Η ειλικρίνεια είναι απ’ τους καλύτερους τρόπους που μπορείς να επιλέξεις για να εκφραστείς. Προέρχεται απ’ την ψυχή, δεν έχει πανωφόρι. Είναι γυμνή και σκοπός της είναι να λυτρώσει και να ρίξει φως σε οτιδήποτε πλανάται, να διαλύσει κάθε αμφιβολία. Δεν είναι πάντα συμπαθής, αλλά έχει αποδειχτεί πως αποτελεί αξία σταθερή. Βάζει τα πράγματα στη θέση τους, ρίχνει τις μάσκες, δεν αφήνει αν και γιατί να αιωρούνται. Δεν έχει πάντα γοητευτικό πρόσωπο και υπάρχουν φορές που μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό, που πληγώνει αισθήματα, γιατί κατά βάθος θα θέλαμε τα πράγματα να ‘ναι αλλιώς. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, θα συνεχίσουμε να την προτιμάμε κι απ’ το πιο όμορφο παραμύθι.

Όταν υπάρχει ένα θέμα που κρίνεις πως πρέπει να λυθεί, μια κατάσταση στην οποία τα πράγματα δεν κυλούν όπως θα ήθελες και δε σε εκφράζει, έρχεται η στιγμή να μιλήσεις στον συνομιλητή σου. Οφείλεις τότε να θέσεις τα δικά σου όρια, να εκθέσεις τον εαυτό σου και τον εσωτερικό σου κόσμο, για να καταλάβει πώς έχουν τα πράγματα. Κάποια απ’ αυτά που θα πεις μπορεί να έχουν ήδη γίνει αντιληπτά κι ο άλλος απλώς να περιμένει να τ’ ακούσει απ’ τα χείλη σου για να τα συνειδητοποιήσει. Άλλα πάλι, το πρόσωπο που έχεις απέναντί σου μπορεί να μη θέλει ούτε να τα φανταστεί και να πέσει απ’ τα σύννεφα όταν μάθει την αλήθεια σου. Ναι, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να ξεκαθαρίζεις τη θέση σου. Εξάλλου, τα όρια έχουν πάντα και συνέπειες και όταν αποφασίσεις να τα βάλεις, οφείλεις να είσαι διατεθειμένος να τις δεχτείς. Το σημαντικότερο όμως είναι να κρατήσεις σταθερή τη γραμμή σου, να μην υποκύψεις σε συναισθηματικούς εκβιασμούς, να μην κάνεις πίσω σε αυτά που πιστεύεις. Για μια αλήθεια, για ένα ξεκαθάρισμα, μπορεί να χρειαστεί να φτάσεις μέχρι και στο αντίο.

Γιατί, τι να το κάνεις το ξεκαθάρισμα αν δεν οδηγήσει κάπου; Αν δε βγάλετε μια άκρη, αν δε δοθεί μια λύση, αν δεν αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση. Αλλιώς ας το πούμε ξέσπασμα, ας το πούμε αλήθειες πάνω στα νεύρα σου που το επόμενο λεπτό μετά την έκρηξη θα ξεχαστούν. Ναι, δεν είναι κακό να μοιράζεσαι πράγματα, να βγάζεις στην επιφάνεια αυτά που σε βαραίνουν. Όμως όταν αποφασίσεις να θέσεις όρια, πρώτα εσύ ο ίδιος οφείλεις να τα σεβαστείς για να δείξεις και στον άλλο πως τα λεγόμενά σου έχουν βαρύτητα.

Ο συνομιλητής σου πολλές φορές μπορεί να μην είναι σε θέση να δεχτεί όσα λες ή να έχει διαφορετική άποψη και να μην μπορεί να βρεθεί μια λύση στο θέμα που έχει προκύψει. Στο σωστό το ξεκαθάρισμα, πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις βαλίτσες απ’ τη στιγμή που τα «θέλω» σου ακουστούν δυνατά και δε βρουν πρόσφορο έδαφος. Να μη χάνεις τον χρόνο σου, να μη σπαταλάς και τον χρόνο του άλλου, να μην παιδεύεστε κι οι δυο. Κλείσε την πόρτα με αξιοπρέπεια αν η κουβέντα σας δεν οδηγήσει πουθενά. Αυτό θα πει ξεκαθάρισμα. Όλα τα άλλα είναι απλώς πασαλείμματα και λόγια για να δείξουμε πως και καλά βάλαμε τα όριά μας!

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.