Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πως η καθημερινή μας περιποίηση έχει γίνει σχεδόν ιεροτελεστία. Χτένισμα, επιλογή των κατάλληλων ρούχων, του αρώματος που μας ταιριάζει κλπ. Και πολύ καλά κάνουμε, θα προσθέσω εδώ. Πολύ πιθανό, η ιδιαίτερη προσοχή που δίνουμε στην εξωτερική μας εμφάνιση να μην οφείλεται απαραίτητα στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε έναν υποψήφιο ερωτικό σύντροφο, αλλά να θέλουμε απλά να αρέσουμε σε εμάς.

Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του προσέχει την εμφάνισή του. Όμως το καθετί στην υπερβολή του γίνεται επικίνδυνο. Δυστυχώς αρκούμαστε στο να καταναλώνουμε μεγάλα ποσά ενέργειας, όπως κι αρκετά χρήματα, για να αποκτήσουμε την εμφάνιση που θα μας κάνει αρεστούς, που θα κερδίσει τα κομπλιμέντα και το θαυμασμό των γύρω μας.

Αναρωτιέμαι, όμως, είναι τελικά τόσο σημαντικό ένα κομπλιμέντο, το οποίο επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε τόσους και τόσους; Τα «είσαι όμορφος», «έχεις ωραία μάτια», «έχεις ωραίο κορμί» μπορεί να τα ακούσεις τόσες πολλές φορές κι είναι κάτι τόσο γενικό, που χάνει το νόημά του. Επίσης είναι κάτι τόσο εφήμερο. Πολύ πιθανό η ομορφιά –όπως αυτή παρουσιάζεται σαν πρότυπο στα ΜΜΕ– να εκλείψει με τα χρόνια, το σώμα να φθαρεί και να χάσει τη σφριγηλότητά του. Πράγματα φυσιολογικά, αναπόφευκτα, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις με πολύ κόπο και προσπάθεια τα σημάδια αυτά ίσως καθυστερήσουν να φανερωθούν.

Και τότε τι γίνεται; Αν έχεις σπαταλήσει όλα σου τα χρόνια επενδύοντας στην εμφάνιση κι έρθει τελικά ο χρόνος, η φθορά, ακόμη κι ένα ατύχημα να σου γκρεμίσουν αυτό που έχτισες, να σου στερήσουν τα κομπλιμέντα που είχες συνηθίσει να λαμβάνεις, πώς θα το διαχειριστείς; Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως αυτές οι κολακείες δεν είναι διόλου σημαντικές.

Αντίθετα, τα κομπλιμέντα που δέχεσαι για το χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου έχουν διαφορετική βαρύτητα. Στο κάτω-κάτω της γραφής αυτό είσαι, ο χαρακτήρας σου, αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που αισθάνεσαι κι αυτά που λες.

Ίσως σκεπτόμενος όλα αυτά, λοιπόν, να συμφωνήσεις πως τα κομπλιμέντα που έχουν να κάνουν με το μέσα μας είναι σημαντικότερα. Κι αυτό γιατί για να τα λάβουμε ο απέναντί μας μπήκε στον κόπο να μας γνωρίσει, να μας ψάξει λίγο καλύτερα απ’ το να σταθεί απλώς σε μια επιφανειακή εικόνα. Σημάδια που φανερώνουν ένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για εμάς.

Πολλές φορές η εξωτερική μας εμφάνιση, κυρίως όταν ακολουθούμε πιστά τις τάσεις της μόδας, μπορεί να μοιάζει πανομοιότυπη. Απ’ την άλλη, όμως, είναι τόσα πολλά και διαφορετικά τα ερεθίσματα και τόσο περίπλοκη η διαδικασία που μας οδηγεί να χτίσουμε την προσωπικότητά μας, που είναι σίγουρα μοναδική στον καθένα.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα κομπλιμέντα που αφορούν την προσωπικότητα απευθύνονται σε εμάς και μόνο σε εμάς και θα έχουν διάρκεια, καθώς αυτό που πραγματικά είμαστε κι όχι αυτό που δείχνουμε δε θα αλλοιωθεί ποτέ.

Επίσης αυτό που μένει σαν ανάμνηση απ’ τον καθένα είναι το πώς μας έκανε να νιώσουμε όταν ήμασταν κοντά του. Τα συναισθήματα που μας προκάλεσε, αν νιώσαμε ήρεμοι, άνετοι, αν είχαμε να μάθουμε πράγματα από εκείνον κι αν η συναναστροφή μαζί του μας έκανε καλύτερους ανθρώπους.

Τελικά, αν το καλοσκεφτούμε, κάπως έτσι ταξινομούμε τους ανθρώπους στο μυαλό μας.  Τα ίδια ισχύουν και στον ερωτικό τομέα. Υπάρχουν άνθρωποι με μέτρια εμφάνιση, που όλος τους ο αέρας και το attitude έφτανε τον ερωτισμό μας στα ύψη. Αντίθετα, σχεδόν τέλειοι εμφανισιακά άνθρωποι δε μας ξύπνησαν κανένα σεξουαλικό ένστικτο.

Αναλύοντας, λοιπόν, όλα αυτά, θα ήταν μια καλή ιδέα να αρχίσουμε να ασχολούμαστε λίγο περισσότερο με το μέσα μας. Να γυμνάσουμε μυαλό, πνεύμα και χαρακτήρα. Έτσι μπορούμε να νιώσουμε πραγματικά υπερήφανοι, εισπράττοντας κομπλιμέντα σημαντικά κι ουσιαστικά, όντας σίγουροι πως αυτός που μας τα χαρίζει, δε θα μας ξεχάσει καθόλου εύκολα.

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Γρημάνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη