«Μου έλεγε ότι με ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Με κυνήγησε όσο κανένας άλλος άνθρωπος και έκανε τα πιο απίθανα πράγματα για να με κατακτήσει. Όταν επιτέλους ενέδωσα, δήλωσε το πιο ευτυχισμένο πλάσμα του γαλαξία. Και μετά από λίγο καιρό, ο ενθουσιασμός που είχε δείξει σημείωσε κατακόρυφη πτώση, μέχρι που εξαφανίστηκε». Σου θυμίζουν κάτι αυτά τα λόγια;

Ενθουσιασμός: Το δόλωμα που χρησιμοποιεί η φύση για να έλκονται οι άνθρωποι. Κάτι σαν το τυράκι στη φάκα. Μόνο που στην περίπτωσή σου, το παιχνίδι είχε ενδιαφέρον όσο το ποντικάκι έκοβε βόλτες γύρω απ’ τη φάκα. Κοινώς, σε κατέκτησε και μετά το ενδιαφέρον έκανε φτερά. Το ξέρω πως σου φαίνεται αδιανόητο, αλλά, ναι, σου συνέβη και σε πέταξε σαν στυμμένη λεμονόκουπα.

Μετά από συζητήσεις με την παρέα σου που τελειωμό δεν είχαν –εσύ ακόμα μιλούσες ενώ οι μισοί είχαν αποκοιμηθεί αποκαμωμένοι στον καναπέ κι οι άλλοι μισοί κρυφοέβλεπαν τηλεόραση – καταλήξατε σε κάποια συμπεράσματα που καταδεικνύουν τις πιθανές αιτίες της μοιραίας κατάληξης. Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τα φώτα σου μαζί μας, η ανθρωπότητα θα σε ευγνωμονεί καθώς προσφέρεις κοινωνικό έργο στο θολό πεδίο της καψούρας.

Δεν ήταν έρωτας, ήταν σκέτος πόθος. Κι ο πόθος συνήθως ξεφουσκώνει αργά ή γρήγορα όταν ικανοποιηθεί. Όλη η ενέργεια που είχε χρησιμοποιηθεί για να σε κατακτήσει διοχετεύεται στο σεξουαλικό κομμάτι κι όταν κορεστεί, γυρισμός δεν υπάρχει. Δυστυχώς, για σένα που λειτουργείς με το συναίσθημα, μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν τη σαρκική έλξη με τον έρωτα. Έπεσες στην περίπτωση ερωτικής δυσλεξίας.

Ανήκει στην κατηγορία των καθ’ έξιν κυνηγών. Κυνηγούν για τη διαδικασία και ποσώς τους ενδιαφέρει το θήραμα. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να το γευθούν, το δίνουν σε άλλους να το μαγειρέψουν και να το φάνε. Οι κυνηγοί, για τους μόνους που νοιάζονται πραγματικά είναι τα πιστά τους κυνηγόσκυλα που τους συντροφεύουν παντού. Εν προκειμένω, αντικατάστησε τους σκύλους με τους φίλους. Αποκαλείται και παιχτούρα -παίζει σαν να κάνει πρωταθλητισμό.

Εκδηλώνει φόβο δέσμευσης. Κακά τα νέα. Έμπλεξες με νευρωτικούλι. Για αυτό το άτομο η εγγύτητα είναι απειλή. Αν νομίζεις πως μαζί σου θα το ξεπεράσει, γελιέσαι ασύστολα. Θα σου σπάσει τα νεύρα και στο τέλος θα καταλήξεις εσύ στον καναπέ του ψυχοθεραπευτή.

Έχει κόλλημα με πρώην. Πέφτει με τα μούτρα στην αρχή για να ξεγελάσει τον εαυτό του ότι μπορεί να προχωρήσει με κάποιο άλλο άτομο που αξίζει, αλλά τελικά δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Μόλις ανταποκρίνεσαι, αναπολεί την προηγούμενη αγκαλιά, που ήταν ασύγκριτα καλύτερη απ’ την άγνωστη δική σου.

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Μόλις σε κατακτήσει θα μπουν τα ζιζάνια του ανικανοποίητου. Και πριν καλά-καλά το καταλάβεις, θα σε έχει απομυθοποιήσει σε χρόνο dt και θα παρατηρεί τι άλλο κυκλοφορεί. Κάπου εκεί έξω πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει ένας τελειότερος σύντροφος. Είναι η περίπτωση που όταν βγαίνει για ψώνια τελικά δεν ψωνίζει τίποτα γιατί σκέφτεται πως στο επόμενο κατάστημα ίσως βρει καλύτερα παπούτσια, σε πιο συμφέρουσα τιμή.

Άλλαξες εσύ. Στην αρχή είχες παρουσιάσει έναν άλλον εαυτό, πιο cool, λίγο άπιαστο και μυστηριώδη για να αυξήσεις το ενδιαφέρον, αλλά μόλις έδεσες το γάιδαρό σου μεταλλάχθηκες σε ήρεμο και προβλέψιμο λιμανάκι. Με απλά λόγια, ξενέρωσε. Ε, τι να σου κάνει, τρόμαξε να σε αναγνωρίσει κι ακόμα αναρωτιέται πότε σε απήγαγαν οι εξωγήινοι και σε αντικατέστησαν με κλώνο.

Γνώρισε τον νέο «έρωτα της ζωής του». Ανήκει στην κατηγορία του δαρβινικού μας προγόνου που πηδάει από κλαδί σε κλαδί. Καρδιά-αγκινάρα, δηλαδή. Όταν ήταν παιδί τη μια μέρα αγαπούσε το ένα παιδάκι και την άλλη το άλλο. Συλλέκτης εμπειριών είναι. Άλλωστε, κατά βάθος πιστεύει πως τέτοιο κελεπούρι δεν πρέπει να ανήκει σε ένα μόνο κορμί.

Σου έχω κακά και καλά νέα. Τα κακά νέα είναι πως η μάνα του φευγάτου δεν έκλαψε ποτέ. Εσύ σκας, η παρ’ ολίγον σχέση σου καθόλου. Τα καλά νέα είναι πως σώθηκες από ψυχοφθόρες καταστάσεις, πριν προλάβεις να επενδύσεις σοβαρά. Και μην ξεχνάς: δε χρειάζεσαι κανέναν να σε διεκδικήσει. Δεν είσαι έπαθλο. Όταν εσύ ενθουσιάζεσαι με τον εαυτό σου και τη ζωή σου, οι άλλοι απλώς συντονίζονται.

Συντάκτης: Μαρία Πατσιλίβα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη