Ποιος είμαι; Τι αξίζω; Αυτές είναι ερωτήσεις που ίσως έχουμε κάνει μία ή και περισσότερες φορές στον εαυτό μας. Το ποιος είσαι και τι αξίζεις,  μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να το απαντήσει. Μόνο ένας άνθρωπος ξέρει κι αυτός είναι εσύ. Μόνο εσύ ξέρεις την απάντηση. Εσύ ξέρεις τι αξίζεις. Κανείς δεν ξέρει τις ικανότητες, τα χαρίσματα, τις κρυφές σου επιθυμίες καλύτερα από εσένα.

Μπορεί οι προσδοκίες της κοινωνίας, των γονιών, των συγγενών, των φίλων να μας πατρονάρουν, να μας κάνουν να περνούμε γρήγορες και βιαστικές αποφάσεις ως προς τον προσδιορισμό της προσωπικότητάς μας, κάτι το οποίο όμως δεν ανταποκρίνεται στο μέσα μας, στο πώς πραγματικά νιώθουμε. Η έγκρισή τους καθίσταται πιο σημαντική από το τι αισθανόμαστε. Πόσο μάλλον σήμερα που ο καθένας ζητάει επιβεβαίωση για το τι αξίζει από άγνωστους τρίτους.

Ακόμη κι αν μας έχουν κολλήσει διάφορες ταμπέλες, ετικέτες με τα συστατικά μας και την ονομασία προέλευσης. Είσαι από εκεί, θα λήξεις τότε, μέχρι εκεί μπορείς να φτάσεις. Δεν είσαι αυτός που σου έχουν πει ότι είσαι. Η άποψή τους είναι δικιά τους κι ας παραμείνει δικιά τους. Αυτό που θα γίνεις είναι αυτό που εσύ θα πιστέψεις ότι σου αξίζει. Ο αυτοπροσδιορισμός θα γίνει εκ των έσω. Από μέσα προς τα έξω. Εσύ θα βρεις τη δικιά σου αλήθεια, τη δικιά σου εικόνα και αξία.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κοιτάς μπροστά το στόχο σου . Μην αφαιρείσαι από τα σημεία των καιρών, μονάχα τον στόχο ή τους στόχους που εσύ έθεσες για τον εαυτό σου να έχεις καρφωμένους στο μυαλό σου. Αν κοιτάς από εδώ και από εκεί, δεν κοιτάς τη γραμμή τερματισμού και ίσως φτάσεις αργοπορημένα ή μπορεί να μην φτάσεις και καθόλου. Πολλές φορές χανόμαστε στις σκέψεις μας και ξεχνάμε να κοιτάμε τον πραγματικό μας στόχο, αυτόν που ανταποκρίνεται στο μέσα μας.

Ο δρόμος προς την αυτογνωσία είναι δύσκολος, είναι σκληρός, επίμονος καμιά φορά. Θα υπάρξουν φορές που δεν αντέχεις και θα θες να τα παρατήσεις. Οι στιγμές αμφιβολίας κι αμφισβήτησης θα ναι πολλές. Ίσως πάρει και αρκετό χρόνο. Δώσε την πολυτέλεια στον εαυτό σου να ψαχτεί, μη φοβάσαι. Εσύ συνέχισε απλά να προσπαθείς, συνέχισε το δρόμο προς την αυτογνωσία. Μέσω αυτής της σκληρής προσπάθειας βγαίνουν τ’ αληθινά συναισθήματα στην επιφάνεια. Ανακαλύπτεις πτυχές του εαυτού σου που δε φανταζόσουν καν ότι υπάρχουν. Ανακαλύπτεις την πραγματική σου πλευρά.

Οι δύο συναγωνιστές σου είναι εσύ με τον παλιό εαυτό σου. Κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερος από τον προηγούμενο εαυτό σου. Να τον ξεπερνάς και να του αποδεικνύεις ότι μπορείς και καλύτερα από τις προηγούμενες εκδοχές του. Όταν θα ξημερώνει η καινούρια μέρα και θα κοιτάς πίσω σου, να γελάς δυνατά με την ψυχή σου με το τι πίστευες ότι δεν μπορούσες παλιά να κάνεις γιατί τώρα προσπάθησες, το πάλεψες και μπορείς! Η καινούρια σου εκδοχή μπορεί να τα καταφέρει.

Όταν ορίσεις την αξία σου, όταν αυτοπροσδιοριστείς από μέσα προς τα έξω, μετά δε θα σε επηρεάζει η γνώμη των άλλων σε βαθμό που να σε ορίζει, δε θα σε επηρεάζουν οι εξωτερικοί παράγοντες, είτε αυτοί λέγονται κοινωνία, φίλοι, είτε αυτοί λέγονται σχολείο, ή οικογένεια. Δε θα σε ενοχλεί πλέον γιατί θα μπορείς να το ελέγξεις. Θα μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου ο, τι κι αν συμβεί.

 

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου