Ίσως έχεις ακούσει κι εσύ για την πρακτική του stealthing. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αφαίρεση του προφυλακτικού κρυφά κατά τη διάρκεια του σεξ από έναν άνδρα, χωρίς τη συγκατάθεση του/της συντρόφου. Το φαινόμενο αυτό συναντάται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ίσως έχεις διαβάσει γι’ αυτό, είτε μελέτες είτε ενοχλητικές αναρτήσεις στο ίντερνετ, που σχεδόν προτρέπουν τους άνδρες να υιοθετήσουν την πρακτική αυτή παρουσιάζοντας τους καλύτερους δυνατούς τρόπους ώστε να την εφαρμόσουν και να την βγάλουν καθαρή, χωρίς παράπονα και διαμαρτυρίες από τη/τον σύντροφό τους. Πολλοί παρομοιάζουν τη συγκεκριμένη πράξη με βιασμό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις άτομα που το ‘χουν κάνει έχουν δικαστεί και καταδικαστεί. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό του φαινομένου.

Αν ανήκεις στους λιγότερο τυχερούς, ίσως το ‘χεις βιώσει κι έχεις νιώσει κι εσύ έτσι. Είδες να προδίδουν την εμπιστοσύνη σου με τον χειρότερο τρόπο. Θα θυμάσαι για καιρό ακόμη εκείνη τη νέα γνωριμία που έκανες πριν κάποιο διάστημα. Μπορεί να τον γνώρισες στη δουλειά, στην παρέα ή στο πάρτι εκείνο που δεν ήθελες να πας και σε τράβηξε η παρέα σου με το ζόρι. Το προφίλ των ανθρώπων που καταφεύγουν σε τέτοιες συμπεριφορές είναι συχνά ίδιο με εκείνων που θα σε αγγίξουν άκομψα ενώ θα σε γυρνάνε σπίτι δήθεν φιλικά, ίδιοι με εκείνους που θα κάνουν κάποιο σχόλιο που θα σε κάνει να νιώσεις άβολα ή θα προσπαθήσουν να πάρουν με τη βία περισσότερα απ’ όσα θέλεις να δώσεις.

Εκ πρώτης όψεως, όμως, φαινόταν καλός. Ένα φυσιολογικό άτομο της ηλικίας του, είχες σκεφτεί. Έδειχνε ενδιαφέρον κι έτσι τράβηξε την προσοχή σου. Σε έκανε να νιώθεις όμορφα, όπως και κάθε νέα γνωριμία που έρχεται στη ζωή σου και φέρνει μια αλλαγή στη ρουτίνα και την καθημερινότητά σου. Δεν ήξερες πώς θα εξελισσόταν όλο αυτό, αλλά θεώρησες πως είχε έρθει η ώρα να κάνετε το επόμενο βήμα.

Συμφωνήσατε να είστε υπεύθυνοι -ή τουλάχιστον έτσι νόμιζες. Τελικώς, έπεσες θύμα μιας ανεύθυνης κι επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς κι ανάγκασες τον εαυτό σου ν’ ακούσει δικαιολογίες του τύπου «Αχ, ναι, βγήκε, έτσι απλά», «Νόμιζα πως το είχες καταλάβει, όχι;», «Το έβγαλα για λίγο, για να το απολαύσω περισσότερο», «Το έκανα για να μπορέσω να τελειώσω πιο εύκολα». Η λίστα είναι ατελείωτη κι όσο συνεχίζουμε το ένα επιχείρημα μοιάζει πιο εγωιστικό και παράλογο απ’ το άλλο.

Η πράξη αυτή δηλώνει έλλειψη σεβασμού και καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα αλλά συγχρόνως αποτελεί και μια πράξη που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία του ατόμου. Κανείς δε θα πρέπει να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι κάποιος συναινεί στο να κάνει σεξ με τη χρήση προφυλακτικού και να τον αναγκάζει, τελικά, να κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις, χωρίς να το γνωρίζει και να το ‘χει επιλέξει.

Ως αποτέλεσμα, το πρόσωπο που ‘χει πέσει θύμα του stealthing έχει αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή να προσβληθεί από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα τον ταλαιπωρήσει για κάποιους μήνες, ενώ στη χειρότερη θα τον συντροφεύει για μια ζωή, θα τον περιορίσει, θα του στερήσει τη γονιμότητα ή ακόμη και την ίδια τη ζωή του. Το να σου συμβεί κάτι τέτοιο από δική σου παρόρμηση της στιγμής είναι απαράδεκτο, όμως το να σου συμβεί απλά και μόνο επειδή κάποιος άλλος το αποφάσισε για σένα, χωρίς να σε ρωτήσει, είναι εγκληματικό.

Πέρα απ’ τις προφανείς επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου, υπάρχουν κι οι ψυχολογικές, που μπορεί να ‘ναι οι χειρότερες. Το άτομο που ‘χει υπάρξει θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς νιώθει εξαπατημένο, ανίσχυρο, κατηγορεί τον εαυτό του και να του ρίχνει ευθύνες για το συμβάν.

Ένιωσες ενοχές που δεν μπόρεσες να προστατευτείς και δεν είχες καλύτερη κρίση. Ένιωσες ευτελής. Ένιωσες πως έχεις εξαπατηθεί. Ίσως ακόμη να εξοργίστηκες κυρίως με τον ίδιο σου τον εαυτό σου, γιατί εκείνο το βράδυ δε μίλησες όπως έπρεπε στο άτομο που είχες μπροστά σου.

Να θυμάσαι, όμως, πως πολλά βήματα έχουν γίνει για την τιμωρία και καταπολέμηση της πρακτικής αυτής, ενώ έχουν δημοσιευτεί διαφωτιστικές κι υπέροχες έρευνες, όπως αυτή της Alexandra Brodsky, που ενδυναμώνουν τα θύματα του stealthing και βοηθούν στο να ακουστούν οι φωνές τους.

Ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά για να μπορούμε να μιλήσουμε για υγιείς σχέσεις κι ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, καθώς συγκεκριμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος έχουν ριζώσει για τα καλά στην κοινωνία κι είναι αυτές ακριβώς που δημιουργούν και θρέφουν τέτοια φαινόμενα.

Μην ξεχνάς, όμως, πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σου στερήσει την επιλογή και να προσπαθήσει να σε εκμεταλλευτεί μόνο και μόνο γιατί ξέρει πως δε θα μιλήσεις. Γιατί εσύ δε θα σωπάσεις.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη