Αγαπητά πλάσματα ήρθε η ώρα να απενοχοποιηθούμε από ορισμένες σκέψεις που μας βασανίζουν γύρω από το σ3ξ. Συγκεκριμένα, αν είσαι από τις περιπτώσεις που το στοματικό σ3ξ μοιάζει εφιάλτης ή αν το ταίρι σου δυσκολεύεται πολύ να απολαύσει αυτή τη στιγμή, τότε έλα να συζητήσουμε παρέα τι μπορεί να ευθύνεται για αυτό το άβολο συναίσθημα.

Ως γυναίκα προς γυναίκα αντιλαμβάνομαι ότι ίσως νιώθεις μια ανασφάλεια όταν σου κάνουν στοματικό έρωτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχεις εξοικειωθεί με το σώμα σου και νιώθεις άβολα να εξερευνά κάποιος τις ερωτογενείς σου ζώνες, τη στιγμή που μπορεί εσύ η ίδια να μην το έχεις δοκιμάσει. Φυσικά, μπορεί να αγχώνεσαι για το τι θα συναντήσει εκεί κάτω, να υπάρχει ένα δεδομένο στρες για κάποια περίεργη μυρωδιά κατά το στοματικό ή κάποιο υπόλειμμα χαρτιού από το σκούπισμα, μικρά καθημερινά πράγματα που φεύγουν με την οικειότητα, όμως στην αρχή φαντάζουν τεράστια εμπόδια. Ο λόγος βέβαια μπορεί να είναι και πιο σύνθετος: Να μη θέλεις να δεχτείς το στοματικό γιατί νιώθεις μετά ότι είναι η σειρά σου, οπότε αν δεν είσαι φαν θα προτιμήσεις να μην το απολαύσεις ούτε εσύ.

Κι ερχόμαστε στο επίμαχο θέμα. Γιατί πολλές γυναίκες δε θέλουν να κάνουν στοματικό στο αγόρι τους; Η πρώτη και βασικότερη θεωρία αφορά το κοινωνικό ταμπού, που έχει επιβάλει και το ίδιο το πορν@. Συχνά, το στομaτικό για μια γυναίκα ταυτίζεται με την ταπείνωσηκαι την έλειψη σεβασμού προς την πλευρά της. Η θεωρία πως η γυναίκα πρέπει να προβεί σε αυτή την ερωτική πράξη για να ερεθίσει και να  ικανοποιήσει τον άνδρα ή ακόμα και ο άγαρμπος τρόπος με τον οποίο οι άνδρες οδηγούν τη γυναίκα στο γεννητικό τους όργανο και που αποτυπώνεται στην οθόνη, μπορεί να είναι λόγοι για τους οποίους μια κοπέλα νιώθει άβολα να δοκιμάσει το στομaτικό.

Ειναι πολλά τα σεξιστικά πρότυπα πουθέλουν τη γυναίκα ένα αντικείμενο του πόθου που οφείλει να οδηγήσει τον άνδρα στην κορύφωση, να του κάνει τα χατίρια κατά τη σ3ξουαλική πράξη και φυσικά να ακολουθεί όλες τις οδηγίες του. Έτσι, συχνά αισθάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει να προσφέρει στοματικό σ3ξ όταν το θέλει και η ίδια, κι αντιθέτως το αντιλαμβάνεται ως καταναγκαστικό έργο. Σαφώς δε λειτουργούν όλες οι γυναίκες το ίδιο, ούτε αυτό σημαίνει πως οι παρτενέρ της είναι σεξιστικά γουρούνια που έχουν πρόθεση να την ταπεινώσουν. Όμως, αν μια πεποίθηση ριζώσει, είναι αρκετά δύσκολο να τη βγάλεις από μέσα σου και μια κακή εμπειρία αρκεί για να στερήσει άλλες χίλιες καλές.

Έπειτα, τίθεται και το θέμα της ικανότητας. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να μη νιώθεις κατωτερότητα κάνοντας στομaτικό, αλλά να έχεις την ανασφάλεια μήπως δεν το κάνεις σωστά, μήπως δεν το απολαμβάνει ο/η σύντροφός σου. Οπότε προτιμάς να μην το κάνεις καθόλου για να είσαι safe και να μη δημιουργήσεις αρνητική εντύπωση. Tο άγχος επίδοσης προκαλεί ένα άνευ προηγουμένου μπλοκάρισμα, ενώ αντίστοιχα στην περίπτωση που στο προσφέρουν μπορεί να αισθάνεσαι πως θα τους πληγώσεις αν δώσεις κάποια οδηγία ή πως θα τους στεναχωρήσεις αν δεν τελειώσεις, πράγμα που σε κάνει να το αποφεύγεις.

Σε μια καναδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Αυστραλιανό Men’s Health διαπιστώθηκε πως μόλις το 28% των γυναικών που έκαναν στοματικό σ3ξ το έβρισκαν πραγματικά ευχάριστο, σε ένα πλήθος 500 γυναικών. Η συγγραφέας της μελέτης Jessica Wood, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Guelph, αναφέρει ότι αυτό προκύπτει από τον παθητικό ρόλο που τους έχει δοθεί με τα χρόνια στον τομέα του σ3ξ, στον οποίο είναι περισσότερο givers από ότι receivers, πράγμα που οδηγεί σε μια αίσθηση υποχρέωσης κι αυτή με τη σειρά της, στην αποστροφή. Ίσως, αυτή η πεποίθηση να είναι και ο κύριος λόγος που δε θέλει μια γυναίκα να κάνει στομaτικό.

Και σε ό,τι αφορά το να της κάνουν, ίσως ολα να καταλήγουν στην ενοχή της χαράς και της απόλαυσης. Και στις δύο περιπτώσεις, χάνεται η ευκαιρία για να απολαύσουμε μια στιγμή με το ταίρι μας.

Συντάκτης: Αναστασία Ανδρουλάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου