αλήθεια. Γκρινιάζει και μάλιστα πολύ και καθημερινά. Όχι απαραίτητα γιατί, όντως, κάτι συνέβη. Μπορεί να του ‘χει γίνει και συνήθεια πια. Δε φταίει αυτό, η ευαισθησία του τα φταίει όλα. Είναι που παίρνει καθετί κατάκαρδα κι έχει μια τάση να μεγαλοποιεί τα πράγματα. Βλέπει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και παραπονιέται διαρκώς, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή όλων.

Λέων

Δυναμικό, λαμπερό κι αισιόδοξο το Λιοντάρι, στα σίγουρα δεν ανήκει σε ‘κείνους που ‘χουν κάνει την γκρίνια δεύτερη φύση τους. Παρ’ όλα αυτά, όπως όλοι, έχει κι εκείνο τις κόκκινες γραμμές του, που έτσι και τις περάσεις, ξυπνάς μια ιδιαιτέρως παραπονιάρικη πλευρά του, που μουρμουράει χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. Το να μην απαντάς στα μηνύματά του ή να αδιαφορήσεις για κάτι σημαντικό που σου εκμυστηρεύτηκε, ας πούμε, ναι, είναι λόγοι να γκρινιάξει.

Παρθένος

Θα μπορούσε να κάνει κολλητή παρέα με τον Ταύρο ή μάλλον όχι, γιατί δε θα άντεχε ο ένας τον άλλον. Στο προκείμενο, ναι, ο Παρθένος γκρινιάζει! Γκρινιάζει μάλιστα τόσο που αν καμιά μέρα δεν το κάνει, οι γύρω του αρχίζουν κι ανησυχούν. Επικριτικός και τελειομανής, τι του φταίει; Τα πάντα, με κυριότερα την ακαταστασία, τη φασαρία, την έλλειψη προγραμματισμού και γενικότερα οτιδήποτε δεν αγγίζει τη δίκη του αυστηρή εκδοχή περί τελειότητας.

Ζυγός

Αυτό που κάνει ο Ζυγός δεν είναι γκρίνια. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, μην μπερδευόμαστε. Είναι η ελεύθερη έκφραση έντονης δυσαρέσκειας, αντίστοιχη κι ανάλογη με το έντονο κακό που έχει πάθει. Επιστημονικά κι όμορφα να το πούμε, μην κατηγορηθεί άδικα και τον κακοχαρακτηρίσουμε. Γιατί, εδώ που τα λέμε, δεν είναι το ίδιο να γκρινιάζει κανείς με το να ειρωνεύεται και να κακιώνει με όλους και με όλα. Έλα όμως που –πολύ– συχνά δεν πάνε τα πράγματα όπως τα ‘χει σχεδιάσει στο μυαλό του κι αυτό θα ‘ναι το μόνιμο πρόβλημά του. Καθώς κι ότι πάντα άλλοι θα φταίνε.

Σκορπιός

Ησυχία κι ηρεμία θέλει ο Σκορπιός, να βγαίνουν εντάσεις και πάθη μόνο στο κρεβάτι του. Δύσκολα εκτίθεται κι ακόμα πιο δύσκολο να τον κάνει κάποιος να εκφράσει τα συναισθήματά του, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Οπότε λογικό είναι ότι –γενικά– δεν είναι της γκρίνιας το παιδί∙ ούτε αντέχει να την ακούει, αλλά ούτε θα τον ακούσεις συχνά να γκρινιάζει ο ίδιος. Εκτός αν το σύμπαν συνωμότησε εναντίον του, έχει πάει στραβά και απ’ το κακό στο χειρότερο η μέρα του κι όλος του ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα. Κι εκεί ούτε καλό κρεβάτι δε διορθώνει την κακή του διάθεση.

Τοξότης

Δεν γκρινιάζει, αλλά ούτε ανέχεται την γκρίνια τρίτων. Ο Τοξότης συνηθίζει να λέει ήρεμα ό,τι τον πειράζει και πιστεύει πως μόνο ο διάλογος μπορεί να δώσει λύση σε προβληματικές καταστάσεις. Ωστόσο, περιμένει κι απ’ τα άτομα γύρω του ανάλογη συμπεριφορά, οπότε αν αρχίσεις τα παράπονα και τα κλάματα όχι μόνο δε θα πιάσουν, αλλά το μόνο που θα πετύχεις είναι να τον εκνευρίσεις.

Αιγόκερως

Η γκρίνια είναι μέρος της καθημερινότητάς του. Όλο κάτι θα τον πειράξει, θα τον ενοχλήσει, θα του σπάσει τα νεύρα κι ο τρόπος του να το δείξει δεν είναι άλλος απ’ το να αρχίσει τα παράπονα. Σαν μικρό παιδί το Αιγοκεράκι περιμένει να δώσεις σημασία σε κάθε γκρίνια του, να προσπαθήσεις να τον παρηγορήσεις με χάδια και γλυκόλογα, μέχρι να καταφέρει να ξεχαστεί και το χαμόγελο να επιστρέψει στα χείλη του.

Υδροχόος

Δε θα ασχοληθεί με τον τομέα «γκρίνια». Δεν του ταιριάζει και δεν του ταίριαζε ποτέ. Θα προτιμήσει να φύγει για λίγο να ηρεμήσει για να μη σου ρίξει κανένα καντήλι και θα επιστρέψει για ήρεμη συζήτηση όταν θα μπορεί να επικοινωνήσει. Την γκρίνια τη μισεί, πάντα τη μισούσε και πάντα θα τη μισεί. Μάλιστα, αν έχεις σκοπό να τον ξενερώσεις, είναι ο τέλειος μοχλός πίεσης που μπορείς να του ασκήσεις.

Ιχθύς

Λόγω της παιδικότητάς του και του αυθορμητισμού του, θα γκρινιάξει ναι μεν, αλλά γλυκά, ζουζουνιάρικα, ίσα-ίσα για να σου τραβήξει το ενδιαφέρον και να κερδίσει κανάκεμα. Παίζει με την ψυχολογία σου και το φιλότιμό σου, σου κάνει τσαλιμάκια και περιμένει να δει την αντίδρασή σου, όχι όμως σε σημείο να σου σπάσει τα νεύρα. Τόσο-όσο, μέχρι να του κάνεις το χατίρι.