Λένε πως όποιος ξεκινάει μια σχέση με αμφιβολίες καταλήγει να βγαίνει απ’ αυτή επιβεβαιώνοντάς τις. Και ξέρεις γιατί; Κοίταξε γύρω σου και θα βρεις εύκολα την απάντηση. Ίσως και να ‘χει περάσει απ’ το μυαλό σου πολλές φορές. Ίσως και να ‘χει κατακλύσει τις σκέψεις σου χωρίς να έχει συγκεκριμένο προορισμό. Όπως και να ‘χει, οι αμφιβολίες γίνονται πραγματικότητα γιατί πολύ απλά τους το επιτρέπεις.

Καταφέρνουν να διαλύσουν τα θεμέλια μιας σχέσης προτού καν προλάβεις να τη χτίσεις. Κι επιβεβαιώνεσαι γιατί, ασυναίσθητα ίσως, επηρεάζεις την τροπή της ιστορίας σου βασισμένος σε ερωτηματικά κι ενδοιασμούς, που δε θα ‘πρεπε καν να βασανίζουν το μυαλό σου.

Θα ριζώσει μέσα σου η αβεβαιότητα και θα βαλτώσει τ’ όνειρο πριν καν προλάβεις να το ζήσεις. Θα ραγίσει την καρδιά σου πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσεις την ύπαρξή της και θα οδηγήσει στο αναπάντεχο τέλος μιας αρχής που σε βρήκε απ’ το πουθενά. Κι όταν καταλάβεις επιτέλους τις προθέσεις της, θα ‘ναι ήδη πολύ αργά για να γυρίσεις το χρόνο πίσω. Θα ’χει ήδη χαθεί η μαγεία του έρωτα που ανυπομονούσες να μετατρέψεις σε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου. Θα ‘χει αντικατασταθεί απ’ αυτή την ανεξήγητη αμφιβολία για μια σχέση που μπορεί και να σου προσέφερε πολλά, αν απλά της έδινες το χρόνο.

Η αμφιβολία είναι ύπουλο δηλητήριο. Γιατί η αβεβαιότητα είναι χειρότερη απ’ την απογοήτευση. Σκοτώνει κάθε ελπίδα που κατάφερε να ξυπνήσει μέσα σου ένας άνθρωπος, πριν προλάβει να το κάνει μια αποτυχία του ή μια διάψευση των προσδοκιών σου. Η φαντασία σου καλπάζει και δημιουργεί εμπόδια που δε θα υπήρχαν καν, αν ζούσες την κάθε μέρα όπως της αξίζει και δεν προσπαθούσες απεγνωσμένα να προβλέψεις το μέλλον, χωρίς ν’ απολαύσεις το παρόν.

Έτσι, λοιπόν, βασανίζεις τον εαυτό σου και φέρνεις την καταστροφή απ’ το πουθενά. Δημιουργείται χωρίς λόγο μια ψευδαίσθηση που σε προτρέπει ν’ αμφιβάλλεις για το καθετί που σε κάνει ευτυχισμένο. Πιστεύεις ακράδαντα πως δε σου αξίζει αυτή η πρωτόγνωρη ευτυχία που πήρε τη μορφή ενός ανθρώπου ξεχωριστού κι έδωσε πνοή σε σκέψεις και συναισθήματα που κατάφερε να ξυπνήσει μέσα σου απ’ το πουθενά.

Προσπαθείς με νύχια και με δόντια να πείσεις τον εαυτό σου πως υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα που θα πρέπει να πληρώσεις για όλα τα καλά που σου συμβαίνουν. Κρατιέσαι από μια κλωστή και καταστρέφεις όλα όσα πάντα ονειρευόσουν να ζήσεις, γιατί δεν μπορείς να πιστέψεις πως έγιναν επιτέλους πραγματικότητα, σωστά;

Γίνεσαι καχύποπτος χωρίς λόγο γιατί πολύ απλά δεν έχεις πίστη στον εαυτό σου, πόσο μάλλον στον άνθρωπο που επέλεξες για να σου προσφέρει όλ’ αυτά που πάντα ήθελες να ζήσεις. Αμφισβητείς την αξία σου, γι’ αυτό και δε χρειάζεται να το κάνουν άλλοι για σένα. Κι ό,τι ξεκινάει με αμφιβολίες προτού καλά-καλά προλάβει ν’ αποδείξει πόσο πραγματικά αξίζει να το ζήσεις, δεν έχει και πολλά να σου προσφέρει, γιατί δεν του το επιτρέπεις.

Γι’ αυτό μάθε να ζεις την κάθε στιγμή με πάθος κι ένταση, για να τη μετατρέψεις σε κάτι μοναδικό, χωρίς ν’ αμφιβάλλες για την αλήθεια που κρύβει η μαγεία της. Για να το ζεις σημαίνει πως είναι αληθινό, σου ταιριάζει και το αξίζεις! Μην παρασύρεσαι από «αν» κι «ίσως», γιατί δε θα δουν ποτέ το φως της μέρας αν δεν το επιδιώξεις. Και μην αφήσεις το χρόνο να ξεφύγει μέσα απ’ τα χέρια σου γιατί δεν τον εκτίμησες.

Κάτι που ισχύει και για τον άνθρωπο που κατάφερε να περάσει μέσα από κάθε άμυνα που έχτισες, για να προστατεύσεις τον εαυτό σου!

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη