Σας έχει συμβεί ποτέ μετά από μια σύντομη ενδοσκόπηση να καταλήγετε να λυπάστε τον εαυτό σας; Υπάρχουν άνθρωποι που κουβαλάνε συνεχώς την αυτολύπηση στο τσεπάκι τους, γνωστό και ως “self pity”. Μέχρι ένα σημείο είναι φυσιολογικό και αποδεκτό να το αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι. Η αυτολύπηση είναι το αίσθημα του οίκτου για τον εαυτό σου, η πεποίθηση πως κανείς δε νοιάζεται για σένα. Αναγνωρίζεται σε άτομα που γιγαντώνουν στο μυαλό τους τα προβλήματά τους, κάνουν μονίμως αρνητικές σκέψεις και συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλα άτομα γύρω τους. Θεωρούν ότι καθετί δυσάρεστο που τους συμβαίνει είναι καταστροφικό, επιβάλλοντας μεγάλο συναισθηματικό πόνο στους εαυτούς τους.

Ο Rob Moore, καταξιωμένος επιχειρηματίας, συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής αναφέρθηκε πρόσφατα σε αυτό το θέμα, το οποίο βλάπτει την ψυχική μας υγεία αλλά και τις σχέσεις μας. Οι τρόποι «εξάλειψης του φαινομένου» πολλοί. Καταγράψαμε μερικούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν να περιορίσετε την αυτολύπηση ή, ακόμη, να την ξεπεράσετε εντελώς.

Όταν περνάτε στιγμή αυτολύπησης ή αποτροπιασμού, αυτό μπορεί να μετατραπεί σε έναν κατακλυσμό από αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμός, απογοήτευση, πικρία, ζήλια. Καταρχάς, απομακρύνετε τον εαυτό σας από emails, social media, μεγάλα group chat, ακόμη και πελάτες ή συνεργάτες σας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γράψετε κάτι σε δημόσια θέα για το οποίο θα μετανιώσετε αργότερα. Απομονώστε για λίγο τον εαυτό σας, για το δικό σας καλό. Κι αφού αρχίσαμε με τα don’ts, δεύτερο που θα πρέπει να θυμάστε -κι εξίσου σημαντικό- είναι να αποφύγετε αρνητικές ενέργειες όταν αισθάνεστε ευάλωτοι, οι οποίες θα σας βάλουν πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο του «αξίζω ό, τι μου συμβαίνει».

Στη συνέχεια, μια σοφή πράξη θα ήταν να επιλέξετε τα σωστά άτομα για να γκρινιάξετε για όλα τα στραβά που συμβαίνουν στη ζωή σας. Τα άτομα που εμπιστευόμαστε είναι μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού. Για παράδειγμα, ένας κοντινός σας φίλος, ένα μέλος της οικογένειάς σας, ένας θεραπευτής, σύμβουλος, ή ακόμη ο μέντοράς σας. Οι άνθρωποι αυτοί θα σας ακούσουν, δε θα σας κρίνουν και σίγουρα δε θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον σας. Ζωτικής σημασίας σημείο είναι επίσης να πάρετε πρώτα άδεια από τα άτομα αυτά προτού ξεκινήσετε τον μονόλογο της αυτολύπησης. Δεν μπορείτε απλά να χτυπήσετε την πόρτα, ή να πάρετε το τηλέφωνο και ν’ αρχίσετε να μιλάτε. Θα τους αποσπάσετε την προσοχή από κάτι άλλο που τους απασχολεί και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τους εκνευρίσετε. Μπορείτε πολύ απλά να πείτε: «Κάτι με προβληματίζει. Θα ήθελα να σου μιλήσω και να μου δώσεις τη συμβουλή σου. Έχεις λίγα λεπτά;» Μ΄ αυτόν τον τρόπο πολύ δύσκολα θα αρνηθεί να σας ακούσει.

Λένε πως το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις ένα πρόβλημα είναι να το αναγνωρίσεις. Πάνω σ’ αυτή την αρχή βασίζεται η επόμενη συμβουλή: δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να νιώσει τη λύπη και την οργή. Αποδεχτείτε το, ζήστε το και μετά μπείτε σε πορεία να μειώσετε τον χρόνο της αυτολύπησης και να το ξεπεράσετε. Πώς θα γίνει αυτό; Βάλτε φρένο στον εαυτό σας κάθε φορά που τον τσακώνετε να γκρινιάζει. Αντ’ αυτού, αρχίστε να δημιουργείτε, να επιλύετε προβλήματα, να επιδιορθώνετε, γενικώς κινηθείτε! Ένα συχνό σύμπτωμα των ανθρώπων που πέφτουν σε κατάθλιψη είναι ότι δεν κινούνται, δεν μπορούν καν να βγουν από το κρεβάτι. Για να νιώσεις κάτι, πρέπει πρώτα να κινηθείς από τη θέση σου. Γι’ αυτό, όταν η αυτολύπηση σας χτυπάει την πόρτα, εσείς βγείτε απ΄ την πόρτα, κυριολεκτικά. Ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη, πηγαίνετε μια βόλτα, πηγαίνετε για τρέξιμο, πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Όσο πιο δραστήριοι γίνετε, τόσο πιο γρήγορα θα βγείτε από τη μιζέρια.

Κεφάλαιο συναισθήματα. «Γιατί αισθάνομαι έτσι; Από πού προέρχεται αυτό συναίσθημα και τι ήταν αυτό που μου το προκάλεσε;» Πείτε στον εαυτό σας: «Μπορεί να βυθίστηκα στην αυτολύπηση, τώρα ήρθε η ώρα να διορθώσω τα κακώς κείμενα.» «Πώς μπορώ να αλλάξω; Ποιες είναι οι λύσεις;» Έτσι, μπαίνετε σε κατάσταση επίλυσης προβλημάτων. Μια από τις πιο καθαρτικές μεθόδους για να βγείτε από το τρυπάκι της αυτολύπησης είναι να εξωτερικεύσετε όλα τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να κάνετε μια εποικοδομητική συζήτηση μ’ ένα ενδιαφέρον άτομο, να τα καταγράψτε σ’ ένα ημερολόγιο, να ηχογραφήστε ένα podcast και για τους πιο τολμηρούς να δημιουργήσετε ένα βίντεο. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το κοινό σας βρίσκει αξία στο υλικό που ανεβάζετε, βοηθώντας κι εμπνέοντας άλλους που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Γράψτε μέχρι να τα βγάλετε όλα από μέσα σας. Κινηθείτε, γυμναστείτε, βοηθήστε κάποιον που το έχει ανάγκη. Μετατρέψτε την εσωτερική σας ενέργεια σε εξωτερική και θα είστε κερδισμένοι.

Οι τρόποι απαλλαγής από την αυτολύπηση ποικίλουν και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να προτείνουμε μια πολύ μεγάλη λίστα. Κλείνοντας με τις πιο σημαντικές συμβουλές που εντοπίσαμε, προτείνουμε μια πρακτική που με λίγη εξάσκηση, έχει εγγυημένο αποτέλεσμα στη συναισθηματική σας κατάσταση: η ευγνωμοσύνη. Η ευγνωμοσύνη, δεν μπορεί να συνυπάρξει με κανένα αρνητικό συναίσθημα. Αφιερώστε 5 λεπτά κάθε μέρα υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας όλα όσα έχετε στη ζωή σας. Όχι μόνο για τα θετικά, αλλά και για τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες, τις προκλήσεις που συναντούμε. Οι κακουχίες και τα εμπόδια μάς προετοιμάζουν για το επόμενο επίπεδο. Αποτελούν σημάδι εξέλιξης. Και στην εξέλιξή δεν υπάρχει χώρος για αυτολύπηση. Όλα περιλαμβάνονται μέσα στο πλάνο της ζωής.

 

Συντάκτης: Μαρία Χρίστου-Πιερίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου