Σε μια εποχή όπου στο χώρο εργασίας και σπουδών αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται άτομα από διαφορετικά ηλικιακά φάσματα, η επικοινωνία και η συνεννόηση μεταξύ αυτών καθίσταται περίπλοκη και ενίοτε αρκετά δύσκολη. Είτε πρόκειται για τον τρόπο και τα μέσα που επιτυγχάνεται η επικοινωνία, είτε για τις προοπτικές σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να μοιάζει μια καριέρα ή και η κοινωνία στο σύνολό της, κάθε γενιά έχει τις δικές τις αξίες και συνήθειες.

Καλώς ήρθατε λοιπόν στο νέο τρόπο ζωής. Μιλώντας για τον τομέα της εργασίας, για πρώτη φορά τουλάχιστον τρεις διαφορετικές γενιές –αν όχι και περισσότερες- έρχονται να συνεργαστούν και να βρουν μεταξύ τους, τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για την επίτευξη του σκοπού και του στόχου της εκάστοτε επιχείρησης. Baby boomers (άτομα γεννημένα μεταξύ 1946 και 1964), Generation X (άτομα γεννημένα μεταξύ 1965 και 1980) και Millennials (άτομα γεννημένα μεταξύ 1981 και 1996), όπως ονομάζονται. Συνυπάρχουν έχοντας διαφορετική σκοπιά και συνήθειες σε ό,τι αφορά τον τρόπο επικοινωνίας. Καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί η επικοινωνία ανάμεσα σε ανθρώπους με τόσο διαφορετικό εύρος ηλικιών. Το γνωστό χάσμα των γενεών είναι πιο εμφανές από ποτέ.

Η παλαιότερη γενιά, δηλαδή οι babyboomers, μεγάλωσε κι εργάστηκε σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Δεν υπήρχαν smartphones, υπολογιστές κι οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη συσκευή διευκολύνει τον τρόπο εργασίας. Συνήθισαν την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο και αργότερα με την εμφάνιση του τηλεφώνου, απέκτησαν ένα σημαντικό εργαλείο. Ακόμη κι όταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έκανε την εμφάνισή του, δεν προτιμούσαν τη χρήση του λόγω της αργής σύνδεσης του ίντερνετ. Ακόμη και η Generation X γενιά που αγκάλιασε τη χρήση των email και απέκτησε κάποια άνεση με αυτά, δεν το έκανε από άποψη αλλά από ανάγκη. Email, sms, chat και emojis τους είναι πολλές φορές απλώς αναγκαία κακά. Κάπως έτσι, εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα σε ανθρώπους που ερμηνεύουν την επικοινωνία διαφορετικά και χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους για την επίτευξή της. Για τους παλαιότερους αυτός ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας, δηλώνει αδυναμία σκέψης και λόγου, ενώ για τους νεότερους εξέλιξη.

Δεν είναι μόνο η διαφορά στο στυλ επικοινωνίας, αλλά και ο διαφορετικός τρόπος ερμηνείας του ίδιου πράγματος. Διαφορετικά θα ερμηνεύσει παραδείγματος χάριν ένας νέος ένα emoji, που έχει συνηθίσει τη χρήση τους και ξέρει τι σημαίνει το καθένα, από έναν πολύ μεγαλύτερο συνεργάτη του που ίσως δεν έχει προβεί ποτέ στη χρήση τους. Μάλιστα, για πολλά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω μιας πλατφόρμας επικοινωνίας και η χρήση των emojis, έναντι του λόγου και της face-to-face επικοινωνίας θεωρείται αγένεια και ασέβεια.
Κάτι αντίστοιχο θα συναντήσουμε και σε πανεπιστημιακά περιβάλλοντα, όπου οι νέοι φοιτητές επικοινωνούν πλέον καθαρά και αποκλειστικά μέσω των social media. Σημειώσεις σε μορφή εικόνων και βίντεο, συνεννοήσεις μέσω chats, όλα γίνονται πια με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και τα ίδια τα πανεπιστήμια, χρησιμοποιούν πλέον το διαδίκτυο για την ανάρτηση διαφόρων ανακοινώσεων, σημειώσεων και διαλέξεων. Για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που επίσης φοιτούν, είναι δύσκολο να προσαρμοστούν όταν δεν έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βρουν σημειώσεις, να καταθέσουν εργασίες και να συνομιλήσουν με συμφοιτητές τους. Ακόμη και για τους ίδιους τους καθηγητές κάποιες φορές είναι δύσκολο, αν και η σύγχρονη εποχή τους έχει αναγκάσει να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα μέσα που χρησιμοποιούνται και κάνουν δύσκολη την επικοινωνία και τη συνεννόηση μεταξύ τους αλλά και οι διαφορετικές ιδέες και αξίες. Προερχόμενοι από διαφορετικούς χρόνους, κάθε γενιά θα φέρει στο τραπέζι διαφορετικές προοπτικές αλλά και στερεότυπα. Οι παλαιότεροι θα θεωρήσουν τους νεότερους ονειροπόλους ή μερικές φορές τεμπέληδες μιας που έχουν συνηθίσει να εργάζονται σκληρά και πολλές ώρες κι έχουν συμβιβαστεί με αυτό. Σέβονται και τηρούν κατά γράμμα τους κανόνες και τις αρχές της εργασίας τους, ενώ προτιμούν ο μόχθος και η σκληρή δουλειά τους να αναγνωρίζεται με ετήσιες αυξήσεις και bonus. Την ίδια νοοτροπία περιμένουν να ακολουθήσουν και οι νέοι οι οποίοι όμως προτιμούν την αναγνώριση από τους εργοδότες τους και λαχταρούν και ονειρεύονται την εκπλήρωση των στόχων, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουν μικρότερες οικονομικές απολαβές. Η ίδια νοοτροπία συναντάται και στον τομέα των σπουδών.

Συμπερασματικά, η χρυσή τομή βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα. Σε μια εποχή που συνεχώς εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται η επίγνωση των διαφορών μεταξύ των διαφορετικών γενεών είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Πάντα με σεβασμό, ο ένας μπορεί να μάθει από τον άλλον. Οι παλαιότεροι μπορούν, με βάση τις γνώσεις και τις πολύχρονες εμπειρίες τους, να συμβουλέψουν τους νεότερους κι εκείνοι με τη σειρά τους να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στις συνεχείς εξελίξεις της σύγχρονης εποχής.

Συντάκτης: Γεωργία Ιορδανοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη