Ποιο είναι το σημείο που κάνει δύο ανθρώπους να θεωρούνται ζευγάρι κι όχι φίλοι; Προφανώς το σεξ. Η ερωτική επαφή είναι αυτή που ενώνει συναισθηματικά και σωματικά δύο ανθρώπους και μάλιστα το στοιχείο αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία μίας υγιούς σχέσης.

Η ερωτική επαφή είναι η πιο προσωπική στιγμή που μοιράζεσαι με τον άνθρωπό σου, ικανή να φτάσει τα συναισθήματα, την οικειότητα και το δέσιμο στο ζενίθ. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως το κρεβάτι συνοδεύει πολλές στιγμές του ζευγαριού. Ταιριάζει άψογα στην εκτόνωση ενός καβγά, στον πανηγυρισμό μιας χαρούμενης στιγμής, ακόμα και στην απογοήτευση ή τη θλίψη για κάτι έξω απ’ τη σχέση καταφέρνει να λειτουργήσει λυτρωτικά.

Πάμε, όμως, τώρα στο φινάλε, που καλώς ή κακώς κάποτε φτάνει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη στιγμή του χωρισμού αποζητούν το στερνό αντίο με ένα τελευταίο κρεβάτι. Το πού αποσκοπεί αυτή η επαφή διαφέρει κατά περίπτωση και συνθήκη. Μία πράξη που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους και να ‘χει αλλιώτικους, κάθε φορά, στόχους.

Πίσω από αυτό το τελευταίο κρεβάτι για κάποιους κρύβεται ένας φόρος τιμής σε όσα έζησαν. Θεωρούν πως είναι ευθύνη τους να κλείσουν αυτόν τον κύκλο τους με το πιο δικό τους κομμάτι, με μια γλυκιά ανάμνηση, διότι μπορεί να θεωρείται η αρχή το ήμισυ του παντός, αλλά το άλλο μισό είναι κρυμμένο στο τέλος, κι εκείνοι θέλουν να το εξασφαλίσουν όσο πιο ερωτικό και παθιασμένο γίνεται, σαν υπενθύμιση κι επισφράγιση των παλιών καλών ημερών. Ακόμα και στο φαγητό η τελευταία γεύση, εκείνη απ’ το επιδόρπιο, είναι αυτή που σου μένει.

Πολλοί, όμως, κι εκείνοι που όχι μόνο δεν πιστεύουν πως μπορεί να κλείσει ένας κύκλος με αυτόν τον τρόπο, αλλά μάλλον προσδοκούν το ακριβώς αντίθετο, την παράτασή του, αποσκοπώντας σε μια δεύτερη ευκαιρία και ποντάροντας στο δυνατό τους χαρτί, χτυπώντας στο συναίσθημα και τη δύναμη της σαρκικής έλξης. Δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε αυτό το κρεβάτι για να ξυπνήσουν τις αισθήσεις που μπορεί να είχαν αδρανοποιηθεί και να αναζωπυρώσουν τη φλόγα. Είτε αποτύχουν είτε πετύχουν τον σκοπό τους, σίγουρα θα το απολαύσουν.

Οι στόχοι αρκετοί, τα αποτελέσματα διαφορετικά σε κάθε περίπτωση. Κάποιοι καταλήγουν να χαμογελάνε αγκαλιασμένοι μετά την πράξη και να συνειδητοποιούν ότι οι ευκαιρίες είναι για να δίνονται και πως το «μαζί» τους σίγουρα αξίζει μία από αυτές. Υπάρχουν, όμως, και πολλές περιπτώσεις που είτε δεν καταφέρουν καν να πείσουν τον παρτενέρ τους να ρίξει τις άμυνες, αποχαιρετώντας τους με τη σειρά του μ’ ένα φιλί ή ένα ψυχρό «αντίο» κι άλλες που απλώς επισφραγίζει το φινάλε, κατεβάζοντας την αυλαία της σχέσης μετά την πράξη. Ακολουθεί ένας αποχαιρετισμός κι ο δυνατός κρότος που κάνει ο κύκλος σ’ αυτό το τελειωτικό σπάσιμό του. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει το κάθε ενδεχόμενο στο πίσω μέρους του μυαλού για να μη μεγεθυνθεί κι άλλο η απογοήτευση του τέλους.

Όπως και να ‘χει, το αποχαιρετιστήριο κρεβάτι ακροβατεί σε αχνά όρια κι είναι ένα παιχνίδι για συνειδητοποιημένους και τολμηρούς παίχτες. Δεν το αντέχουν όλοι. Γεννάει προσδοκίες που πολλές φορές δεν εκπληρώνονται κι αφήνει μια πικρία που δύσκολα ξεπερνιέται, ειδικά όταν έρθει η συνειδητοποίηση πως αυτήν την τόσο δική τους στιγμή δε θα την ξαναζήσουν.

Αν θεωρείς ότι μπορείς να το διαχειριστείς με κάθε πιθανή εξέλιξη, κάν’ το, αλλιώς φύγε μακριά χωρίς αναμνηστικές επαφές κι άδειες ελπίδες. Άλλωστε, με τον κατάλληλο για σένα άνθρωπο ίσως να μη χρειαστεί να ζήσεις αυτό το τελευταίο κρεβάτι.

 

Συντάκτης: Μαρία Βίγλα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη