“My name is Bond… James Bond”. Η ατάκα που έχει αγαπηθεί και χιλιοειπωθεί από όλους. Η ατάκα που δίδαξε τη χάρη της Βρετανικής προφοράς με τον μακρόσυρτο ήχο της. Η ατάκα θεσμός στον κινηματογράφο μιας άλλης εποχής όπου το κοινό θα φορούσε «τα καλά» του για να παρακολουθήσει μια ταινία. Κι ένας ρόλος που θα έγραφε ιστορία από τα γεννοφάσκια του με τους συντελεστές να τολμούν μανιωδώς τα ακατόρθωτα προκειμένου να ξεπεράσουν κάθε φορά το ρεκόρ της προηγούμενης ταινίας.

Ο James είναι ο ορισμός της Βρετανικής γοητείας. Είναι η επιτομή του στιλ που καταφέρνει να βγαίνει «ατσαλάκωτος» από κάθε στιγμή έντασης και κάθε απαιτητική σκηνή δράσης. Blazer τζάκετ, κοστούμια αλλά και πιο casual ντυσίματα πάντα με τα διάσημα Βρετανικά υφάσματα, θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στον εκάστοτε ηθοποιό που θα ενσαρκώσει τον James. Δεν είναι τυχαία η εικόνα της αψεγάδιαστης εμφάνισης που φέρνουμε στο άκουσμα του ονόματος James Bond.

Ο Ian Fleming, δημιουργός του ήρωα James, έγραψε 12 μυθιστορήματα και 2 σύντομες ιστορίες με τα κατορθώματα του Βρετανού πράκτορα να ζωντανεύουν μέσα από τις ασπρόμαυρες σελίδες των βιβλίων του. Στη συνέχεια υπήρξαν κι άλλοι συγγραφείς που τόλμησαν να γράψουν μα δε γνώρισαν την ίδια επιτυχία με του Ian. Μέχρι που ήρθε η στιγμή της μεταφοράς αυτού του ευφυέστατου χαρακτήρα στην μεγάλη οθόνη. Εκεί όλα απογειώθηκαν, πήραν σάρκα και οστά κι έτσι ο James απέκτησε πια φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο.

Λένε πως ο πολύπλευρος χαρακτήρας του ήρωα θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ο χαρακτήρας του δημιουργού του για εκείνους που τον γνώριζαν. Όπως και να έχει ένα είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οι ταινίες δράσης του James Bond είναι οι μεγαλύτερες σε συνέχεια ταινίες που έχουν ποτέ παιχτεί στον κινηματογράφο. Τα ταμεία σπάνε κυριολεκτικά κάθε φορά που θα κυκλοφορήσει μια ακόμη συναρπαστική ιστορία. Και μιας και μιλάμε για ταμεία αναφορικά θα πρέπει να πούμε πως έως τώρα τα έσοδά τους αγγίζουν τα 7 δις δολάρια! Αστρονομικό ποσό μα απόλυτα αναμενόμενο αφού μιλάμε για μια εκ των ακριβότερων παραγωγών στον κόσμο.

Θα έλεγε κανείς πως η επιτυχία και η φήμη του James είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Σαφέστατα όλα ξεκινούν από τον ηθοποιό που τον ενσαρκώνει κάθε φορά. Η επιλογή του είναι προσεκτικά μελετημένη μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια και ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές που ζούμε, τη νοοτροπία των fan της ταινίας αλλά και τον ίδιο τον χαρακτήρα που θα υποδυθεί τον James αφού οι δημιουργοί λειτουργούν πάντα με σεβασμό προς όλο αυτό. Δε θέλουν εννοείται να αλλοιώσουν την εικόνα ενός τόσο αγαπητού ήρωα για το κοινό.

Η συνταγή της επιτυχίας είναι οι γρήγορες ατάκες που συνοδεύονται από την οξυδέρκεια και το καυστικό Βρετανικό χιούμορ. Σκηνές που σου κόβουν την ανάσα στην κυριολεξία με οχήματα που κοστίζουν εκατομμύρια να γίνονται θρύψαλα μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Σκηνικά και τοπία άλλοτε ειδυλλιακά και άλλοτε με άγρια ομορφιά για να σε ταξιδέψουν και να σε παρασύρουν σε μια περιπέτεια που δε θα θέλεις με τίποτε να τελειώσει. Μουσικές και soundtracks που θα σε κάνουν να νιώσεις πως χορεύεις με Οσκαρική εμφάνιση πάνω σε μια πίστα μαζί του.

Όλα πολύ καλά μελετημένα ώστε να αδημονείς κάθε φορά για την επόμενη ατάκα του James. Πλάι του φιγουράρουν πάντα πανέμορφες γυναίκες μεν, πανούργες και πανέξυπνες δε. Εξάλλου ο ίδιος έλκεται πάντα από ένα εύστροφο μυαλό. Το μεθυστικό κοκτέιλ είναι ανά τα χρόνια το ίδιο: Βότκα Μαρτίνι· χτυπημένο κι όχι ανακατεμένο. Η ιστορία βέβαια που υπάρχει πίσω από όλο αυτό μας πάει και πάλι στον δημιουργό του James τον Ian Fleming. Λένε πως ήταν λάτρης του αλκοόλ ο ίδιος σε βαθμό αλκοολισμού και πάντα βάσει ερευνητών η απόλυτη ατάκα προήλθε από τη δική του πιθανόν ανικανότητα λόγω τρέμουλου των άκρων του, να φτιάξει το αγαπημένο του κοκτέιλ με τον τρόπο που ήθελε. Κι έτσι ο μόνος τρόπος για να το γευτεί ήταν «χτυπημένο κι όχι ανακατεμένο». Αγνοούσε βέβαια τότε την επιτυχία της ατάκας αυτής.

Ο Βρετανός πράκτορας με τα αεροπλανικά του κατορθώματα συνεχίζει να κατακτά με την κλάση και τον αέρα του. Σύνθημά του ο τριψήφιος κωδικός που αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος. Έχοντας την «άδεια να σκοτώνει» από την Αυτού Μεγαλειότητα, θα εξοντώσει κάθε απειλή που υπάρχει για τον πλανήτη. Οι αντίπαλοί του πάντοτε αδίστακτοι και αποφασισμένοι να εξαφανίσουν όχι μόνο τον ίδιο μα και χώρες ολόκληρες από τον χάρτη της γης. Αυτό που δεν γνωρίζουν κάθε φορά όμως είναι πως ο James θα ξαναγεννηθεί από τις ίδιες του τις στάχτες και σαν άλλος σύγχρονος υπερήρωας με γήινες όμως δυνάμεις κι έναν εξοπλισμό που τα σπάει, θα σώσει τον κόσμο για μια ακόμη φορά, θα πάρει το όμορφο κορίτσι και θα χαθεί για λίγο στο ηλιοβασίλεμα, ρίχνοντας τους ρυθμούς του για να αποφορτιστεί και να επανέλθει.

Ο πράκτορας της καρδιάς μας είναι ένας και θα συνεχίσει να είναι στα βάθη των χρόνων. Ο ήρωας James με την αψεγάδιαστη εμφάνιση και το Βρετανικό ταμπεραμέντο θα συνεχίσει να γοητεύει μικρούς και μεγάλους για πολλά ακόμη χρόνια. Γιατί σε έναν κόσμο που κινείται με φρενήρεις ρυθμούς έχουμε την ανάγκη να ξέρουμε πως κάποιος “00” μας προσέχει.

 

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου