Ακούγοντας εκφράσεις όπως «είναι το τυχερό σου», «μα πόση τύχη έχεις πια», «η τύχη είναι με το μέρος σου», αρχίζεις να σκέφτεσαι τι σημαίνει πραγματικά ο παράγοντας τύχη. Τυχερός, θα μπορούσες να πεις πως είναι αυτός που μπορεί να του συμβεί κάτι υπέροχο, χωρίς εκείνος να κάνει κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια. Στις ανθρώπινες σχέσεις όμως, το να έχεις τύχη δεν αποτελεί μια τόσο στενή ερμηνεία της. Υπάρχει μέσα μας η επιθυμία να γνωρίσουμε έναν νέο άνθρωπο, δίχως να ξέρουμε πώς θα γίνει ή που θα καταλήξει. Ερχόμαστε αντιμέτωποι, λοιπόν, με τον παράγοντα της τύχης που εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε.

Διότι δεν μπορείς να προβλέψεις αν θα υπάρχει χημεία μεταξύ σας, αν ταιριάζουν οι τρόποι σκέψης σας και πώς θα δομηθεί η σχέση αυτή όταν συναντάς κάποιον. Για να είσαι τυχερός, δημιουργείς από μόνος σου την τύχη σου. Δηλαδή, αποφασίζεις, αφού σταμπάρεις το ενδιαφέρον άτομο για εσένα, να πάρεις το ρίσκο και να μιλήσεις, να γνωριστείτε, να δημιουργήσετε από το μηδέν μια νέα επαφή. Δε μένεις στο “αν είναι να τύχει, ας τύχει”. Το προσπαθείς και φτιάχνεις μόνος σου τις συνθήκες. Κι η τύχη μετά ακολουθεί, στο πώς θα φέρει τις διαδρομές σας κι αν αυτές θα μπορέσουν να οδηγηθούν μαζί σε κάποιο ωραίο ταξίδι. Και πάλι όμως, από μόνο του δε θα συμβεί.

Ωστόσο οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους δεν είναι μονάχα ερωτικές. Στις φιλικές σχέσεις, επίσης χρειάζεται λίγη τύχη. Υπάρχουν φιλίες από τα παιδικά χρόνια, από τα φοιτητικά, επαγγελματικές φιλίες, που δεν καταλήγουν όλες σε φιλίες ζωής. Σίγουρα κι εδώ θα υπάρξουν απογοητεύσεις, διότι, όσο καλές προθέσεις κι αν έχουν δυο άνθρωποι που συνδέονται, η τύχη μπορεί να τα φέρει έτσι που θα απομακρυνθούν. Η δύναμή της σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται πιο βαθιά κι έχει την έννοια της συγκυρίας. Απλώς βλέπεις πώς κυλά η σχέση αυτή, αν έχεις κοινά ενδιαφέροντα με τον άλλον και πώς λειτουργεί το όλο κομμάτι της παρέας μεταξύ σας. Κι όσο αλλάζουν οι ζωές σας τυχαία και τυχερά, βλέπετε αν μπορείτε να παραμείνετε φίλοι ή όχι.

Επίσης, στην επαγγελματική πορεία σου, θα συναντήσεις κόσμο που είτε θα σε συμπαθεί και θα εργάζεστε αρμονικά, είτε θα σε ζορίσει η συνύπαρξη μαζί του. Μην ελπίζεις σε θαύματα- η δουλειά είναι δουλειά. Φυσικά και το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι καλό, αλλά ο ανταγωνισμός και η πίεση σίγουρα θα βρίσκονται εκεί. Κανείς ό,τι καλύτερο μπορείς, ώστε οι σχέσεις εκεί μέσα να είναι λειτουργικές και να βγαίνει η εργασία πιο άνετα. Η τύχη κάνει την εμφάνισή της στον τομέα της επικοινωνίας. Με λίγα λόγια, στο αν θα είσαι από τους τυχερούς που θα καταφέρουν να βγάλουν συνεννόηση με τους συνεργάτες τους, ή θα πρέπει με πολλή δουλειά και κόπο να φτάσεις στο στάδιο της αμοιβαίας κατανόησης, ή απλώς της τυπικής συνεργασίας.

Εν κατακλείδι η τύχη, όσο αφηρημένα κι αν θεωρούμε ότι έρχεται και μας βρίσκει, δίνει μόνο τις αρχικές συνθήκες. Το μετά, φτιάχνεται από τους ανθρώπους, ώστε να δημιουργήσουν σχέσεις σταθερές και με γερές βάσεις. Αυτό είναι εντελώς ανεξάρτητο από το είδος της σχέσης. Η σύνδεση μεταξύ μας και η δημιουργία δεσμών δεν ήταν ποτέ δύσκολη, εμείς έχουμε δυστυχώς την τάση να τα κάνουμε δύσκολα. Ίσως το μυστικό να βρίσκεται στην απόλαυση της τυχαιότητας. Στο να ρουφάμε κάθε νέα γνωριμία και να αφεθούμε να μας πάει εκεί που δεν είχαμε φανταστεί. Σίγουρα κάτι καλό θα πάρουμε.

Συντάκτης: Δέσποινα Ζαρπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου