Λένε πως ο έρωτας περνά απ’ το στομάχι. Δεκτό προς το παρόν, αυτό όμως δεν προϋποθέτει και ότι θα πρέπει κανείς να μπει στην κουζίνα να μαγειρέψει για το σύντροφό του -τουλάχιστον μια φορά-, γιατί έτσι είθισται. Και όχι μόνο να μαγειρέψει, αλλά να ετοιμάσει και φαντασμαγορικό τραπέζι με πρώτο, δεύτερο και τρίτο πιάτο, με τα κατάλληλα ποτήρια και φτιάχνοντας φυσικά την ιδανική ατμόσφαιρα για δύο.

Κάποιοι το έχουν πραγματικά με την κουζίνα. Μπορούν με λίγα υλικά να ετοιμάσουν ένα γεύμα απίστευτα γρήγορα, να αξιοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και το φαγητό να βγει και απολαυστικό ταυτόχρονα. Νιώθουν ισχυροί μπροστά στα τηγάνια και ας μην είναι επαγγελματίες. Θα τολμήσουν να δοκιμάσουν διαφορετικές κουζίνες και να πειραματιστούν με περίεργα υλικά. Ξέρουν πώς να εντυπωσιάσουν το άτομο που τους ενδιαφέρει ετοιμάζοντας ένα γεύμα που θα μείνει αξέχαστο.

Αυτός που έχει καλές σχέσεις με την κουζίνα, έχει και μια άλλη ικανότητα. Μπορεί τις περισσότερες φορές να ψυχολογήσει τον καλεσμένο του και να βρει μέσα σε ελάχιστο χρόνο το κατάλληλο γεύμα για να τον εντυπωσιάσει και να τον ευχαριστήσει. Θα βάλει όλη του τη μαεστρία να τον γοητεύσει μέσω αυτής του της ικανότητας και τις περισσότερες φορές θα το καταφέρει.

Ας πάμε όμως και στην άλλη πλευρά, σε αυτούς δηλαδή που βρίσκονται σε αιώνια διαμάχη με την κουζίνα και ούτε διάθεση έχουν να ασχοληθούν ούτε τις γνώσεις να μαγειρέψουν. Αναφερόμαστε σε αυτούς που ούτε αυγό δεν μπορούν να τηγανίσουν. Μην αναρωτιέστε γιατί. Απλώς κάποιοι δεν το έχουν με τη μαγειρική. Ίσως να έχουν άλλα ταλέντα και να μπορούν να εντυπωσιάσουν το ταίρι τους με τρόπους διαφορετικούς. Άσε που μπορεί να ξέρουν να παραγγέλνουν και τα ωραιότερα ντελίβερι. Σε ρωτάνε τι γεύσεις προτιμάς και σε μάξιμουμ 45 λεπτά όλα είναι έτοιμα και στρωμένα χωρίς λερωμένα πιάτα, τηγάνια ή ταψιά. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι είναι απαραίτητο επειδή μαγειρεύει ο ένας, ο άλλος να του το ανταποδώσει επίσης με γεύμα.

Το κλισέ πως πρέπει να μαγειρεύεις για το σύντροφό σου -πόσο μάλλον αν κάνει το ίδιο για σένα-, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να υφίσταται. Για ποιο λόγο να έχει γίνει άγραφος κανόνας κανόνας; Κάποιος θα μαγειρεύει καλά και κάποιος θα μπορεί να βρίσκει τα ωραιότερα μαγαζιά με την πιο όμορφη θέα για να βγείτε έξω για φαγητό. Ακόμα και το τελευταίο θέλει ταλέντο και διάθεση για να τα καταφέρεις.

Συνήθως αυτοί που προσπαθούν να ανταποδώσουν το γεύμα ή δείπνο στο σύντροφό τους κι ας μην τα καταφέρνουν στην κουζίνα, καταλήγουν να κάνουν φιλότιμες προσπάθειες. Αυτές οι προσπάθειες, αν δεν οδηγήσουν στο νοσοκομείο λόγω ατυχημάτων, συνοδεύονται από ευγενικό μορφασμό δυσαρέσκειας από μεριάς του συντρόφου ήδη από την πρώτη μπουκιά. Και κάπου εκεί καλείται το ντελίβερι να σώσει την κατάσταση. Για σκεφτείτε όμως πως αν από την αρχή είχατε προβλέψει να παραγγείλετε, θα είχατε κερδίσει χρόνο και θα είχατε αποφύγει το χάλι μιας κουζίνας που ζητά απεγνωσμένα καθάρισμα. Έτσι κι αλλιώς το ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι, δε σημαίνει πως πρέπει να περνά απαραίτητα κι απ’ την κουζίνα.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.