Εσύ μπορεί να θεωρείς πως βρίσκεσαι σε σχέση με το ταίρι σου, πως είστε κι οι δυο παρόντες και το ζείτε μαζί, κι όμως, κάτι τέτοιο να μην είναι αμφίδρομο. Γιατί το ταίρι σου συνεχίζει να κουβαλάει την πρώην σχέση μέσα του, στο είναι του, στην καρδιά του και στο μυαλό του. Ακόμα κι αν τα σώματά σας βρίσκονται δίπλα-δίπλα, ο νους κάπου αλλού πλανιέται. Κι αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους όλων μας όταν βρισκόμαστε σε σχέση. Ο φόβος που φέρει το όνομα «πρώην».

Για να δούμε τα σημάδια που φανερώνουν ότι η πρώην σχέση βρίσκεται ακόμα εκεί.

 

Φαίνεται στις λέξεις

1. Το ταίρι μας, μιλάει ακόμα για την προηγούμενη σχέση. Κάνετε συζητήσεις και τσουπ, έρχεται εκείνη η ευκαιρία που την αρπάζει κι αναφέρεται στο παρελθόν, ενώ πολλές φορές η συζήτηση στρέφεται σκόπιμα εκεί.

2. Μιλά συχνά για τον χωρισμό τους κι εκδηλώνει έντονα συναισθήματα ή ρίχνει ευθύνες στον εαυτό του ή στο άλλο πρόσωπο για ό,τι συνέβη.

3. Γνωρίζει αρκετές πληροφορίες για το πρώην ταίρι. Πού μένει, πού συχνάζει και με ποιους, αν έχει προχωρήσει παρακάτω ή και ακόμα πιο λεπτομερείς πληροφορίες που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

4. Μπορεί να ‘χει τάση να σας συγκρίνει όταν μιλάει. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που σε πληγώνει –ακόμα κι αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση-, η σύγκριση νυν και πρώην είναι καλό ν’ αποφεύγεται. Μέσω της σύγκρισης δηλώνει μ’ έμμεσο τρόπο πως δε νιώθει πλήρης, λείπει το γνώριμο, αυτό που ‘χε συνηθίσει ή θα ‘θελε να ‘χει.

5. Εκδηλώνει θαυμασμό κι επαινεί συμπεριφορές του πρώην προσώπου υποβαθμίζοντας τις δικές σου.

6. Κάποιες φορές μπορεί να μπερδεύεται και να σας μπερδεύει. Πληροφορίες και γεγονότα που αφορούν το πρώην πρόσωπο τα ταυτίζει με σένα ή προσπερνά όσα έχεις πει αλλά θυμάται πράγματα απ’ το παρελθόν π.χ. μια συνήθεια, ένα χόμπι, μια σημαντική ημερομηνία. Δυσκολάκι θα ‘ναι να ξεχάσει μέχρι και τ’ όνομα σου και αντί αυτού ν’ ακούσεις κάποιο άλλο.

 

Φαίνεται στα συναισθήματα

1. Δείχνει με τρόπο πως έχει ανάγκη από συντροφικότητα. Θέλει να περνάτε αρκετό χρόνο μαζί και κάνει βιαστικές κινήσεις για να προχωρήσει τη σχέση σας. Η βιαστική και επιπόλαιη δέσμευση με κάποιον άνθρωπο, συχνά είναι ο τρόπος που -λανθασμένα- χρησιμοποιεί κάποιος για να ξεπεράσει μια προηγούμενη σχέση. Κακώς λένε πως ο έρωτας μ’ έρωτα περνάει. Ορισμένες φορές εκδηλώνει συναισθηματική αστάθεια.

2. Παρουσιάζει έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις που σε κάνουν ν’ αναρωτιέσαι τι ακριβώς σκέφτεται. Απ’ την άλλη μπορεί να κρατάει αποστάσεις, να επιλέγει ν’ απομονώνεται και να ζητάει χρόνο. Δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να δεθεί μαζί σου συναισθηματικά και δεν επενδύει σ’ αυτό. Είναι επομένως συναισθηματικά μη διαθέσιμος άνθρωπος.

3, Μένει κολλημένος στο παρελθόν κι επιλέγει να ανακυκλώνει τον πόνο. Προσπαθεί να βρει τρόπους για να εκτονωθεί συναισθηματικά. Ξεκινάει καινούργιες δραστηριότητες για να ξεδίνει. Ασχολείται με τον αθλητισμό, το τρέξιμο, την πάλη, τον χορό. Εκδηλώνει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Κάνει καταχρήσεις. Πίνει, καπνίζει, αναπτύσσει ταχύτητα όταν οδηγεί και γενικώς κάνει πράγματα που δείχνουν πως συναισθηματικά δε νιώθει καλά.

4. Γράφει κι ακούει τραγούδια που θυμίζουν το παρελθόν. Ο πόνος πολλές φορές αποτυπώνεται πάνω στο χαρτί με λέξεις ή με στίχους ενώ όλοι αγαπάμε να ταυτιζόμαστε με τραγούδια. Η μουσική είναι μέσο μεταφοράς σκέψεων και συναισθημάτων, ειδικότερα όταν αφορούν σχέσεις αλλά κι ανθρώπους που κρατάμε μέσα μας.

 

Φαίνεται στα όρια

1. Προστατεύει τον προσωπικό χώρο και προσωπικά αντικείμενα π.χ. το κινητό τηλέφωνο. Έχει κρατήσει ενθύμια από την προηγούμενη σχέση. Φωτογραφίες, άλμπουμ, δώρα και κάθε είδους προσωπικά αντικείμενα που φωνάζουν πως η πρώην σχέση έχει αφήσει αισθητά το αποτύπωμά της. Πρόκειται για πράγματα που δε θέλει ν’ αποχωριστεί αλλά ούτε και ν’ αντιληφθείς γιατί αυτό θα είναι κάτι που θα επηρεάσει τη σχέση σας.

2. Δεν αναφέρεται ποτέ στο παρελθόν κι έχει μυστικά. Δεν ανοίγει ποτέ τέτοιου είδους συζήτηση ή ακόμα κι αν προσπαθήσεις εσύ να την ανοίξεις, δε θα πάρεις απάντηση. Θ’ αλλάξει θέμα και θα προσπαθήσει να το αποφύγει.

3. Παρακολουθεί τις κινήσεις που κάνει στα social η πρώην σχέση. Ακολουθιούνται ακόμα ή παρακολουθεί συστηματικά τα προφίλ και τη δραστηριότητα του πρώην προσώπου. Κι αυτό είναι κάτι που δε θα ‘θελε με τίποτα να πέσει στην αντίληψή σου.

 

Φαίνεται στις επαφές

1. Διατηρεί ακόμα επαφές με την πρώην σχέση, με την οικογένειά ή με τους φίλους. Ίσως να τ’ ονομάζει «ανθρώπινο ενδιαφέρον» μα κυριολεκτικά σημαίνει πως «δεν έχει τελειώσει ακόμα», πως έχουν μείνει πίσω ανοιχτοί λογαριασμοί.

2. Σε μία συνάντηση, μπορεί να επιδεικνύει τη σχέση σας μπροστά τους, θέλοντας να παρουσιάσει πως έχει προχωρήσει παρακάτω κι έχει ξεπεράσει τον χωρισμό. Ίσως να επιδιώκει μια -τυχαία- συνάντηση ή να νιώθει αμηχανία κι αναστάτωση όταν τυχαία συναντηθούν κι αυτό είναι έκδηλο σε κάθε κίνηση που κάνει. Προσπαθεί να στρέψει το βλέμμα αλλού ή αντίθετα μπορεί να εστιάζει στο πρώην πρόσωπο. Από την άλλη, ίσως να θέλει να κρύψει τη σχέση σας και σε μια τυχαία συνάντηση να κρατήσει αποστάσεις από σένα ή να δείξει πως είστε φίλοι.

 

Φαίνεται στις πράξεις

1. Την ώρα που κάνετε σ3ξ δε βρίσκεται 100% εκεί. Αντιλαμβάνεσαι πως κάτι δεν πηγαίνει καλά και αποσπάται από την πράξη. Ειδικά αν τη διακόψει, σου μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά κι αναρωτιέσαι.

2. Συχνάζει σε μέρη που πήγαιναν μαζί ή εξακολουθεί να μένει στο ίδιο σπίτι κι αρνείται ν’ αποχωριστεί τον χώρο και τ’ αντικείμενα που μοιραζόντουσαν.

3. Έχει δώσει στο νέο κατοικίδιο τ’ όνομα του πρώην προσώπου. Επιλέγοντας να κρατάει την ανάμνηση ζωντανή κάθε μέρα.

4. Διατηρεί συνήθειες που είχανε μαζί. Ορισμένες συνήθειες γίνονται ρουτίνα και μέρος της ζωής. Με το να διατηρεί τέτοιες συνήθειες συντηρεί και μια ψευδαίσθηση της παρουσίας της πρώην σχέσης.

5. Δε σε συστήνει σε φίλους ή ακόμα κι αν το κάνει αντιλαμβάνεσαι πως είναι κάτι που τους ξαφνιάζει και δεν το περιμένουν. Ως συνήθως, οι φίλοι μας γνωρίζουν τα μυστικά που κουβαλούμε στην ψυχούλα μας και μένουν έκπληκτοι μπροστά στις πράξεις μας ακριβώς γιατί γνωρίζουν πως κάτι άλλο θέλουμε.

Το ότι η πρώην σχέση μένει ακόμα ζωντανή είναι κάτι που το νιώθεις και δε χρειάζεται να σου το πουν για να το καταλάβεις. Μπορεί το ταίρι σου να θέλει να σε πείσει για κάτι άλλο μα«ποιον κοροϊδεύω κανέναν άλλον, μονάχα εμένα» που ‘χε πει κι ο «ψυχολόγος» μας.

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου