Έφτασε, λοιπόν, και για σένα η ώρα να ερωτευτείς και να νιώσεις αυτό το όμορφο συναίσθημα που συνοδεύει κάθε ερωτική σχέση. Νιώθεις υπέροχα και μια νότα αισιοδοξίας και τύχης που επιτέλους κατάφερες να βρεις τον άνθρωπο που θα σε ξεκλειδώσει, θα σε γεμίσει, θα σου προσφέρει όλα όσα χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος. Όλα αυτά βέβαια φαντάζουν τόσο ιδανικά που φτάνουν το όριο του ουτοπικού, μέχρι τη στιγμή που κάνετε εκείνη τη γνωστή συζήτηση για το παρελθόν, τις προηγούμενες σχέσεις, πώς εξελίχθηκαν και πώς κατέληξαν και φτάνεις στο σημείο μέχρι και να αναρωτιέσαι τελικά αν μπορείτε να είστε μαζί και πόσο θα κρατήσει.

Σε αυτή τη συζήτηση, λοιπόν, μπορεί να μείνουν πολλά πράγματα ανείπωτα ή κρυφά, αλλά τι γίνεται όταν μαθαίνεις πως ο άνθρωπός σου πριν από εσένα είχε μια σχέση μακροχρόνια και -ίσως- ακολουθεί και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα αυτής της σχέσης; Φυσικά θα σε διαβεβαιώσει ότι έχει ξεπεράσει τον πρώην εντελώς, ότι ούτε τον σκέφτεται, ούτε τον θέλει πίσω, ότι ό,τι είχαν τελείωσε, ανήκει στο παρελθόν κι εκεί θα παραμείνει. Αλλά αυτό δεν καθησυχάζει καθόλου εσένα που σε λούζει κρύος ιδρώτας και χιλιάδες σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου, μιας και ξέρεις ότι τους ενώνει μια κοινή πορεία πολλών ετών. Τα φαντάσματα του παρελθόντος πάντα υποσυνείδητα θα σε στοιχειώνουν, ειδικά όταν πρόκειται για μια σχέση που είτε κράτησε πολύ είτε δεν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που τελείωσε.

Κάπως έτσι αρχίζουν οι σκέψεις και τα ερωτηματικά, με σένα να αναρωτιέσαι αν έχει όντως ξεπεράσει το παρελθόν και αν μπορεί να αφιερωθεί στη σχέση σας και μόνο σ’ αυτή. Είναι μαζί σου επειδή σε θέλει ή όλο αυτό είναι μια αντίδραση, μια προσπάθεια να ξεπεράσει τον πρώην ή να τον κάνει να ζηλέψει δείχνοντάς του πως με επιτυχία προχώρησε παρακάτω; Αδιαμφισβήτητα καταβάλλεις τρομερή προσπάθεια να μην εκδηλώσεις την ταραχή σου κρατώντας την αξιοπρέπειά σου, αλλά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας στο μυαλό σου δίνουν και παίρνουν.

Πέρα από τις σκέψεις σου, όμως, υπάρχουν και απτά εμπόδια που βγαίνουν σταδιακά στην επιφάνεια και πρέπει να αντιμετωπίσεις. Αναπόφευκτα, λοιπόν, γίνεται η σύγκριση με τον πρώην, αν όχι από το ίδιο σου το ταίρι, από τον περίγυρο, όπως οι φίλοι και οι συγγενείς του, ειδικά αν οι σχέσεις με το προηγούμενο πρόσωπο ήταν φιλικές και του είχαν ιδιαίτερη αδυναμία. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι η γνώμη τρίτων δε θα έπρεπε να σε νοιάζει, μιας και ο σύντροφός σου σε επέλεξε και σ’ αυτό δεν έχει λόγο κανένας τρίτος, αλλά είσαι έτοιμος να περάσεις από σκανάρισμα και να ξέρεις πως τσεκάρουν συμπεριφορές, κινήσεις και αντιδράσεις; Συγκρίσεις που ξεκινούν από την εμφάνιση μέχρι και το χαρακτήρα και που απαιτούν σίγουρα γερά νεύρα και πείσμα προκειμένου να τις αγνοήσεις.

Το να είσαι εσύ η πρώτη σχέση μετά από μια μακροχρόνια, αυτόματα σε γεμίζει με ένα αίσθημα ευθύνης παραπάνω και ασυναίσθητα πολλές φορές σε αναγκάζει να προσπαθείς να παγιώσεις τη δική σου παρουσία παντού. Χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις να προσπαθήσεις να κάνεις τον άλλον να αλλάξει συνήθειες πολλών ετών και σίγουρα θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσετε κι εσείς το ίδιο επίπεδο οικειότητας και επικοινωνίας που είχαν καταφέρει να χτίσουν.

Το να περιμένεις ο σύντροφός σου να σβήσει όλες τις αναμνήσεις είναι κάτι αναπόφευκτο, μιας και σίγουρα σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που ήταν μαζί μετράνε πληθώρα από κοινές περιστάσεις, στιγμές, δραστηριότητες, γεγονότα και καταστάσεις. Η ουσία όμως δεν είναι στο να τον κάνεις να ξεχάσει την προηγούμενη μεγάλη σχέση του, για να πάρεις τη θέση της εσύ. Μπορείς να γίνεις η επόμενη μακροχρόνια σχέση του, που θα κρατήσει παραπάνω ή ίσως και για μια ολόκληρη ζωή, χωρίς να έχει πάθει ολική αμνησία ή να προσποιείται ότι δε θυμάται. Εξάλλου, για να έδωσαν τέλος σε μια σχέση που κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα στην πλειονότητα των περιπτώσεων σημαίνει πως είναι οριστικό, ότι προέκυψε από υπαρκτά προβλήματα ή ώριμη σκέψη, ότι δεν ήταν μια τρέλα της στιγμής ή μια παρόρμηση.

Τώρα ο πρώην είναι μακριά κι σύντροφός σου είναι μαζί σου. Κι όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα αν σταματήσεις να βασανίζεις το μυαλό σου, ψάχνοντας τρόπο να πολεμήσεις το παρελθόν, να συγκριθείς μαζί του, να δείξεις και να αποδείξεις ότι είσαι καλύτερος. Προσπάθησε απλώς να βρεις τρόπους να δημιουργήσεις μαζί με τον άνθρωπό σου το καλύτερο μέλλον, ανεξάρτητα από το δικό του παρελθόν. Η κάθε σχέση είναι μοναδική, δε μοιάζει με καμιά άλλη και βάζει το δικό της λιθαράκι στη ζωή μας. Αν ο στόχος σου είναι εσύ να γίνεις όχι μόνο μια μακροχρόνια σχέση, αλλά αυτή η σχέση που θα κρατήσει, το να κοιτάς μπροστά και όχι πίσω είναι το μυστικό για να τα καταφέρεις. Αρκεί ο άνθρωπος αυτός που είναι τώρα δίπλα σου να βγάζει σε σένα και με σένα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, και ταυτόχρονα να σε κάνει να αισθάνεσαι το ίδιο κι εσύ.

Συντάκτης: Μαρία Βίγλα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.